torstai 3. huhtikuuta 2014

Appelsiinikakku puolivoltilla


Hedelmävadille oli jäänyt oleksimaan viisi appelsiinia, jotka eivät houkuttaneet ketään. Löysin puolalaiseen blogiin, jossa oli tehty hauskannäköistä kakkua. Käännösohjelma suoriutui jotenkuten kääntämisestä englantiin, loput sovelsin ja arvasin. Näin minä kakun tein:

Appelsiinikeikauskakku

Kakkutaikina:
  • 150 g sokeria
  • 150 g voita sulatettuna
  • 150 g vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 5 kananmunaa
  • yhden appelsiinin kuori raastettuna
Siirappi:
  • 100 g sokeria
  • 100 g appelsiinimehua
  • 2 rkl sitruunalikööriä
Karamelli:
  • 100 g sokeria
  • 2 rkl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua
EDIT: Tietysti tarvitaan niitä sitrushedelmiä, appelsiineja!
Aloitin tekemällä ensin siirapin. Keittelin sokeria ja appelsiinimehua muutamia minuutteja ja lisäsin kotitekoisen limencellon siirappiin. Jätin siirapin jäähtymään. Kuumensin uunin 170 asteeseen.

Seuraavaksi valmistelin sitrukset. Käyttämäni vuoka oli tavallinen irtopohjainen 26 senttinen kakkuvuoka. Vuoan ja hedelmien koosta riippuu, montako sitrusta tarvitaan. Olisi ollut mukavaa, jos olisi ollut myös veriappelsiinia, olisi saanut hauskan väriläikän kakkuun, mutta sen sijasta käytin yhden limetin. Raastoin yhden appelsiinin kuoren talteen. Leikkasin appelsiineista ja limetistä hatut kummaltakn navalta. Leikkasin kuoret suikaleina pois niin, ettei valkoista välikuorta jäänyt ollenkaan. Kaljut appelsiinit leikkasin noin puolen sentin viipaleiksi. Siemeniä näissä appelsiineissa ja limetissä ei ollut lainkaan. Jätin yhden appelsiinin odottamaan kuorimatta, se olisi varalla, jos viipaleet eivät riittäisi.

Valmistelin kakkuvuoan sipaisemalla sen pohjaan ja reunoille hieman voita. Leikkasin leivinpaperista pohjan kokoisen ympyrän ja länttäsin sen vuoan pohjalle, voisipaus auttoi sitä tarttumaan hyvin. Samoin leikkasin reunoille suikaleet paperia. 

Sitten oli karamellin vuoro, keitin sokeria, vettä ja sitruunamehua hetkisen aikaa, kunnes sokeri liukeni kokonaan ja seos hieman sakeni. Jätin karamellin jäähtymään. Hetken kuluttua kaadoin karamellin vuoan pohjalle. Olin jo asettanut vuoan leivinpaperilla suojatulle uunipellille siltä varalta, että kakkuvuoka vuotaisi. Sutikoin karamellia reunuksille ja koko pohjalle. Asettelin pohjan täyteen appelsiiniviipaleita ja sinne tänne limettiviipaleen. Leikkasin reunoille tulevista viipaleista pienen osan reinasta pois, jolloin ne asettuivat nätisti suoralle osalleen reunaa vasten. 

Taikinaa varten vatkasin kananmunat ja sokerin tanakaksi vaahdoksi, lisäsin mukaan vehnäjauhot ja niihin sekoitetun leivinjauheen, suolaripauksen, appelsiininkuoriraasteen ja lopuksi sulatetun, jäähtyneen voin. Kääntelin taikinan nuolijalla tasaiseksi. Kaavin taikinan vuokaan appelsiinien muodostamaan "vatiin". 

Paistoin kakkua uunipellillä aluksi noin 35 minuuttia, kuten ohjeessa oli mainittu. Kakku oli silloin vielä aivan hyllyvä, joten jatkoin paistamista vielä vartin, sekä toisen. Viimeisen vartin aikana peitin pinnan foliolla. Kakku oli uunissa kaikkiaan 65 minuuttia ennen kuin sen keskeltä otettu pistokoe näytti kakun olevan kypsä. Nostin myös lämpötilaa hieman paiston lopulla, 185 asteeseen. 

Vuokani vuoti alla olleelle pellille jonkun verran karamellia, joten taputin itseäni hyväksyvästi päälaelle, en joutunut siivouspuuhiin. Annoin kakun ensin jäähtyä hetkisen vuoassa ennen kuin kumosin sen lautaselle. Suojapaperit lähtivät nätisti irti, ehkä karamellin osittainen karkaaminen jätti kakun pinnan hieman vaisun väriseksi. Lurittelin siirapin hieman jäähtyneelle kakulle, mikä imaisikin sen ahnaasti. Söimme kakkua jälkiruoaksi haaleaksi jäähtyneenä vaniljajäätelön kanssa.



Jatkojalostin nyhtötrion piirasmuunnelmaksi, eli levitin vuoan pohjalle lusikoidun nyhteen päälle kananmunalla, voilla ja basilikasilpulla aateloitua perunamuusia. Paistoin piirasta 200 asteessa noin 30 minuuttia. Hyvin maistui. En olisi pahastunut, vaikka chipotle olisi maistunut enemmänkin.

Kammenpyörittäjä lähti töistä tultuaan kuin nappi housusta kohti lähintä Citymarkettia. Sinne oli nimittäin tullut pieni erä Saimaan Juomatehtaan Humppalea. Juoma tuli testattua jo Kulttuuritalolla Eläkeläisten ja Kuopion kaupunginorkesterin legendaarisella keikalla. Olut oli varsinaisesti jo loppunut, kun Kammenpyörittäjä ehti tiskille, mutta hän sai puhuttua itselleen dekoratiivisen pullon kylmäkaapin päältä, on sitä lämmintä olutta juotu ennenkin. Tämän viikon maanantaina Kammenpyörittäjä sähköpostaili Citymarketin kauppiaalle ja pyysi tätä tilaamaan tätä juhlajuomaa ja kauppias lupasi tehdä parhaansa. Tänään Kammenpyörittäjä sai tiedon, että olutta oli nyt hetken aikaa saatavilla ja hän ehti kuin ehtikin ostamaan muutaman pullollisen. Tällä oluella päässee etukäteistunnelmiin, sillä sunnuntaina lähdemme Saksaan seurataksemme muutaman päivän Eläkeläisiä heidän kevätkiertueensa keikoilla. 

12 kommenttia:

  1. Vau, onpa hieno kakku! appelsiini on kaunis hedelmä, ihanaa että se on näin hienosti esillä leipomuksessasi :)

    VastaaPoista
  2. Onpa kaunis kakku! Näyttää sellaiselta, joka sopisi hyvin pääsiäispöytään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, tosi hyvin sopiikin pääsiäiseen, on raikas ja kirpeä!

      Poista
  3. Kaunis kakku!
    Puola ja tsekki ovat kyllä hieman hankalasti luettavia kieliä. Psst... huomasitko, että tuon alkuperäisen jutun yläreunassa lukee "Scroll down for English" ja ameriikankielinen ohjeistus on jutun lopussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sitä minä luinkin, mutta se oli aika... epälooginen :) Siksi tein niinkuin katsoin parhaaksi:D

      Poista
  4. Hienon näköinen kakku, jotenkin tulee sellainen retrofiilis sen ulkonäöstä. En tosin ole tällaiseen törmännyt koskaan.. Kohta taidan minäkin päästä Saksaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ananasrenkaita jos laittaisi kakkuun, niin ne oikein vaatisivat kirsikat keskelleen :D

      Poista
  5. Oi ihanan näköinen, sopisi tosiaan hyvin pääsiäisherkuksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen söimme tätä jäätelön kanssa, mutta vaikka mascarponekermakin sopisi!

      Poista
  6. On kauniin ihanaisen oranssi!

    "Lähti kuin nappi housuista" Heee! Täällä kannattaa aina käydä, kun kaipaa piristystä!

    VastaaPoista