sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Pestoleipä versio 2


Leipätilanne oli hieman heikoissa kantimissa tänään aamiaista ajatellen, joten etsin leipäohjetta jo ennen seitsemää. Löysin mukavalta näyttävän ohjeen A Dutchie Baking-blogista, jossa oli elokuussa tehty hauskannäköistä pestoleipää

Tomaattipestoinen kierreleipä

Taikina

  • 300 g vehnäjauhoja
  • 6 g kuivahiivaa (käytin 7 grammaisen pussin)
  • 6 g suolaa
  • 15 g sokeria
  • 0,5 dl huoneenlämpöistä maitoa
  • 1 dl lämmintä vettä
  • 20 g pehmeää voita
  • 1 kananmuna
  • (oliiviöljyä kohotuskulhon öljyämiseen)

Täyte ja päälle

  • 3 rkl punaista tomaattipestoa
  • 1 kananmuna voiteluun (loppu johonkin muuhun käyttöön)
  • kurpitsansiemeniä
Mittaa jauhot kulhoon ja kerää sinne hiiva, suola ja sokeri. Sekoittele ainekset sekaisin. Lisää mukaan pehmeä voi, kananmuna ja nesteet. Vaivaa taikina joustavaksi palloksi, se vie aika monta minuuttia, mutta taikina kyllä antautuu lopulta. Amerikkalaisilla on tapana öljytä kohotuskulho, mutta minä en siitä perusta. Tulee vaan lisää tiskiä, jos pitää taikinaa siirrellä kulhosta toiseen tai pestä välillä. Peittele kulho kertakäyttöisellä suihkumyssyllä, kelmulla tai kostella liinalla. Anna taikinan nousta ainakin tunti. 

Minä kävin aamulla lenkillä taikinan kohoamisen aikana ja olisin voinut tehdä pitemmänkin lenkin, sillä taikina nousi aika laiskasti. Annoin sille vielä kolme varttia lisäaikaa.

tästä meni Nannan kaveri tai kaksi
Jaa kohonnut taikina kahteen yhtäsuureen osaan. Kauli ne jauhotetun leivinpaperin päällä pyöreähköiksi levyiksi. Minun lettuseni eivät olleet pyöreää nähneetkään. Ota vaikka mikrokuvulla pieni painojälki taikinaan, tai muulla mahdollisimman isolla muotilla, jotta voit leikata levyt pyöreiksi, jos olet samanlainen käpälä kaulimaan kuin minä. Jämäpalat voi vielä puristella yhteen ja tehdä niistä jonkunlaisen tähdenlentoleivän uuniin. 

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Levitä toiselle taikinapyörylälle punaista pestoa tai jotain muuta, mitä mielesi tekee, ei ehkä kuitenkaan vaikka wasabia kovin tuhdisti. Jotain juustoakin voisi raastaa mukaan. Jätä kiekon reunoille noin sentin verran puhdasta taikinaa. Minä en muistanut, vaan suttaisin pestoa melkein reunoille asti. Nosta toinen taikinalevy ensimmäisen päälle ja puristele reunoja yhteen. Paina keskelle taikinalevyjä painauma juomalasilla tai stanssilla. Leikkaa sitten taikinapyörällä tai veitsellä reunaosa ensin neljään yhtä suureen osaan. Sen jälkeen leikkaa kukin sektori vielä neljään tai viiteenkin osaan. Kierrä jokaista taikinasuikaletta kolme kierrosta samaan suuntaan. Voitele leivän pinta kananmunalla ja ripottele keskusympyrän päälle unikonsiemeniä, kuten alkuperäisohjeessa, tai kurpitsansiemeniä, kuten minä. En tykkää niin paljoista unikonsiemenistä. Leivän voi antaa vielä kohota hetkisen, minä laitoin se uuniin heti, kun sain kaiken nypertelyn tehtyä.


Paista leipää noin 20 minuuttia, kunnes sen pinta on kauniin värinen. Se maistuu hyvältä sellaisenaan, tai sille voi sipaista vielä hieman voita tai tuorejuustoa. Voisi olla kiva noutopöydässä, paloja on helppo kieräyttää irti leivästä. 

4 kommenttia:

  1. Kamala, kun tunnen itseni aina laiskaksi aamutouhujasi lukiessani. Meillä oli tänään aamiainen vähän ennen yhtätoista... eikä sitä ennen ulkoiltu edes postilaatikolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä yhtään, minä olen laiska kaikkina muina vuorokauden aikoina paitsi aamuisin :D

      Poista