lauantai 20. heinäkuuta 2013

Coquilles St. Jacques à la Provençale Tour de Francen toiseksi viimeisenä päivänä


Kun käymme muissa kaupungeissa, vierailemme mielellämme kauppahalleissa. Tampereen kauppahalli onkin iso ja siellä on paljon kiinnostavia liikkeitä. Käpykakun lisäksi ostimme kampasimpukoita Kalaherkut Oy Nygreniltä. Tänään niiden oli määrä päästä ranskalaiseen herkkuun nimeltä Coquilles St. Jacques à la Provençale. Katsoin ohjetta sieltä täältä, mutta eniten lunttasin The Little Ferraro Kitchen-blogista, jossa oli käytetty Julia Childin ohjetta. Koska osa päivällisseurasta suhtautuu kampasimpukoihin lievällä epäluuloisuudella, tein puolet annoksista tiikeriravuista. Soveltelin hieman:
  • 6 isoa kampasimpukkaa
  • 200 g kuorittuja ja siivottuja tiikerirapuja
  • 1 punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • voita ja oliiviöljyä paistamiseen ja kastikepohjaan
  • vehnäjauhoja 
  • suolaa ja pippuria
  • timjamia
  • laakerinlehtiä
  • ruohosipulia
  • 2 dl valkoviiniä
  • 2 dl vettä
  • 1,5  dl maitoa
  • cheddar-raastetta
  • (muskottipähkinää jonka unohdin)
  • kampasimpukan pulleampia kuorenpuolikkaita ja pari pientä uunin kestävää annosvuokaa
Leikkasin kampasimpukat ensin viipaleiksi ja sitten vielä paloiksi. Kuivasin ne talouspaperilla ja ripottelin niille suolaa ja pippuria. Siivosin myös sulatetut tiikeriravut ja leikkasin ne pariin palaan, kuivasin ja maustoin nekin. Pilkoin sipulit aivan pieniksi ja keräsin yrtit valmiiksi. Paistoin ensin sipulisilppua hetkisen pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa. Siirsin sipulit lautaselle odottamaan. Jauhotin sekä simpukkapalat, että puolikkaat tiikeriravut vehnäjauhoilla ja paistoin niitä voissa kahdella eri pannulla joka puolelta. Jaoin sipulit kahden pannun kesken ja lisäsin kummallekin pannulle puolet viinistä ja vedestä, sekä yrttejä. Annoin nesteiden kiehua hieman kasaan, muutaman minuutin verran. 

Kuumensin uunin 220 asteeseen ja Kammenpyörittäjä raastoi valmiiksi reilun desin verran cheddaria. Tein paksupohjaisessa kattilassa pienen annoksen paksua vaaleaa kastiketta. Se tapahtui seuraavasti: Sulatin kattilassa pari lusikallista voita ja lisäsin joukkoon saman verran vehnäjauhoja. Sekoittelin ne tahnaksi, jota kypsensin hetken aikaa, mutta varoin seoksen ruskistumista. Kaadoin mukaan maitoa, jonka vispilöin jauhosuurusteen kanssa tasaiseksi kastikkeeksi, joka sakeni nopeasti. Oli tarkoitus maustaa kastike muskottipähkinällä, mutta unohdin. Jaoin sakean kastikkeen rapujen ja kampasimpukoiden kesken ja sekoittelin pannuille paksun seoksen. Lusikoin tätä täytettä kevyesti öljytyille simpukankuorille ja loput pieniin annosvuokiin. Päälle sirottelin juustoraasteen. Gratinoin uunipellille asetettuja annoksia noin vartin verran. Tämä sopisi hyvin alkuruoaksi, mutta meillä sitä tuli niin paljon, että grillattujen perunanpuolikkaiden, tomaattien ja kesäkurpitsojen kanssa ne muodostivat runsaan aterian. Käytön jälkeen pesimme simpukankuoret ja kuivasimme ne odottamaan seuraavaa kertaa. 

tiskiin!

Tallennuksemme Tour de Francen toiseksi viimeiseltä päivältä ei onnistunut juuri lainkaan, emme nähneet lopultakaan, miten Nairo Quintana voitti etapin ja jätti Alberto Contadorin niin kauas taakseen, että kokonaiskilpailussakin Contador löytyy nyt siljalta neljä. Huomenna vielä ajetaan viimeinen etappi, tällä kertaa iltamyöhään, pimenevässä Pariisin illassa. 


4 kommenttia:

  1. Nami, jaakonsimpukkaa.
    Me laitoimme vain huomisen etapin boksille. Ennen Pariisin tuloa ajavat meille tutuilla teillä mutta lähetysajasta päätellen sieltä tulee varmaan vain kaupunkikierros.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vissiin eka kertaa näin myöhään ajetaan viimeinen etappi. Sitten on viikon paussi ennen Puolan ajoa. Sekin alkaa muuten Italiasta! Olen etsinyt puolalaisia ruokia, jotain pitäisi keksiä tehtäväksi :)

      Poista
    2. Lihaa ja pottua...

      Poista
    3. Joo sitä on tehty, bigosia lähinnä :) Lampaan pää oli jossain tienvarsiravintolassa 90-luvun alussa suosittu annos, en uskaltanut ottaa :D

      Poista