sunnuntai 30. elokuuta 2015

Katalonialainen coca


Espanjalainen versio pizzasta on nimeltään coca ja sellaisen tein tänään. Cocassa ei ole perinteisesti pizzan tapaan juustoa eikä tomaattikastiketta, vaikka varmasti senkin voi tehdä melkein miten miellyttää. Yllättävän hyvin kaapeista löytyi ainekset tähän paistokseen, samoin nuorisolle tekemiini tavanomaisempiin pizzoihin. Sainpa Jääkärille käärityksi palasen folioon evääksikin paluumatkalle varuskuntaan. Otin ohjeen cocaan HOLAFOODIE-blogista.

Katalonian coca

Taikina

  • 15 g kuivahiivaa
  • 3 dl vettä
  • 600 g vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa (ohjeessa oli 2 rkl, mutta se meni minulta ohitse, 2 tl oli ihan riittävästi)
  • 3 rkl oliiviöljyä

Täytteet

  • 2 pientä uutta sipulia
  • 5 sentin pätkä kesäkurpitsaa
  • säilöttyä paprikaa 
  • rasiallinen sardiineja (lisäys lähdeohjeeseen)
  • 1 rkl oliiviöljyä pohjan öljyämiseen
Kerää kaikki taikinan ainekset yleiskoneen kulhoon ja vaivaa taikinaa noin 10-15 minuuttia, kunnes siitä muodostuu kiiltävä pallo. Jätä taikina kohoamaan peitettynä noin tunniksi tai kahdeksi. 

Kuumenna uuni 230 asteeseen. Viipaloi sipuli ja kesäkurpitsa oikein ohuiksi siivuiksi. Samoin leikkaa säilötyt paprikat ohuiksi suikaleiksi ja pilko sardiinit pieniin paloihin ja poista niistä ruoto, se lähti ainakin minun purkkisardiineistani hyvin.

Kun taikina on kohonnut hyvin, kaulitse se ovaalin muotoiseksi pitkulaksi leivinpaperin päälle, jonka reunat jätät hieman paksummiksi kuin keskiosan. Vetele ovaaliin terävällä veitsellä salmiakkikuviointi ja rypytä reunat. Kaada oliiviöljy kämmenellesi ja taputtele taikinan pinta öljyllä. Asettele pohjan päälle ensin ohuet kesäkurpitsa- ja sipuliviipaleet. Sitten asettele paprikasuikaleet pinnalle taas salmiakkikuvion muotoon. Nosta pienet nokareet sardiinia jokaiseen salmiakkiruutuun. Paista cocaa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia ja syö se heti, kun kieli antaa myöten. Pidimme kovasti tästä pizzamuunnoksesta, sen juustottomuudesta etenkin. Tämä sopisi meillä töissäkin hyvin, nyt kun maidottomia ruokailijoita on joukossamme. Sardiini sopi hyvin lisäksi tähän, olimme vähän varautuneita, että kala olisi kovin suolaista, mutta sitä se ei ollut.


La Vueltan yhdeksäs etappi tuli juuri maaliin ja voittajaksi ajoi aivan loistavasti hollantilainen Tom Dumoulin. Hän peittosi viime metreillä Chris Froomen, joka sai minut vähän hihkaisemaan, sillä on hyvä, että joku pystyy hänetkin ohittamaan. Samalla Dumoulin siiirtyi kokonaiskilpailun johtoon. Eilisessä kolaroinnissa joutui moni keskeyttämään, myös moottoripyörän kanssa kolaroinut Peter Sagan joutui jättämään kisan kesken, mikä on hyvin harmillista. Huomenna on vielä ajopäivä ennen ensimmäistä lepopäivää tiistaina. 



12 kommenttia:

  1. Cocapiirakka on huippua! Teimme sitä kokkikurssilla Barcelonan kauppahallissa ja kotonakin pariin otteeseen. Ihan mahtavaa latva-artisokan kanssa!

    VastaaPoista
  2. Höh, olin tämän herkun jo ihan unohtanut vaikka vaihto-opiskellessa näitä tuli usein ostettua evääksi leipomoista.. Pitäis varmaan mennä paikan päälle verestämään muistia :)

    VastaaPoista
  3. Houkuttelevan näköinen, täytyy kokeilla. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eräässä ohjeessa on kananmunaa ja pekonia, sekin houkutteli kokeilemaan. Tämän varmasti voi tehdä ihan niistä aineksista, joista sattuu pitämään ja kaapeista löytyy:)

      Poista
  4. Sardiinipurkit on kauniita, mäkin otin Ranskassa jossain kaupassa kuvan niistä , teki mieli ostaa ne kaikki.

    VastaaPoista
  5. Onpa houkutteleva! Olen usein tehnyt valkoista pizzaa, johon ei tule juustoa lainkaan, mutta tämä epsanjalainen versio ei ole tuttu. Täytyy tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikina etenkin oli tosi toimiva. Myös tavallisessa pizzassa, joita tein samasta taikinasta, tosin ihan tavallinen vehnätaikinahan se onkin :D Nyt kun veivasin koneella, tuli sitä oikeanlaista rakennetta.

      Poista
  6. Onpa hieno, todella näyttävän ja maukkaan näköinen!

    VastaaPoista