sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Pannu minulle, toinen sinulle (EDIT:arvonta suoritettu)





Edit: kaupallinen yhteistyö, Mastermark

Olin jokunen aika sitten Helsingissä Swiss Diamond -illallisella ja tapahtumaan liittyi lupaus saada kokeiltavaksi valintani mukainen paistinpannu Mastermarkilta. Valitsin pienehkön pannun, sillä nykyinen Silit-pannuni on suuri ja painava. Valitsemani pannu on 24 senttinen HD Pro. Tällä erää teen pienempiä määriä ruokaa, eikä pannun tarvitse olla malliston suurin. Loppuviikosta luvattu pannu jo saapuikin ja pääsin kokeilemaan sitä perjantain illalliselle, joka olikin koko viikon ensimmäinen ruoanlaittoon pyhitetty hetkeni. On tämä elämä mennyt kummalliseksi, ei muka ehdi lainkaan laittaa ruokaa, eikä syödäkään mitään kunnolla valmistettua. 

Meidän piti olla Kammenpyörittäjän kanssa kahdestaan tuona perjantai-iltana, joten varasin meille pakastimen aarteista poron sisäfileen, joka oli juuri passeli kahdelle hengelle. Liha oli yön ja työpäivän yli jääkaapissa sulamassa ja heti töistä ja kaupasta tultuamme otimme lihan lämpenemään pöydälle. Olimme varanneet ensin alkupalaksi sinisimpukoita, niitäkin juuri sitä silmälläpitäen, ettei paikalla olisi simpukoista pitämättömiä. 

Sinisimpukat valkoviinissä

  • 1 kg:n pussi sinisimpukoita (taas niitä oli liikaa, muttei marketista voinut ostaa pienempää määrää)
  • 2 kevätsipulia
  • 1 rkl voita 
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
Siistin simpukoista parrat pois, erottelin tässä vaiheessa rikkinäiset ja raollaan olleet simpukat pois. Pienellä kopautuksella voi kokeilla, kiinninapsahtava avonainen simpukka on vielä elossa, muuten nakkaa kompostiin. Pidin simpukat kylmässä vedessä odottamassa höyryttämistä.

Silppusin sipulin ja leikkasin valkosipulin kynnet ohuiksi viipaleiksi. Kuumensin voin laakeassa kasarissa ja kuullotin sipulia ja valkosipulia voissa muutamia minuutteja. Kumosin valutetut simpukat kasariin ja kaadoin päälle valkoviinin. Sekoittelin ja laitoin kannen kasarin päälle. Annoin simpukoiden kypsyä muutamia minuutteja, sekoittelin vähän ja kun kuoret olivat avautuneet sen verran, että simpukka näkyi hyvin ja oli napattavissa kuorestaan, olivat ne valmiita. 

Söimme simpukat tuoreen leivän kanssa. Tälläkin kertaa söimme simpukoista noin kolme neljäsosaa, minulle kylläisyys niiden suhteen tulee vastaan todella nopeasti riippumatta siitä, kuinka hyvin ne onnistuvat.




Poroa kahdelle ja pannukastike

  • 1 poron sisäfilee (paino noin 200 g)
  • 1 rkl voita
  • suolaa ja pippuria
  • 1 rkl konjakkia
  • 1 dl kermaa
  • tuoretta timjamia
Kuumensin uutta pannuani Pekka Terävän neuvoin induktiolieden viitosteholla (riippuu tietysti lieden merkistä ja tehosta) muutaman minuutin. Annoin voin sulaa pannulla ja kun sen kuohu oli juuri asettumassa, nostin fileen pannulle. Rouhin sen päälle hieman pippuria ja ripottelin suolaa. Paistoin sitä joka puolelta minuutin verran, kaikkiaan nelisen minuuttia, niin että liha kypsyi vain aivan pinnastaan. Nostin fileen folioarkille ja jätin asettumaan siksi aikaa, että valmistelin aterian muut osat loppuun. EDIT: käärin tietysti arkin nyytiksi, jonne liha jäi asettumaan.

Kastikkeen pohjana käytin paistinpannulla olevaa voita, pippuria ja suolaa. Kaadoin pannulle kermaa ja konjakkia, sekoittelin kastikepohjaa. Annoin sen kiehua kasaan muutaman minuutin ja jätin pohjan pannulle odottamaan loppusilausta. Kun muut osat ateriaa olivat valmiit, puhkaisin poroa jälkikypsyttäneen foliopaketin ja valutin sieltä pienen liemitilkan pannulle, sekoitin ja kuumensin kastikkeen uudelleen ja lisäsin lopuksi timjamin. Kun muut aterian komponentit olivat valmiita, otin fileen foliosta ja leikkasin sen viipaleiksi, lihan oli juuri sopivan kypsää sisältä, punertavaa muttei liiaksi. 

Pekoniset perunakakkuset

  • 8 keskikokoista siikliperunaa
  • 1 kananmuna
  • 50 g pekonia
  • 2 rkl voita (unohdin)
  • 0,5 dl maitoa
  • tuoretta timjamia
  • suolaa ja pippuria
  • korppujauhoja
  • oliiviöljyä
Vinkit tähän perunalisäkkeeseen otin Eatwell101-blogista. Kuorin perunat ja höyrytin ne kypsiksi. Paistoin pekonin rapeaksi ja leikkasin sen aivan pieneksi silpuksi. Jätin pekonimurut talouspaperin päälle valumaan. Pusersin kypsät perunat perunapusertimen läpi hienoksi perunalumeksi. Sekoitin siihen tilkan maitoa, kananmunan, pekonisilpun ja mausteet. Voin unohdin, muttei se kyllä haitannut. Kuumensin uunin 220 asteeseen ja laitoin uunipellille arkin leivinpaperia. Asetin 5 senttisen stanssin paperin päälle ja ripotin stanssin sisälle korppujauhoja. Lusikoin stanssin melkein täyteen perunamassaa ja tasoitin pinnan lusikalla. Nostin stanssin varovasti pois ja tein samanlaisia perunakakkusia vieriviereen niin monta kuin massasta tuli, tästä määrästä tuli 8 pientä perunakakkua. Jos pääruoka olisi ollut jotain isompaa, kuin poronfile, olisin voinut tehdä suurempia perunakakkusia, mutta hoikan fileen seurana 8 senttiset tai suuremmat kakut olisivat olleet liian suuria. Sirottelin vielä kakkusten päälle lisää korppujauhoa ja paistoin kakkuja noin 15 minuuttia, taisi siinä mennä parikymmentäkin, kauemmin kuin alkuperäisohjeessa. Suihkautin kakkusten päälle hieman oliiviöljyä suihkupullosta paistamisen lopussa kauniimman värin saavuttamiseksi. 

Kasvikset tein samaan tapaan, kuin Pekka Terävä Swiss Diamond -illallisella. Tai ainakin käytin samoja raaka-aineita, en ehtinyt nähdä, miten keittiömestari ne valmisti. Kuorin ruusukaalien vihreimpiä lehtiä ja otin kuorimaveitsellä ohuita suikaleita porkkanasta. Käytin kummatkin pannulla voissa aivan lyhyesti, noin minuutin verran. Kumpaankin jäi kaunis väri ja purutuntumaa, mutteivat ne kypsyneet liikaa. 


Ensikokeiluni Swiss Diamond -pannulla oli positiivinen, pannu toimi niin kuin hyvälaatuisen, upouuden pannun tuleekin toimia. Pekka Terävä sanoi illallisella, ettei hän koskaan pese käyttämiään pannuja tiskikoneessa ja varoitti laittamasta kuumalle pannulle kylmää vettä. Ajan kanssa se vaurioittaa pannun pintaa, mikä onkin aivan loogista, kun ajattelee suuria lämpötilaeroja. Jätin siis pannun aterian ajaksi liedelle jäähtymään ja pesin sen vasta myöhemmin. Verkkosivun tietojen mukaan pannun metallinen kahva (ja pinnoitekin) sallii pannun laittamisen uuniin aina 260 asteen lämpöön saakka. Tämä onkin toisinaan kätevää, jos ruoan haluaa viimeistellä uunissa, aikaisempien pannujeni kahvat eivät ole tätä kestäneet.

Minulla on nyt mahdollisuus järjestää arvonta, jonka voittaja saa Mastermarkilta samanlaisen pannun kuin tämä minun saamani. Mikäli haluat osallistua arvontaan, laita tämän postauksen kommenttilaatikkoon viesti, josta sinut on helppo tunnistaa, mikäli emme ole muuten tuttuja, mieluiten sähköpostiosoite. Aikaa osallistumiselle on huomiseen maanantai-iltaan klo 18 asti, jonka jälkeen ilmoitan kuinka monetta jätettyä kommenttia onnisti. Otan yhteyttä voittajaan ja saatuani osoitetiedon, toimitan sen Mastermarkille. Sieltä pannu toimitetaan voittajalle pikimmiten. Lisään arvontatuloksen myös tähän postaukseen suoraan tämän kappaleen perään.

EDIT: Arvonta on suoritettu 24.11.2014 klo 18.01! 33:n kommentin joukosta numero 14 oli onnekkain, eli Amalfin Sitruunat tulee saamaan Swiss Diamond -pannun. En osannut liittää tuota sivussa olevaa arvontatyökalua tähän postauksen sisälle, mutta arvonta suoritettiin vain kerran ja poistan työkalun näkyvistä tuota pikaa. Onnea Amalfin Sitruunoille!

LISÄEDIT: Kiitos kaikille osallistuneille, Amalfin Sitruunat ovat saaneet sähköpostia voitostaan. 

Mikäli tämä postaus muuten kirvoittaa jonkunlaisia kommentteja, en vastaa niihin ennen kuin arvonta-aika on päättynyt, näin on helpoin pitää lukua siitä, kuinka monta osallistujaa arvontaan tulee, toivottavasti monta, sillä pannu vaikuttaa oikein toimivalta ja sen lisäksi se on kaunis. Saamani hyöty ilmaisen illallisen lisäksi on 144,90 euroa, sillä siihen hintaan pannua näytetään myytävän. 



PS. Juuri kun olimme pistäneet suuhumme viimeiset palat loistavaa poronlihaa, tuli Uunituore Aikuinen kotiin jäätyäänkin pois sovitusta iltamenosta. Onneksi hän oli syönyt kaupungilla, muutoin olisi kyllä vanhemmille tullut huono omatunto salaherkuttelusta.

37 kommenttia:

  1. Onpa teillä ollut herkullinen menu, kelpaisi minullekin! Kuten myös uusi paistinpannu :)

    VastaaPoista
  2. Mukana minäkin peukut pystyssä... Kyllä vaan kelpaisi tuo pannu joululahjaksi itselle :)

    VastaaPoista
  3. Oi, ihana arvonta. Uusi paistinpannu tulisi niin tarpeen, vanha vetelee viimeisiään. :o Kiitos inspiroivasta blogistanne. lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  4. Tämäkin tyttö on mukana :) Tulisi varmasti ahkeraan käyttöön toi paistinpannu. Kiitos mukavasta blogista, toivottavasti onni potkaisee :)

    VastaaPoista
  5. Vau miten ihana ateria! Pakko kokeilla ruusukaalia ja porkkanaa noin tehden, näyttää niin herkulliselta. Täällä on vähän samaa meininkiä ollut, että ei ole paljoa ollut aikaa laittaa ruuanlaittoon, tai jos olisi, niin on niin poikki että ei vaan ole jaksanut/ehtinyt miettiä toteutusta. Mutta kohta juhlahumu alkaa laskeutua ja jos vaikka aikaakin alkaisi löytyä.

    Hienon näköinen pannu, sellaiselle olisi täälläkin käyttöä, kun pannun uusiminen on edessä.

    VastaaPoista
  6. Mukana minäkin. T. @rokkaavakokki

    VastaaPoista
  7. Mukana!
    Jos voittaisin, paistaisin heti pannulla poroa. nam.

    VastaaPoista
  8. Voi, kun meidän pakkasesta löytyisi poroa! Herkullinen illallinen kahdelle teillä. Niin ja pannu vaikuttaa myös mainiolta - mukaan arvontaan!

    VastaaPoista
  9. Arvonnassa mukana :). ninavuolio@windowslive.com

    VastaaPoista
  10. Miekii osallistun arvontaan. Hyvä ominaisuus pannulle tuo uuninkestävyys. Ruusukaalin oivallisuuden olen ymmärtänyt vasta nyt, varmasti hyvää poron kaverina.
    T. Ninna
    nyssetulee(at)luukku.com

    VastaaPoista
  11. Olisi meillekin uusi paistinpannu mieleen!

    Ostin muutama vuosi sitten paistinpannun, joka nyt on jo kärsinyt. Hassua on, että 15 vuotta vanha pannu on vielä suht ok kunnossa. Tehtiinköhän ennen vanhaan parempia pannuja...

    VastaaPoista
  12. Kyllä tulisi uusi pannu tarpeeseen tänne huusholliin. Meillä on nyt edellinen joku Hackmanin tyyriimpi versio, mutta niin vaan siitäkin on pinta kärsinyt ihan parissa vuodessa vaikka kuinka ohjeiden mukaan olemme sitä paaponeet. Sun blogi on muuten niin hieno, että aina tulee nälkä tätä lukiessa. Rattoisaa sunnuntain jatkoa.

    VastaaPoista
  13. Mahtava pannu - mutta vielä mahtavampi oli aterianne!! :)
    terv. TiV
    tiv40@hotmail.com

    VastaaPoista
  14. Mukaan arvontaan, kookolja@gmail.com .

    VastaaPoista
  15. Olisin niin onnellinen tuollaisesta pannusta.
    Upea ateria teillä on ollut.

    VastaaPoista
  16. Osallistun! Minun mielestäni nykypannut kestävät törkeän huonosti, olisikohan tämä kestävämpi?

    VastaaPoista
  17. Jos ei osallistu ei ainakaan voi voittaa :). currykaneli@gmail.com

    VastaaPoista
  18. Swiss Diamond on keittiöni kuningatarpannu ja mielelläni ottaisin rinnalle toisen :D eli arvonnassa mukana!

    VastaaPoista
  19. Arvonnassa haluan olla mukana totta kai! Mutta muutenkin tekee mieli kommentoida tätä teidän ihanaa illallista. Ei tarvitse lähteä ravintolaan treffeille, kun kotonakin voi herkutella!

    VastaaPoista
  20. Mukana arvonnassa! Ja tosi kaunis annos :)

    VastaaPoista
  21. Mukana ollaan, pannulle olisikin tarvetta! :)
    tanja_luoma@hotmail.com

    VastaaPoista
  22. Uutta pannua hankkimassa, joten kovaan käyttöön ja tarpeeseen tulisi ehdottomasti.
    Ja tuota poroa ilman uunia meinaan kyllä kokeilla, ehkäpä itsenäsisyyspäivän illallisella.
    teemu.rajala@kolumbus.fi

    VastaaPoista
  23. Mukana myös! Poro on parasta, ja onneksi meillekin pitäisi ihan näinä hetkinä saapua pohjoisesta taas iso kasa pakkasentäytettä :)

    VastaaPoista
  24. Satunnainen vierailija24.11.2014 klo 15.15.00

    Mukana arvonnassa. nickyt (at) luukku.com

    VastaaPoista
  25. Mukana arvonnassa! :) t. Lempi
    lemp1_@hotmail.com

    VastaaPoista
  26. Osallistun arvontaan =)
    ruusu-unelma@hotmail.com

    VastaaPoista
  27. mukana arvonnassa! :) jenna.laine2@gmail.com

    VastaaPoista
  28. Mukana arvonnassa. Juuri paiskasin vanhan pannun roskikseen, joten tämä voitto tulisi tarpeeseen.

    Anna Lontoosta

    Ps. Pekka Perävä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos huomautuksesta, korjasin typon :D Ikävä kyllä myöhästyit arvonnasta, se oli Suomen aikaa jo vähän yli tunti sitten.

      Poista
  29. Oi ihanaa! Kerrankin onni osui Sitruunakeittiöön! :-P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pannu saapuu sinne piakkoin, kertoi Anu Niva Mastermarkilta:)

      Poista