tiistai 18. helmikuuta 2014

Älä tule hyvä kakku, tule paha kakku! Sitruksinen romahduskakku


Joillakin ihmisillä on pokkaa, paljon pokkaa. Minulla ei ole. Ihailen ihmisiä, joilla kasvot pysyvät peruslukemilla ja ovat niin uskottavia, että lopulta en sittenkään ole aivan varma oliko kyse epäonnistumisesta vai ei. En ole ihan varma Masterchef Australian eilen esitetyssä jaksossa Julian leipomasta kakusta. Oli niin tai näin, kakku on nyt hänen signature dishinsä, joten mitä väliä oliko kakku lässähdys vai tarkoitus. Katsoin jakson nyt aamulla ja muistin, että minulla oli viimeviikkoista appelsiinisiirappia jääkaapissa. Ei tässä tunnu olevan drinkeille aikaa, joten päätin käyttää siirapin kakkuun, jossa ainakin ottaisin mallia Juliasta ja toivoisin kakkuni romahtavan keskeltä.

Pikainen googletus nimellä 'lemon syrup cake' vei heti Julia Taylorin sivuille ja sieltä kakku löytyi. Tiedän vallan hyvin, ettei pitäisi soveltaa leipomisohjeita ainakaan ensimmäisellä kerralla, mutta tietysti vähän tein niin. Olihan siirappinikin appelsiinista, eikä minulla ole self-rising flouriakaan. Katsoin pätevältä korvaavuussivulta, paljonko tarvitsen leivinjauhetta ohjeen jauhomäärään ja olisin arvannut saman määrän itsekin. 

Sitruksinen romahduskakku

  • 250 g pehmeää suolatonta voita
  • 325 g sokeria
  • 1 rkl (tl ei mielestäni riitä) vaniljauutetta
  • 4 kananmunaa
  • 3 sitruunan kuori raastettuna (minulla oli vain 2)
  • 80 ml maitoa
  • 80 ml sitruunamehua (osa oli limetistä)
  • 350 g vehnäjauhoja + hieman vuoan jauhottamiseen
  • 2 tl leivinjauhetta
Kuumensin uunin 180 asteeseen ja laitoin 25 senttisen irtopohjavuoan pohjan ja reunusrenkaan väliin arkin leivinpaperia. Voitelin pohjapaperin ja reunat voilla ja tomutin vehnäjauholla. Vatkasin pehmeää voita ja sokeria kulhossa noin 5-6 minuuttia ja lisäsin mukaan yksi ainesosa kerrallaan vaniljauutteen, sitruunankuoren, kananmunat, mehun, maidon ja viimeiseksi jauhot, joihin leivinjauhe oli sekoitettu. Sekoitin vain sen verran, että taikinasta tuli tasaista, muttei sitkasta. Kaavin taikinan valmisteltuun vuokaan ja paistoin sitä ensin 30 minuuttia. Valmistin paistamisen aikana siirapin, joka minulla oli siis osaksi valmista appelsiinisiirappia, jota jäi kandeeraushommistani. Lisäsin mukaan puolisen desiä sitruunamehua ja siirappia tuli kaikkiaan vähän alle kolme desiä. Kuumensin siirapin odottamaan ja lisäsin mielessäni postaukseen tunnisteen "hävikistä herkuksi". Jos on tarvetta tehdä koko siirappi alusta asti se käy näin:

Sitruunasiirappi

  • 4 sitruunan kuori raastettuna
  • 160 ml sitruunamehua
  • 160 ml vettä
  • 160 g sokeria
  • 2 vaniljatankoa halkaistuna ja siemenet raaputettuna 
Kaikki ainekset laitetaan pieneen paksupohjaiseen kattilaan ja keitetään, kunnes siirappi sakenee, noin 10-15 minuuttia. Vaniljatangot poimitaan pois.

Kun kakku oli ollut uunissa 30 minuuttia, se oli vielä aivan hyllyvä ja reunaosaankin pistetty kakkutikku tuli tahmeana ulos. Joten paistoin vielä viisi minuuttia. Siinä vaiheessa hyllyvyys oli vähentynyt hieman ja parin sentin päästä vuoan reunaan pistetty kakkutikku tuli lähes puhtaana ulos, mutta keskelle pistetty tuli aivan taikinaisena. Jatkoin paistamista vielä viisi minuuttia ja pistelin kakkua taas koemielessä. Nyt taikina ei enää hyllynyt juurikaan, mutta keskusta oli sormella painettaessa hieman joustavampi kuin reunus ja tikku oli reunapistoksesta ihan puhdas ja keskeltä pistettynä vähän tahmea. Olin siis paistanut kakkua 180 asteessa 40 minuuttia, kun otin sen uunista. 

Kaadoin kuuman siirapin parissa erässä edelleen vuoassa olevaan kakkuun aloittaen reunoilta päin kohti keskustaa. Sitten vain jäin toivomaan, että kakku lässähtäisi keskeltä. Ei se kyllä lässähtänyt aivan niin paljon kuin toivoin. Turvauduin jopa käänteispsykologiaan, toivoin, ettei kakku lässähtäisi, liikuttelin kakkua enemmän ja ronskimmin kun tavallisesti lässähtämisen toivossa. Olisi pitänyt ottaa se uunista minuutti tai kaksi aikaisemmin. 

on siinä monttu keskellä, ota vaikka silmä käteen ja katso!
Leikkasin kakkua noin 15 minuuttia uunista ottamisen ja siirapoinnin jälkeen. Enpä ole juuri koskaan ollut niin iloinen nähdessäni, että kakun keskusta muutaman sentin osalta oli kuin olikin pehmeä ja aivan siinä rajalla oliko se raaka. Lusikoin kakkupalan viereen ison nokareen makeuttamatonta kylmää kermavaahtoa ja upotin lusikkani kakkuun. Tämä oli kyllä hyvää, pehmeää ja kirpeän makeaa! Uskon tosin, että se toimii vain vasta uunista otettuna. Luulen, että lähes raaka keskusta tuntuu jäähtyneenä epämiellyttävältä ja arvelen ottavani sen stanssilla pois kakun jäähdyttyä, sillä en edes minä jaksa syödä sitä kokonaan lämpimänä.



Te, jotka myös katsotte MC Australiaa, mitä mieltä te olette? Oliko Julian onnistuminen epäonnistumisen kääntäminen voitoksi, vai oliko hänen tarkoituksensa alunperinkin tehdä juuri tuollainen kakku? Onhan näitä valuvia leivonnaisia pilvin pimein, mutta oliko tämä juuri sellainen? En ole itse kummoinenkaan riskinottaja, joten en itse varmastikaan uskaltaisi samanlaisessa kaaottisessa haasteessa tehdä tuota. Toisaalta hänhän olisi voinut sanoa kokonaan paistuneen kakun kanssa, että juuri tällainen sen piti ollakin. 

22 kommenttia:

  1. Ajattelin juuri samoin, kun katsoin MC Australian nyt aamulla. Julialla on pokkaa väittää puddingiksi raakaa kakkua! Mutta jos on pokkaa, on kehittänyt uuden signature dishin! Hyvä Julia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. George oli kyllä vähän epäilevän näköinen :D

      Poista
    2. Kävi mielessä sellainenkin, että kakku olisi pitänyt paistaa rengasvuoassa...

      Poista
    3. Sillä siitä varmaan olisi saanut kypsän tai sitten vain paistamalla tarpeeksi :D

      Poista
  2. Ei ole tullut ohjelmaa katsottua mutta mielettömän herkulliselta vaikuttaa tämä kakku. Kerrohan myös myöhemmin miten sen keskustan kanssa kävi jäähtyneenä ? Pystyikö sitä syömään vai pitikö poistaa. Tämä kakku voisi mennä kokeiluun mutta sitä ei kyllä kerralla saada syötyä millään eikä raaskisi hukkaan sitten heitellä osaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kerron sitten. Mietin kyllä, että laittaisinkin sen pienempään vuokaan ja osan taikinasta johonkin pieneen annosvuokaan, mutten uskonut, että sen saisi toimimaan, menisi helposti kokonaan kypsäksi. Hassua paistella jotain ja toivoa, ettei siitä tule kypsää :D

      Poista
  3. SItruunakakkua, naaaammmmmm! Jospa polkaisisin lounastauolla kodin sijaan teille?
    Meillä katsotaan vain länsinaapurin kokkikisaa, joten en osaa vastata lopun kysymyksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miltä kanavalta tai mitä kautta katsotte sitä? :) Jätin kakun pöydälle, katson illalla pitääkö se keskus leikata pois... Sitruunaa olisi saanut olla vielä enemmän!

      Poista
    2. "Laatukanavalta", Ruotsin tv4:lta. Meillä on talvisin aina Svea-paketti alppihiihtokisoja varten. Kokonaisia jaksoja ei näe netistä mutta jokaisesta jaksosta on aika kattava kokoelma klippejä netissä.

      Poista
    3. Ok!olisi kiva nähdä millainen kilpailurakenne siellä on, tosin kaikki muut on parempia kuin amerikkalainen :)

      Poista
    4. Mä en ole katsonut minkään muun maan kisaa ja luulin, että kaikissa on sama formaatti. Ruotsissa (alkukarsintojen jälkeen) ohjelmasta tippuu yksi joka jakson jälkeen pois. Joka jaksossa on ensin yksi tehtävä, joka vaihtelee suuresti ja on välillä ryhmätehtävä ja lopuksi huonoimmille eliminointikilpailu, jonka huonoin putoaa kisasta pois.

      Poista
    5. Minä olen katsonut englantilaista, alkuperäistä Masterchefiä, sitten tätä aussiversiota, amerikkalaista ja suomalaista. Suomalainen on sellainen (anteeksi vain) köyhän miehen versio aussiohjelmasta. Onhan se ymmärrettävää, kun meillä kauteen kuuluu vähän yli 10 jaksoa, aussisarjaan melkein 70!

      Poista
  4. Minen kans televisiota kerkiä kattella ollenkaan tällä hetkellä, mutta ihailen sun kauniita puristimia, hankit heti koko setin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat ylisöpjä ja sen lisäksi tehokkaita, saa olla kuivempikin tapaus, niin kyllä mehu irtoaa ja niistä puolikkaista tulee hauskannäköisiä puristimissa:)

      Poista
  5. Satuin juuri eilen laittamaan television päälle kun Julian kakun maistelu alkoi ja oli ihmeissäni, että niin epäonnistuneen näköinen kakku sai kehuja, mutta siis oli väärässä ja kakku olikin tarkoitettu olevan läsähtänyt. Mä hieman kyllä epäilen, että oli vaan onnistunut "pelastus". En ehtinyt katsomaan jaksoa loppuun, joten en tiedä miten jaksossa lopulta kävi. Mutta tykkään MC Australiasta. Enemmän olen nähnyt niitä kuin kotimaan version jaksoja, vaikka en mitenkään säännöllisesti seuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin suosikki on australialainen versio. Oppitunteineen päivineen, eikä siinä ole ilkeää juonittelua käsikirjoitettu mukaan, kuten esim amerikkalaiseen.

      Poista
  6. Julia valitti uunin availemisista aikaisemmin, sanoi haluavansa kakun kypsäksi. Minäkin pidän MC Australiasta, siihen on käytetty rahaa ja se kyllä näkyy hyvällä tavalla. Kilpailijoiden tasoero Suomalaisiin on suuri, jos nämä meikäläiset ei ala tsempata ja käyttää mielikuvitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin teki, toisaalta ohjelmaa leikataan usein tarkoitushakuisesti :) Mutta sillähän se mielenkiinto pysyy yllä!

      Poista
  7. En uskalla lukea koko tekstiä kun lempparisarjan pari viimeistä jaksoa on vielä näkemättä.. Mutta mä romahdin kun luin tuon otsikon - mistä noita upeita otsikoita oikein tulee?!!

    VastaaPoista
  8. Ooh, ihana että joku muukin kiinnostui tuosta reseptistä! Itsekin lähdin samoin tein googlettelemaan kyseistä reseptiä, mutta lopetin googlauksen sen takia, kun en halunnut vielä tietää kuka kisan voittaa meillä näkyvällä kaudella. Se olisi kuitenkin jollain sivulla lukenut. Ihanaa, että olet sen löytänyt ja nyt pääsen itsekin kokeilemaan! MC Australia on vaan niin mukavaa katsottavaa, kyllä suomalaisella versiolla on pitkä matka samaan vaikka sitäkin seuraan mielenkiinnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo voittaja on tosiaan vaikea pitää itsellään salassa nykyään, kun ohjelma esitetään meillä pari vuotta jäljessä. Viime kauden voittajan googlasin vahingossa ja nyt olen tehnyt sen ihan tarkoituksella... Tyhmä minä, nyt harmittaa, muttei se oikeastaan paljon vaikuta katsomisen hauskuuteen :D

      Poista