tiistai 26. toukokuuta 2015

Henri Alenin minestronekeitto


Kotoinen työleirimme alkaa olla sillä mallilla, että luultavasti ylioppilasjuhlat vietetään lauantaina ajallaan. Mietin kyllä tänään sitä, että miksi mieluummin silitän korkean pinon servettejä, kuin siivoan.  Siisteydestä kyllä tykkäisin, mutten siivoamisesta, en sitten yhtään.

Sauvajyvänen teki viikonloppuna Vuoden keittokirjan ohjeella minestronekeittoa, joka oli heillä menestys. En ole vielä tutustunut Henri Alenin kirjaan enempää, mutta tämä ohje sopi kiireiseen viikkooni hyvin. 

Henkan minestrone campamukailtuna

  • 500 g nautajauhelihaa (vähän vähempikin olisi riittänyt, mutten ollut Prisman tiskillä köyhä enkä kipee)
  • 2 kevätsipulia
  • 2 porkkanaa
  • 2 sellerin vartta
  • 500 g valkokaalia
  • 2 valkosipulinkynttä (eipä löytynyt taloudesta)
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 1 l lihalientä (riekkolientä tällä kertaa)
  • pussinpohjallinen pastaa, sellaista "mahalaukkumallista", jonka nimi on radiatori
  • timjamia
  • suolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä jauhelihan paistamiseen ja annoksen päälle
  • parmesania annoksen päälle
Leikkaa kaali, porkkanat, sipulit ja sellerinvarret paloiksi. Ruskista jauheliha oliiviöljytilkassa kasarissa ja lisää mukaan kaikki kasvikset, tomaattipyre ja lihaliemi. Sekoittele ja anna kypsyä noin tunnin verran. Lisää mukaan yrttejä, suolaa ja pippuria makusi mukaan. Viimeiseksi kippaa mukaan past. Kun se on kypsää, on keitto valmista. Meilläkin siitä tuli lähes pataruokamaista koostumukseltaan, mutta todella hyvää pataa/keittoa. Emme syö kaalia kovin usein ja se oli tämän keiton tähti.


Giro d'Italia sai tälle vuodelle ensimmäisen tuplavoittajansa, kun 16. etapin voiton nappasi jälleen Astanan Mikel Landa. Alberto Contadorin kokonaiskilpailun johto on yhä vakuuttavampi. Hurja vuorietappi saa huomiotamme myöhemmin illalla, kunhan Kammenpyörittäjäkin saapuu töistä kotiin.

EDIT 27.5. aamulla: Katsoimme illempana etapin ja hieman jäin kulmat kurttuun siitä, ettei Landa vetänyt yhtään metriä pitkän nousun aikaan, mutta kisa on kisaa. Contador teki ilmiömisen nousun ilmeisesti rengasrikon jälkeen ja seurasimme pelolla sitä, ettei hänellä ollut aikaa tankata itseään ainakaan niinä hetkinä, kun kamera viihtyi hänen tienoillaan. Ettei vain tänään olisi takki tyhjä. Onneksi tänään on kyseessä paljon tasaisempi etappi. 

PS. En minä tässä oikeasti mitään lisäile eiliseen postaukseen, vaan siivoan jo ahkerasti keittiötä, uskokaa tai älkää! On tosi pimeä päivä, sataa ja pilvet ovat matalalla. Nyt kaikki valot päälle ja hommiin!

12 kommenttia:

  1. Siellähän näyttää jo kivan vihreälle!
    Mä taas en mitenkään kärsi oman kodin siivoamisesta hyvillä välineillä, ikkunoiden pesun ja kauluspaitojen silittämisen ulkoistaisin mielelläni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan tykännyt siivoamisesta, vaikka sitten onkin kiva olla siistissä kodissa, kun viitsii vaivautua :)

      Kyllä täällä on juuri se hetki, että kesä on alkamassa, alkuvihreys on vaihtumassa kesävihreydeksi.

      Poista
  2. Kyllä minäkin mieluummin silittäisin. Mulle tuo pasta on enemmän radiaattorin eli lämpöpatterin näköistä. Kuulostaa hyvältä, kokeilen varmaan loman jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sitä se nimi tarkoittaakin, kun googlailin, ei siis mikään ikivanha pastamalli :D Kun en tiennyt nimeä, ajattelin, että siitä tulee mieleen joku lehmän satakerta, vaikken kyllä tiedä miltä sekään näyttää....

      Hyvää cycloreissua teille! Siellä on ihanat maisemat, mutta tosiaan yllättävän paljon mäkiä, kun kyllä sieltä jokivarresta jossain vaiheessa tulee kyliinkin noustua. Minua kiinnostaisi kovasti kokeilla sähköavusteista pyörää, meillä ei vielä sellaista ole.

      Poista
  3. Kyllä se e-bike viime Sveitsin lomalla osoittautui tosi hyväksi, ajaminen oli ihan kuin normaalilla pyörällä, siinähän pitää koko ajan myös itse polkea, mutta vastatuulessa tai ylämäessä sai nappia painamalla tunteen, että joku työntää takaa. Vähän tylsää oli se lataaminen, joka ilta piti laittaa hotellihuoneessa akku laturiin. Niiden pyörien kehitys ja etenkin akkujen menee kovaa vauhtia, taitaa olla jo akkuja, jotka riittää yli 100km matkalle. Sveitsissähän on oikein akkuhuoltoasemia, joissa voi vaihtaa tyhjän akun täyteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin lukeneeni ne postauksesi siitä reissusta. Saksassa olemme erityisesti katsoneet pyöräliikkeissä valtavaa e-pyörien valikoimaa. Kyllä niitä Suomessakin näkyy ja nykyään akkupaketit eivät pistä enää silmään niin hyvin, kun ovat vähän paremmin piilotettuja, pienempiä ja sulavamman näköisiä kuin aluksi.

      Poista
    2. Täällä sähköpyörät ovat tosiaan yleistyneet kolmessa vuodessa aivan valtavasti. Lehtien mukaan niistä on sekä hyötyä että haittaa - hyvä, että ihmiset saadaan pyörän avulla liikkumaan ja ulkoilemaan mutta toisaalta pyöräilyonnettomuudet ovat lisääntyneet esim. peräänajoina autojen pysähtyessä edellä. Monilla sähköpyöräilijöillä ei ole riittävästi ajokokemusta ja pyörän kova vauhti tulee tavallaan yllätyksenä.

      Poista
    3. Totta! Olisi kyllä kiinnostava kokeilla sellaista.

      Nyt on siivous pikkujuttuja vaille valmis ja etapissa on viisi kilsaa jäljellä. Kauniita nuo Sveitsinkin maisemat!

      Poista
  4. Hyvän näköinen kaaliminestrone. Täytyy varmaan kokeilla :)
    Sitä kummasti keksii tuhat ja yksi muuta tärkeämpää asiaa tehtäväksi, kun pitäisi ryhtyä siivoamaan. Ikkunoiden pesusta minun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia ennen ensi kevättä, kun taloyhtiöön tuli julkisivuremontti ja koko talo on kohta huputettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikkunat! Ehkä pieni sisälasin pyyhkäisy riittää...

      Poista
  5. Tiedän tuon siivoamisinhon. Mietin tässä joku päivä miten järjestelmällinen ja siisti olen joskus ollut, mutta se selittyykin sillä, että koulua käydessä piti lukea kokeisiin ja silloin siivoaminen tuntui aina paremmalta vaihtoehdolta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, juuri niin. Mutta sitten on se juttu, että paljon mieluummin kuuraan kyllä uunin, kuin varaan aikaa hammaslääkäriin :D

      Poista