sunnuntai 3. elokuuta 2014

Muutin minkä päätin - nopea bolognese painekattilassa

Kun viimeksi tein bolognesea uhosin, etten koskaan sanoisi mitään nopeaa pastakastiketta bologneseksi. Kyllä sitä pitää 10 tuntia hauduttaa, ennen kuin saa edes alkaa b-kirjaimella. No se oli silloin se, nyt on nyt ja elän uutta höyrypannuaikakautta, jonka kantava voima on nopeus. Vielä haudutuspatani, tuo Crock-Pot-ystäväiseni ei ole myynnissä tai menossa SPR:lle, mutta kyllä se nyt on vähän lapsipuolen asemaan joutunut. Siellä se pantryssa kerää pölyä on nätisti varastoituna. 

Höyrypannukokeilu nro 3 - bolognese painekattilassa

  • 700 g nautajauhelihaa
  • 2 pientä keltasipulia silppuna
  • 2 pientä punasipulia silppuna
  • 2 varsisellerin vartta silppuna
  • 2 porkkanaa raasteena
  • iso turaus tomaattipyrettä
  • iso turaus valkosipulipyrettä
  • nippu tuoretta basilikaa
  • 0,5 l paseerattua tomaattia + pullonhuuhteluvesi
  • 0,3 l viraabelia punaviiniä
  • oliiviöljyä kuullottamiseen
  • suolaa ja pippuria
Kuullotin sipuleita, porkkanoita ja sellerinvarsia oliiviöljyssä hetkisen ja siirsin ne painekattilaan. Murustelin jauhelihan pannulle ja paistelin sen kypsäksi. Kaadoin muruset kattilaan. (alkuvalmistelutkin voisi tietty tehdä suoraan painekattilan pohjalla, mutta silloin pitäisi aineksia siirrellä väliaikaisesti lautaselle, joten saman verran tulee tiskiä, kun paistaa aineksia ensin pannulla). Lisäsin kattilaan paseeratun tomaatin, tomaatti- ja valkosipulipyreet ja viinin. Ripottelin mukaan suolaa ja pippuria ja basilikan silppuna ja sekoittelin. Sitten kansi päälle ja induktiolevy täysille. Kun painekattilan kannen kaksi merkkiviivaa tulivat näkyviin muutamissa minuuteissa, pienensin lämpöä toiseksi pienimmälle asetukselle ja annoin kastikkeen kiehua 30 minuuttia. Sammutin levyn ja jätin kattilan 10 minuutiksi päästämään painetta omia aikojaan ennen kuin päästin kahvasta varovasti pannulapasin suojatuin käsin loputkin paineet. Aukaisin kannen ja kurkistelin tulosta. 


On vielä vaikea uskoa, että puoli tuntia painekattilassa saa kastikkeen näyttämään ja maistumaan aivan samalta kuin 8-10 tuntia haudutuspadassa! Nopeaa, helppoa, hyvää! Alkuvalmisteluiden (raaka-aineiden kokoaminen ja pilkkominen) kanssa aikaa meni kaikkiaan 50 minuuttia. Kattilaani mahtuisi kaksinkertainen määrä raaka-aineita, jolloin määrällä ruokkisi isomman porukan tai voisi pakastaa osan kastikkeesta kiireisen päivän varalle. Toisaalta painekattilalla ehtii kiireisenäkin päivänä saada nopeasti ruokaa pöytään.

EDIT: Olen lisännyt CampaSimpukan ylälaitaan Painekattilakokkailua-välilehden, jonne kerään kaikki aihetta liippaavat postaukset.

5 kommenttia:

  1. Suuri kiitos kammenpyörittäjälle (ja tietenkin myös työkalujentoimittajalle)! Joko kuulit meidän salapantrysta?

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että painekattilaragù onnistui. Yritin pariin kertaan tehdä painekattilalla tomaattikastiketta, mutta aina paloi pohjaan. Kokemusten jälkeen en edes harkinnut bolognese/ragùn tekemistä. Eläinrasvaa sekaan, siis ja homma toimii.

    Tero

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei käynyt mielessäkään, että kastike voisi palaa pohjaan! Eli ehkä aloittelijan tuurilla onnistuin... Kiitos, että mainitsit tuosta pohjaanpalamisen mahdollisuudesta, että osaan jatkossa varoa :)

      Poista
  3. Tein bolognesen painekattila. Tällä kertaa mikään ei palanut pohjaan, mutta tein aivan liian vetistä kastiketta. Painekattilasta kun ei juurin nestettä haihdu.

    Taidan tyytyä tekemään ragùni entiseen malliin, joska mieleisin kastikeeni on useaan kertaan kasaankeitettyä.

    Tero

    VastaaPoista