keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Tarta de Santiago


Jo viime vuonna ihastuin kovasti The Winter Guest-blogiin ja otinkin sieltä monta espanjalaista ruokaohjetta. Luen blogia ympäri vuoden ja nyt taas sain haaviini sopivan ohjeen. Tarta de Santiago on perinnekakku Galiciasta ja se valmistetaan hyvin rajatuista aineksista, mantelista, sokerista ja kananmunista (sekä mahdollisesti parista mausteesta), muutoin sitä ei saa Santiagon tortuksi kutsuakaan. Linkittämässäni miriammissyn postauksessa on muutakin kiinnostavaa luettavaa tästä aiheesta. Tein kakun puolikkaalla ohjeella, paistoin sen pienessä (halkaisijaltaan 15 cm) irtopohjavuoassa
  • 2 kananmunaa
  • 120 g sokeria
  • 120 g jauhettua mantelia
  • puolikkaan sitruunan kuori
  • ripaus kanelia
  • nokare voita vuoan voiteluun ja ripaus vehnäjauhoa jauhottamiseen
Kuumensin uunin 180 asteeseen. Perinteisellä tavalla tehtynä kakun ainekset vain sekoitetaan yhteen, ensin kuitenkin kananmunia hieman vatkaten. Tein juuri näin, vispilöin kananmunia hetken ja sekoitin sokerin, jauhetun mantelin ja mausteet mukaan nuolijalla pyöräytellen. Kaavin taikinan voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paistoin sitä noin 25 minuuttia. Koska kakussa ei ole leivinjauhetta, se ei juurikaan kohoa, vaan jää melko litteäksi. Printtasin koristelua varten ristin wikin sivulta, kuten lähdeblogissa oli vinkattu ja askartelin ristin pahvinpalasta. Kun kakku oli jäähtynyt, kumosin sen vuoasta ja laitoin ristin kakun pinnalle. Sirotin topakalla kädellä tomusokeria kokonaan jäähtyneen kakun pinnalle ja nostin ristisabluunan pois.

Kakku on todella heviä kamaa, sitä ei kannata ottaa pientä viipaletta enempää. Olen ollut ymmärtävinäni, että palasen tätä kakkua saavat Camino de Santiagon (pyhiin)vaeltajat, kun pääsevät perille. Ehkä minäkin jonain päivänä?

Vueltan 11. etappi on tänään käsillä, lepopäivä on vietetty ja henkilökohtainen aika-ajo edessä. Pääsen itse katsomaan lähetystä vasta myöhään illalla, sillä tiedossa on monenlaista puuhaa tälle päivälle. Mielenkiinnolla odotan, millaiseksi kisa tästä eteenpäin muodostuu, kun karavaani siirtyy niihin maisemiin, joissa mekin muutama viikko sitten kävimme.

tällä ei voittaisi Nibalikaan

12 kommenttia:

  1. tämä menee ehdottomasti kokeiluun - joskin ihan ilman sitä kävelemistä ;-) gracias!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähdeblogissa suositeltiin ilmavuuden lisäämiseksi valkuaisten vatkaamista erikseen, mutta minä kyllä tykkäsin tästä tiiviistä kakusta. :)

      Poista
  2. Kokeiluun menee ja kiitos hyvästä blogivinkistä ! Jäin heti koukkuun The winter guestiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan, siinä blogissa on hienot kuvat ja usein tosi kiinnostavia tarinoita ja tietoa. Yksi ulkomaisista lemppareistani! :)

      Poista
  3. Minä postasin tuosta samasta muutama kuukausi sitten......maistoin sitä ollessani Santiago de Compostelassa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin, että missä olinkaan tuon kakun nähnyt aikaisemmin!

      Poista
  4. http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2013/06/maailman-helppotekoisin-ja-herkullisin.html

    VastaaPoista
  5. Mantelitortut ovat ihania, tuon Jaelin version jo kokeilinkin.
    Niin, ja blogissani on sinulle vielä kesäinen haaste :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo minun mantelileivonnaiseni tarttui muuten lautaseen aika tanakasti :D Ei raukka tahdo tulla syödyksi!
      Kiitti, pitääpä käydä katsomassa, millaisen haasteen olet nakannut!

      Poista