keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Tuhatlehtileivokset ja ruma soupe de melon

Viime kesänä ilmestyneen Glorian ruoka & viini-lehden Ranska-aiheisessa numerossa 6/2010 oli mukava leivonnaisvinkki. Leipomiseksi tätä ei voi sanoa, eikä vaativaksi, mutta erittäin maistuvaksi ja sopi päivään, jolloin ei ole ollut aikaa keittiössä käytettäväksi. 6 kpl leivonnaisia syntyy seuraavista aineksista
  • 2 lehtitaikinalevyä (9x18 cm)
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl hasselpähkinä- tai mantelijauhetta
  • 3 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vadelmia tai mansikoita
  • tomusokeria
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Anna sen aikaa taikinalevyjen sulaa, leikkaa levyt kolmeen osaan. Paista palaset kauniin värisiksi, noin 10 minuuttia riittää. Anna kohonneiden palasten jäähtyä. Sillä välin vatkaa kerma vaahdoksi, lisää mukaan sokeri, manteli- tai pähkinäjauhe ja vaniljasokeri sekä marjat. Kun paistetut taikinapalat ovat jäähtyneet, leikkaa ne halki. Lusikoi täytettä väliin ja nosta hattu takaisin, koristele tomusokerilla.


Aamupäivällä kokeilin toista jälkiruokaa, nimittäin kylmää melonikeittoa. Siitä tuli oikein hyvää, mutta se näytti joko sammakonkudulta tai kertaalleen vatsassa käyneeltä, joten en ottanut siitä kuvaa. Keitto oli oikein nopea ja helppo valmistaa. Cantaloupe-meloni halkaistaan ja sen siemenet lusikoidaan kompostikuppiin. Makoisa kypsä osa leikataan lohkoiksi ja lapioidaan tehosekoittimen kannuun. Sekaan puristetaan puolen sitruunan mehu ja pari lusikallista sokeria, muutama mintunlehti joukkoon ja annetaan koneen soseuttaa ainekset tasaiseksi keitoksi. Jos rakenne jää liian paksuksi, voi mukaan lisätä tilkan vettä. Oikein kypsä meloni kyllä luovuttaa nestettä niin paljon, ettei vettä paljon tarvita. Keitto nautitaan niin kylmänä kuin mahdollista. Jos meloni olisi ollut kellertävä sisältä, kuten luulin, olisi keiton ulkonäkö ollut varmaankin paljon parempi, mutta meloni olikin vihertävä (eli eri lajia, kuin luulin) ja mintunpalojen kanssa tulos oli tosiaan epäilyttävä. Ohjeen melonikeitolle otin Hans Välimäen Ranskalaista ruokaa Hansin tapaan.

Tour de Francen 11. etappi ajettiin sekä paisteessa, että sateessa. Onneksi kolaroinneilta vältyttiin. Eilisestä kakkosijasta sisuuntuneena Mark Cavendish polki tänään voittoon kukistaen eilisen voittajansa Andre Greipelin ja sai samalla vihreän paidan päälleen. Keltapaidassa jatkaa Thomas Voeckler. Cavendish voitti muuten kolmannen kerran peräkkäin Tourin 11. etapin! Huomenna alkavat täysveriset vuorietapit, jännityksellä odotamme kilpailun kehittymistä.

8 kommenttia:

  1. ihana idea noissa leivoksissa. tuotahan voi varioida loputtomiin!

    VastaaPoista
  2. Merituuli: Me olemme tehneet vuosia näitä suolaisina suupaloina, ihan pieninä ja juustotäytteisinä, ovat menneet aina ensimmäisenä tarjoilusta. Mutta nämä makeat (eikä siis liian makeat) olivat aivan ihastuttavan raikkaita. Tykkäsin mantelijauheen tuomasta pikku pönäkkyydestä kermaan, mutta turskahdus haukatessa oli silti taattu, sillä en kitsastellut täytteen kanssa

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa herkulliselta! Tuota mantelijauhetta kermavaahdon joukossa täytyy kokeilla!

    Kun olet tehnyt juustotäytettä, mitä juustoja olet käyttänyt?

    VastaaPoista
  4. Hiidenuhma: olen käyttänyt jotain melko neutraalia tuorejuustoa, jota olen maustanut esim savuporosilpulla tai savukalalla. Ja paljon ruohosipulia!

    VastaaPoista
  5. Ja kun minusta olisi niin kiva nähdä niiden rumienkin ruokien kuvia!

    VastaaPoista
  6. sauvajyvänen: Okei, lupaan ottaa seuraavasta katastrofista kuvan:))

    VastaaPoista
  7. tuhatlehtileivostahan tää ei ole nähnytkään mutta varmasti herkullinen.. kunhan vaihtaa lehtitaikinan voitaikinaksi :)

    VastaaPoista
  8. aleksi: Olet oikeassa, minulla menee nämä taikinat sekaisin:)

    VastaaPoista