maanantai 2. tammikuuta 2012

Madeleinet uusvanhassa vuokassa

Vaikken tarvitsisi keittiööni yhtään uutta esinettä, kyllä niitä sinne silloin tällöin ilmiintyy. Olen koittanut hyvitellä omatuntoani sillä, että ostan uuden esineen sijasta vanhan, jollekin toiselle tarpeettoman ja sillä konstilla on moni esine päässyt meille hyvään kotiin kirpparin romukopasta. Nyt on tosin käynyt niin, että kanssa-asujani ovat kieltäneet enempien käsikäyttöisten vatkainten ostamisen. Tiedättehän ne sympaattiset vekottimet, joita ennen sähkövatkaimia oli? Ne, jotka sähkövatkainten yleistyttyä  siirtyivät mökkikeittiöihin satunnaisen lättytaikinan varalta? Minulla on niitä nyt kolme, eikä mikään niistä ole kovinkaan käyttökelpoinen, näppärämpi on vatkata vispilällä. Ei siis lisää sitä sorttia tänne, suljen silmäni ja kovetan luontoni jopa kaikkein kauneimpien kohdalla.

Viimeviikkoisella kirpparikierroksellani kohtasin jotain sellaista, jota en voinut vastustaa, en edes yrittänyt. Löysin kauniin vanhan madeleinevuokan ja sitä kokeilin tänään Ankerias Vipusen  blogista viime kesänä löytämälläni madeleineohjeella. Voitelin vuokan koloset huolellisesti ja jopa kevyesti jauhotin, jotta leivonnaiset irtoaisivat hyvin. 12 pienen herkkupalan taikinaan meni:
  • 1 kananmuna
  • 75 g sokeria
  • 75 g vehnäjauhoja
  • 60 g sulatettua voita
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria (jätin pois, koska käytän vaniljalla uutettua sokeria)
  • 0,5 sitruunan mehu ja kuori raastettuna (käytin mandariinin mehua)
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi, lisää kuivat aineet ja sulatettu voi ja sekoita taikina nuolijalla tasaiseksi, viimeiseksi lisää mehu. Lusikoi taikina vuokan kolosiin jättäen kohoamisvaraa ainakin puolet kolosen tilavuudesta. Paista uunin keskiosassa noin 10-12 minuuttia.

Kaksi leivonnaisista ei tahtonut irrota nätisti, muuten kaunis vuokani toimi niin hyvin, etten suunnittele silikonien hankkimista, niistä kun on kuulunut kaikkea ikävää muutenkin viime aikoina!

7 kommenttia:

  1. Onpa nätti vuoka!
    Silikooneja ei ole meillekään hankittu. Olen aika epäileväinen niiden suhteen (varsinkin Kiinassa tehtyjen), mistä sitä tietää, mitä materiaalista "liukenee" ruokaan uunissa.

    VastaaPoista
  2. luimupupu: Kauhoina ja nuolijoina minulla on kyllä silikoniakin ja se yksi kakkuvuoka, se missä tein taatelikakun. Siitä aina jään miettimään, että kakku näyttää niin teolliselta sen kiiltävän pinnan takia...

    VastaaPoista
  3. Todella kaunis vuoka. Oikea löytö. Minulla on sellainen epäillyttävä silikonivuoka. Onneksi oon autuaan tietämätön sen mahdollisista ikävistä puolista:)

    VastaaPoista
  4. Ankerias:Tykkään tuollaisista keittiöesineistä, joissa ikä ja käyttö näkyy, tietenkin niin että toimivat vielä:)

    VastaaPoista
  5. Tästä muistuu mieleen,että minulla on jo VUOSIA ollut madeleine-vuoka,enkä ole vielä kertaakaan sitä käyttänyt! Ihanan vuuan löysit!

    VastaaPoista
  6. Voi mikä ihana aarre! Tuolla kelpaa laittaa Maddet pöytään!

    VastaaPoista
  7. Yaelian ja The Finnish-American Artist: madeleinet ovat jotenkin ylisöpöjä leivonnaisia:) Ja tuo mandariini sitruunan tilalta oli kyllä mukava uusi vivahde.

    VastaaPoista