perjantai 23. tammikuuta 2015

Lampaankyljyksiä ja lehtikaalia


Koko viikon olemme menneet tähdenlentojen ja leipäpalasten voimin, perheenjäsenet ovat tavanneet vain jyrkimmissä mutkissa. Nyt viikonloppu on alkanut ja olemme rauhoittuneet tontille. Huomisen päivällissuunnitelmiin kuuluu kaikkien suosikkia, poronkäristystä ja perunamuusia. Sitä ennen vielä käytimme tämän päivän ateriaan pakastimen ja vihanneslaatikon aarteita teemalla "tulipa syötyä". Olimme luultavasti Suomen viimeiset lehtikaalista innostuneet, kun saimme sitä niin Passiossa kuin Ribessäkin. Heti kun kauppareissulla huomasin lehtikaalia myynnissä, ostin pussin. Tänään tein siitä lisäkkeen lampaankyljyksille. Ohjeen otin parista tutusta blogista, joiden vinkkejä yhdistelin, mutten enää löytänyt kumpaankaan lähteeseen.

Lehtikaalilisäke

  • 4 isoa lehtikaalivartta
  • 1 omena
  • kourallinen pinjansiemeniä
  • loraus auringonkukkaöljyä
  • ripaus suolaa ja pippuria
Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita arkki leivinpaperia uunipellille. Riivi lehtikaalista suupaloja ja heitä lehtiruodit kompostiin. Kerää irtonaiset lehtikaalipalaset kulhoon ja lorauta niille öljyä, pyörittele niitä niin, että ne ovat kauttaaltaan öljyssä ja levitä palaset pellille paperin päälle, ripottele päälle hieman suolaa ja pippuria. Paista lehtikaalipaloja noin 8-10 minuuttia uunissa, varo polttamasta niitä. Nostele rapeiksi käyneet lehtikaalipalat talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään. Paahda pinjansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla kunnes ne saavat hieman väriä, varo polttamasta niitäkin, se käy hetkessä, kun ne unohtaa. Kaada paahdetut siemenet lautaselle jäähtymään. Leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja tarjoa lihan lisäkkeenä.

Lampaan kyljykset

  • 6 pientä lampaankyljystä (ei kai ne kovin suuria voi ollakaan)
  • suolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä
Kuivaa kyljykset paperilla ja ripauta niille suolaa ja pippuria. Paista niitä öljyssä kuumalla pannulla muutama minuutti puoleltaan ja laita ne folionyyttiin vetäytymään hetkeksi, kun kokoat muun aterian. 

Muut lisäkkeet

  • 6 puikulaperunaa 
  • 2 porkkanaa ohuina suikaleina
  • 10 ruusukaalin uloimmat lehdet irrotettuina
  • 1 tl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • nokare voita
  • tuoretta persiljaa
Höyrytä perunat kypsiksi ja viime tipassa käytä pannulla oliiviöljyssä ohuita porkkanasuikaleita ja ruusukaalin lehtiä, että ne kypsyvät aivan aavistuksen verran. 

Levitä lehtikaalilisäke tarjoiluastiaan ja nostele päälle kevyesti kypsyneet porkkanat ja ruusukaalin lehdet. Laita folionyytissä asettuneet lampaankyljykset ja kypsät perunat kasvislisäkkeen päälle ja vuole muutama voinokare perunoille, ripottele pinnalle tuoretta persiljaa. Huomaa pöydässä, että joku kiva jogurttikastike olisi paikallaan, mutta ole vaiti, sillä unohdit koko jutun. 

Lehtikaali oli oikein hyvää, lampaankyljykset pieniä, mutta maukkaita, onneksi ei ollut kova nälkä. Lehtikaaliin pitää ottaa lisätuntumaa heti lähipäivinä!


8 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa ja vesi tuli kielelle, onneksi ostettiin kotimatkalla kultaotsa-ahvenia ja ne lähtee nyt uuniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on menossa sekä lihanostokielto, että lihansyömisen himmaaminen, söimme aikaisemmin kerrallaan liiankin paljon. Nyt tein ruoan neljälle ja siinä oli 350 g kyljyksiä, joissa oli luuta ja rasvaa ihan melkoinen osa. Ja silti tuli vatsat täyteen, enemmän vihanneksia vaan! :D

      Poista
  2. Kyllä meilläkin lehtikaalia syödään vielä, tosin nyt smoothieissa enemmän kuin pannulla :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin pitää kokeilla smoothieen, sauvajyväsen blogissa on paljon ohjeita siihen :)

      Poista
  3. Lehtikaalia on kyllä namia. Emme ole sen torikauden loputtua ostaneet sitä, mutta omaa kuivattua käyttäneet silloin tällöin. Hieno Jopo - retrotraineri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on oikein hieno pyörä, mutta sillä ei mennä töihin! :D

      Poista
  4. Lehtikaaliboomissa on se hyvä puoli, että sitä on nykyään helppo löytää. Tosin en ole ostanut kun kasvimaalla kerran on... jokohan olisi aika myöntää ettei sitä sielä enää kannata hakea? :)

    VastaaPoista