perjantai 22. kesäkuuta 2012

Minä kans-raparperisiirappia

Monissa blogeissa on tehty raparperimehua - juomaa, tai -siirappia ja minulle jäi erityisesti mieleen Kokit ja potit-blogin raparperinen onnittelujuoma. Sellaista tahdoin minäkin tehdä. Ja teinkin. Kesä on jo sen verran pitkällä, ettei hennonpunaisia raparperinvarsia enää osunut kohdalleni, joten käytin vihertävämpiä.
  • raparperinvarsia
  • 2 dl karpaloita
  • 2,5 dl valkoisen ja ruokosokerin sekoitusta
  • 2 tl vaniljauutetta
  • 3,5 dl vettä 
Leikkasin varret noin sentin pätkiksi, niitä tuli litran kannullinen äärimmilleen täyteen, 6 tai 8 vartta. Kaadoin palaset paksupohjaiseen kattilaan yhdessä sokerin, veden ja vaniljauutteen kanssa. Keittelin raparperia hetkisen aikaa ja aloin olla tyytymätön siirapin väriin, ruokosokeri ja keski-ikäiset raparperit tekivät siirapista aika rusehtavaa. Niinpä nappasin pakastimesta pienen rasian viime syksynä poimimiamme karpaloita ja lisäsin ne mukaan. Hetimiten väri kaunistui ja tuoksu muuttui makeasta hieman kirpeämpään suuntaan. Muistin nyt, että karpalot poksahtelevat iloisesti kiehuessaan ja kannetin kattilan. Keittelin seosta puolisen tuntia ja valutin sen sitten siivilään asetetun puuvillakankaan läpi.

Tulokseksi sain  0,75 l kauniin punaista, huumaavan tuoksuista siirappia, josta joku kielen osa maistaa lempeän raparperin ja toinen tomeran karpalon, oikein hyvä yhdistelmä! Pilkkuveden kanssa tästä saa kauniin alkumaljan tai kesäisen janojuoman. Varmasti siirappi passaa alkoholipitoisiin sekoituksiinkin, mutta niihin pitää palata tuonnempa, sillä vaikka "koko Suomi" nauttii juhannusvapaista, minulla on työvuoro tänään. Vapaani alkavat illalla ja toiveissa on joku suloinen raparperi-karpalodrinkki.

5 kommenttia:

  1. Tuo väri,aivan hurmaava! Mukavaa juhannusta!

    VastaaPoista
  2. Yaelian: Kiitos samoin! Vaikkei teillä varmaan juhannusta vietetäkään:)

    VastaaPoista
  3. Olen kuolannut kaikkien raparperipiirakoita ja -juomia. Kaupassa ei paljon raparperia ole näkynyt eikä ole oikein ketään, keneltä ruinata kun vanhempieni puska ei jostain syystä tuottanut tänä vuonna satoa.
    Hauskaa juhannusta!

    VastaaPoista
  4. Raparperidrinkit on ihania ja täynnä kesää!

    VastaaPoista