sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Belgian perunat


Tänään ammattipyöräilijät ajoivat viimeisen kevään klassikoista, Liège-Bastogne-Liège, jolla oli mittaa 253 km. Voittajaksi selviytyi Alejandro Valverde Movistar-tallista. Belgiassa näytti olevan kevät pitkällä, mutta vesisade teki teistä liukkaita. Kilpailun kunniaksi halusin tehdä jotain belgialaista ruokaa, mutta edelleen ohjeita oli hankala löytää. Foodgawkerin hakutoiminto tuotti taas lähinnä vain vohveli- tai ranskanperunaohjeita. Yksi lihapataohje löytyi, mutta sellaista olen jo tehnytkin


Päädyin sitten tekemään belgialaislähtöisiä ranskanperunoita, niitä oli meillä viimeksi tosi kauan sitten. Kirjaan tähän ohjeen siltä varalta, että uppopaistaminen on jollekin lukijalle vieraampi juttu. 

Ranskalaiset perunat neljälle

  • 10 keskikokoista perunaa (minulla oli siiklejä, eivät ihan paras perunalajike tähän, mutta niillä mentiin)
  • 1,5 l rypsiöljyä
  • suolaa
Pese perunat ja leikkaa ne tasakokoisiksi suikaleiksi. Minä en tällä kertaa kuorinut perunoita, viitseliäämpi kuorisi kyllä. Laita perunapalat kylmään veteen ainakin tunniksi likoamaan. Kuumenna öljy padassa tai kattilassa 160 asteeseen. Nosta perunasuikaleet pois vedestä pyyhkeen päälle ja taputtele ne kuiviksi, ettei vesi roisku kuumassa öljyssä. Paista perunoita erissä ensin viisi minuuttia ja nostele ne talouspaperilla vuorattuun astiaan jäähtymään. Ne saavat jäähtyä aivan kokonaan. 

Kun ruoka-aika lähestyy, kuumenna uuni (mikäli se ei ole jo muutenkin kuuma muusta ruoanlaitosta) 100 asteeseen ja öljy padassa 170 asteeseen. Paista jäähtyneet puolikypsät perunat toiseen kertaan erissä ja nostele ne taas paperin päälle vuokaan, jota pidät lämpimässä uunissa, etteivät perunat enää jäähdy. Kun kaikki on paistettu, ripota perunoille kunnolla suolaa ja tarjoa heti. Muista ottaa öljypata pois liedeltä ja jäähdytä öljy ennen kuin kaadat sen takaisin pulloihinsa, varo ettet pullota liian aikaisin, ettei muovinen pullo kärsi. Öljyn voi käyttää pariin kolmeen kertaan. 


Perunoiden lisäksi meillä oli uunissa paistettua naudan ulkofilettä samaan tapaan tehtynä kuin Campasimpukan 500. postauksessa


8 kommenttia:

  1. Belgit tuntuivat syövän kovasti simpukoita belgiperunoidensa kera. Ja voffeleita jälkkäriksi. Niitä en maistanut Brysselin reissulla, mutta naapuripöydässä liekittävät komeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sieltä maasta varmasti muutakin ruokaa löytyisi kokeiltavaksi, mutten ole tainnut osata etsiä :D

      Poista
  2. Mä just tajusin etten oo koskaan koittanut itse uppopaistaa ranskiksia tai perunoita. Tai siis jotain sipsejä joskus mutta niinku ranuja. Never. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ole sellainen tuurifriteeraaja, etenkin Espanja-kokkausten aikaan sitä on tullut tehtyä sen verran, että kun Vuelta loppuu syyskuussa, on yleensä sitten seuraava uppopaisto aikaisintaan vappumunkkien aikaan :D

      Poista
  3. Elämäni parhaat ranskalaiset olen saanut viime vuosituhannella belgialaisesta "nakkikioskista", jossa isäntä istui ulkona ja kuori perunoita ja ne leikattiin käsin eli eivät olleet kovin samannäköisiä/kokoisia ja emäntä paistoi ne ja tarjoili majoneesin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaiset ovat juuri parhaita, kojusta ostettuna, pahvirasiasta syötynä ja majoneesia paidalla :)

      Poista
  4. Nam! Miten multa on tämä mennyt ohi..
    En ole vielä saanut näitä itse tehtyä, mutta viimeksi söin noita syksyllä Hollannissa. Siellä osataan ranskalaiset aika hyvin myös:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja mikä, ettei osattasi? :) kyllä sitä välillä voi uppopaistettuakin ruokaa syödä, kun ei ota ihan tavaksi :D

      Poista