sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Täytetyt kateleivät


Eilen söimme kalakeiton kaverina kateleipiä, joiden ohjeen löysin Tortelina-blogista. Käytin kääntäjää ainesosien suhteen, soveltelin ja  tein leipien muotoilun kuvien mukaan. Taikinaan tuli soveltelujeni jälkeen:
  • 600 g vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1,5 dl täysmaitoa
  • 1 kananmuna taikinaan
Lisäksi:
  • 1 kananmuna voiteluun
  • seesaminsiemeniä koristeluun
  • ohuita kinkkuviipaleita täytteeksi
Mittasin 500 g jauhoista isoon kulhoon ja keräsin sinne myös kaikki muut taikinan ainekset maitoa lukuunottamatta. Sekoitin aineksia alustavasti ja lämmitin maidon melko lämpimäksi. Lisäsin maidon ja alustin taikinan tasaiseksi palloksi, lisäsin hieman jauhoja. Jätin vähän jauhoja leipomista varten. Annoin taikinan kohota peiteltynä tunnin verran.

Valitsin sopivan pyöreän stanssin, jonka halkaisija on noin 8 cm. Leikkasin stanssilla pyörylöitä ohuista kinkkuviipaleista. Kaulitsin taikinan ohueksi levyksi jauhotetulle leivinalustalle. Otin taikinasta stanssilla pyörylöitä. Asetin sitten leivinpaperin päälle tasaisin välein taikinapyörylän, sen päälle kinkkupyörylän ja toisen palan taikinaa päälle. Leikkasin taikinaan viillot niin, että niitä oli tasaisesti kahdeksan noin kahden sentin verran reunasta kohti keskustaa. Taitoin sitten viillosta kaikki kolme kerrosta mutkalle niin, että kahdesta vierekkäisestä viillosta muodostui terälehden tapainen kuvio ja kinkkutäyte tuli näkyviin. Jätin leivät vielä nousemaan noin 20 minuutiksi, jonka aikana lämmitin uunin 180 asteeseen. Ennen paistamista voitelin leipien pinnat kananmunalla ja ripotin pinnalle hieman seesaminsiemeniä. Paistoin leipiä noin 20 minuuttia. Minulle iski hoppu, enkä ehtinyt ottaa vaihekuvia leipien muotoilusta, mutta lähdeblogin kuvista se hyvin selviää.


12 kommenttia:

  1. Olet selvästi erikoistunut näihin kuvankauniisiin leipiin. Miten joku voi saada aikaan näin kauniita leipomuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nuo oli tosiaan helppoja tehdä, joten minunkin askartelutaitoni riittivät:) Hyviäkin vielä!

      Poista
  2. Voi miten hienoja! Sopis vaikka juhlavaan aamupalapöytään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, mietin jo tuunausvaihtoehtoja, jotain juustoa, pestoa, salamia....

      Poista
  3. Mielettömän kauniita! Sinä olet todella taitava jauhopeukalo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En minä taida kyllä olla, kunhan kopioin toisten ideoita, myönnän kyllä auliisti :)

      Poista
  4. Vautsi, onpa hienoja! Mulla menis kyllä viillot ja taitokset sekaisin jo alkuvaiheessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tunnustan, että minunkin piti kyllä vähän eikuilla näitten kanssa, sama kuin joulutorttujen kanssa, jos vähänkään jää miettimään, menee sakarat solmuun :D

      Poista
  5. Ihania, tosi nättejä! Mullakin rupesi heti raksuttamaan brunssi päässä, mozzarellaa ja parmankinkkua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, eivät sitten kyllä toisena päivänä enää olleet häävejä. Kinkku kuivui, mutta tuoreena oikein hyviä.

      Poista
  6. Voi miten kauniita! Campasimpukka, olet taiteilija!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tuo oli kyllä jo ihan maksimaalisella rajalla, mitä tulee nykerrystaitoihini :D

      Poista