keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Nigellissima apuun! Jogurtti-vaniljakakku



Tänään on aika kortilla, mutta päivän Italia-osuus tuli jo uunista ulos. Selailin foodgawkeria ja silmiini osui jogurttikakku, jonka ohjeen mainittiin olevan Nigella Lawsonin kirjasta. Kipitin heti kirjahyllylleni ja siellähän samainen opus olikin ja sain ohjeen grammoin, desein ja celciuksin ilmaistuna. 

Italialainen jogurtti-vaniljakakku

  • 150 g maustamatonta jogurttia
  • 1,5 dl mietomakuista öljyä (käytin auringonkukkaöljyä)
  • nokare voita vuoan voiteluun
  • 3 kananmunaa
  • 250 g sokeria
  • 2 rkl vaniljauutetta
  • puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
  • 175 g vehnäjauhoja + hieman vuoan jauhottamiseen
  • 75 g maissitärkkelystä
  • tomusokeria koristeluun
Kuumenna uuni 180 asteeseen ja voitele ja jauhota vuoka. Nigella käytti savariinivuokaa, minulla oli tavallinen piirakkavuoka. 

Erottele valkuaiset omaan kulhoonsa ja keltuaiset toiseen, isompaan kulhoon, jossa taikina sekoitetaan loppuun. Mittaa muut ainekset valmiiksi. 

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja jätä odottamaan. Kaada jogurtti ja sokeri keltuaisten päälle ja vatkaa vaaleankeltaiseksi vaahdoksi. Lisää öljy mukaan seokseen koko ajan vatkaten ja seuraavaksi vaniljauute ja sitruunankuoriraaste, vehnäjauhot ja maissitärkkelys. Viimeiseksi kääntele nuolijalla valkuaisvaahto mukaan taikinaan muutamassa erässä. 

Kaavi taikina valmisteltuun vuokaan ja paista noin 35-40 minuuttia, kunnes kokeilutikku on puhdas koepistoksen jälkeen. Anna kakun jäähtyä ja koristele se sitten tomusokerilla. Sopii hyvin teen tai espresson kaveriksi.

Tämänpäiväiseen Giro d'Italian etappiin en taida päästä kiinni ennen kuin huomenna, sillä olen tänään myöhään töissä. Olen päässyt jo yli sen pettymyksen, ettei Nairo Quintana ole mukana, eikä oikein niitä kirimiehiäkään, jotka ovat suosikkejani. Toisaalta se lupaa sitten hyvää Tour de Francen suhteen, sillä moni tuntuu tähtäävän sinne jättäen Giron väliin. Italian maisemat ovat jo ihanan kesäiset, mutta luultavasti vuorietapeilla vielä kärsitään vilua ja nälkää. Nuo Giron viralliset nettisivut ovat mielestäni muuten todella hankalat käyttää, vaikka niissä englantia jo onkin ihan auttavasti. Mutta logiikka on niin kimurantti, että haluamani tiedon löytämiseen menee aikaa. Steephill on usein nopeampi ja toisinaan luotettavampikin.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen kakku :-) Pyöräilystä en ymmärrä mitään, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta. Tour de Francea katsottiin aina maisemien takia (meni usein tuttujen paikkojen läpi), mutta nykyään se(kin) taitaa olla maksullisilla kanavilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eurosport näyttää nämä suuret ympäriajot ja usein mekin katsomme niitä pyöräilyn lisäksi myös maisemien vuoksi, tuttujen tai muuten vaan kiinnostavien :D

      Poista