perjantai 19. joulukuuta 2014

Tuunataan taas taatelikakkua



Blogin jokaisena joulunalusaikana olen postannut taatelikakkuohjeen, ensimmäisenä vuonna tein sen aivan perinteisimmän, Ruutukokin kakun. Toisella kerralla lisäsin kakkuun hieman suklaata, vaikka epäröinkin saako niin mennä tekemään. Kolmannella kerralla tein kakkua ystäväni sauvajyväsen sisarelta peräisin olevalla ohjeella. Kaikki kakut olivat hyviä ja onnistuneita. Tänä vuonna halusin taas leipoa taatelikakkua ja tietysti tuunata kakkua taas. Suklaa tuntui sopivan taatelin makuun hyvin, mutta kaipasin hieman syvempää makua. Kahvi kuuluu meidän suosikkimakuihimme ja tällä kertaa käytinkin nesteenä veden sijasta espressoa. 

Kahvia ja suklaata taatelikakussa

  • 20 pehmeää tuoretta taatelia
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl espressoa 
  • 1 dl vettä
  • 200 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 rkl vaniljauutetta
  • 100 g tummaa suklaata
Ota taateleista kivet pois (jos käytät sellaista tiivistä taatelipalikkaa, katso tarkasti, että saat kaiken sellofaanikääreen irti ja pilko palikka niin pieniksi paloiksi, että voit olla varma, ettei kivenpaloja ole mukana). Mittaa sokeri kattilaan ja lisää sinne taatelit, kahvi ja vesi. Keitä seosta sen aikaa, että taatelit sulavat soseeksi, se vie noin puolisen tuntia. Lisää mukaan voi, suklaa ja vaniljauute. Sekoita seos tasaiseksi ja anna sen jäähtyä noin vartin verran. 

Kuumenna uuni 180 asteeseen ja ota esille rengasvuoka tai pitkänmallinen vuoka, jos enemmän tykkäät sellaisesta. Jos kyseessä on silikonivuoka, sitä ei tarvitse käsitellä, mutta muut vuoat kannattaa voidella runsaskätisesti ja jauhottaa. Minä tykkään eniten jauhottaa vain vehnäjauholla, sillä en pidä korppujauhon tekemästä karkeasta pinnasta kakuissa. Suklaakakkujen kohdalla myös kaakaolla jauhotettu vuoka toimii. 

Kun taatelisose on jäähtynyt jonkun verran, sekoita mukaan kananmunat ja jauhot, joissa on jo mukana sooda ja leivinjauhe. Kunhan kattilasi ei ole ihan pieni, taikinan mahtuu sekoittamaan kattilassa, eikä sinulle tule ylimääräistä tiskiä. Taikina on suklaan vuoksi juoksevampaa, kuin tavallisessa taatelikakkutaikinassa, mutta älä ole moksiskaan. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin keskitasolla noin tunnin verran. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun tikku on puhdas pistoksen jälkeen, on kakku kypsä. Koita olla minua kärsivällisempi ja anna kakun jäähtyä vuoassa noin puoli tuntia, ennen kuin kumoat sen.



Kakun taatelisoseen keittelemiseen käytin Mastermarkilta saamaani pientä Swiss Diamond-kasaria, joka sopii erinomaisesti puurojen keittämiseen. Myös tähän sosehommaan kasari oli juuri passeli. Kaikkiin maitopohjaisiin keittelyihin tämä soma kasari on ihan omiaan. 

10 kommenttia:

  1. Täällä sitä taas tuunataan taatelikakkua. Great minds think alike. Tein nimittäin tänään uuden taatelikakun viemisiksi ja keitin taatelit kahvissa. En päässyt maistamaan, joten täytyy toivoa, että toimii.

    Kakun koostumuksen muodonmuutos on aika iso - oli pakko ottaa nopeasti pois vuoasta ja se oli aika tutiseva, mutta noin tunnin vuoassa seisottamisen jälkeen juuri sellainen kuin pitääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole vielä maistanut, mutta eilen siviiliin siirtynyt poikasemme tykkäsi kakusta, hän leikkasi siitä aimo palasen heti, kun kuva oli otettu :D Huomenna on ultimate kakkutesti: tarjoan kakkua apelle!

      Poista
  2. Mä melkein lupasin testata sauvajyväsen taatelikakkua mutta voi olla, että jänistän ja syön edelleenkin taattelit sellaisenaan (tai myslissä tai hedelmäisessä, mausteisessa lammaspadassa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos me tuotaisiin palanen maistiaisiksi, niin uskaltaisitko? :)

      Poista
    2. Enköhän minä uskalla :). Jospa leipoisin vastaiskuksi jotain kookosjuttua...

      Poista
    3. Hih, melkoinen leipomusnokittelu :D

      Poista
  3. Hauska toi eka kuva. :-D Mikä noista variaatioista on suosikkisi (=mitä kannattaisi kokeilla eka)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä viimeisin kahvilla ja suklaalla on se makoisin! Eikä mitään kostariikkaa, vaan kunnon vahvaa kahvia :)

      Poista
  4. Minä tein tänään taatelikakun, taas sen saman perinteisen. Kun on jämähtäjä, on sitä kunnolla. Ehkä vielä joskus kokeilen sellaista suklaista taatelikakkua, Tuomaan markkinoilla ainakin oli todella hyvää suklaista taatelikakkua. Siinä ei ollut kahvia, mutta mehevä se oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään kyllä siitä ihan tavallistakin tavallisemmasta taatelikakusta, mutta on kiva kokeilla jotain uuttakin. Ja nyt se kakku on melkein syöty, kun kävi vieraitakin. Ehkä viitsin leipoa toisenkin ja laitan vähän vähemmän suklaata, vähän enemmän kahvia ja taateleita.

      Poista