lauantai 12. joulukuuta 2015

Keittiöpeikko nimeltä Vasikan Maksa

viisainta olla kavereita, kun kahdestaan ollaan
Eilen emme syöneet päivälliseksi voileipiä kahvin kanssa, vaikka  niin arvelinkin, söimme Lidlistä ostetut lihapiirakat. Viime yön näin jo unta pakastimessa olleesta vasikanmaksasta ja siitä, miten urhoollisesti tekisin siitä meille päivällisen, niin keittiöpeikko kuin maksa minulle onkin. Tänään tuo yöllinen näky osoittautui enneuneksi, sillä päivällisellä meillä oli vasikanmaksaa. Vinkit päivälliseen otin täältä.

Vasikanmaksaa, sipulia, omenaa ja perunamuusia kahdelle

Maksa

  • 300 g vasikanmaksaa
  • 2 rkl vehnäjauhoa
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta timjamia
  • 1 rkl voita

Lisäkkeet

  • 2 shalottisipulia
  • 1 rkl voita
  • 1 omena
  • 2 rkl sherryä

Perunamuusi

  • 8 puikulaperunaa
  • 1 dl kerma/maitoa
  • 1 rkl valkosipulitahnaa
  • 2 rkl voita
  • suolaa ja pippuria
  • timjamia
  1. kuori perunat ja kypsennä ne höyryssä
  2. kuumenna uuni 80 asteeseen
  3. kuori sipulit ja omenat, leikkaa ne viipaleiksi
  4. kuivaa maksaviipaleet ja pyörittele ne vehnäjauhoissa, ripottele palojen päälle suolaa ja pippuria, pyörittele sipuliviipaleet jauhojenlopuissa
  5. kun perunat ovat kypsät, puserra ne perunapusertimella perunalumeksi, sekoita mukaan kuumennetty kerma/maito, valkosipulitahna ja mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla, laita muusi uuniin pysymään lämpimänä
  6. kuumenna paistinpannu ja sillä lusikallinen voita
  7. kun voin kuohu on asettunut ja voin väri alkaa muuttua, nosta jauhoissa pyöritellyt ja maustetut maksaviipaleet pannulle, paista 2 minuuttia kummaltakin puolelta, nosta palat uunivuoassa lämpimään uuniin
  8. lisää pannulle pieni nokare voita ja sipulipalat, paista muutama minuutti, nosta sipulipalat uuniin pysymään lämpimänä
  9. lisää pannulle vielä pieni nokare voita, sherry ja viipaleiksi leikattu omena, paista molemmin puolin minuutti pari
  10. kokoa annos lämpimälle lautaselle, ensin iso lusikallinen valkosipulista perunamuusia, sitten pari viipaletta maksaa, reunoille omenaviipaleita ja päälle tuoretta timjamia
En ole koskaan aikaisemmin valmistanut maksaa muuten kuin jauhetussa muodossa, eikä sekään onnistunut kovin hyvin. Nyt vasikanmaksa lisäkkeineen onnistui niin hyvin, että ihan nolottaa. Täytyi olla moukantuuria!


10 kommenttia:

  1. Nami, nami. Tuo on ihan sveitsiläistyylinen annos, siellä syödään paljon omppua lisäkkeenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla blogissa, mistä ohjeen otin, oli saksankielinen osuuskin, joten ei varmaan kaukaa liipannut Sveitsiäkään!

      Poista
  2. Ei ole moukantuuri. Kokonainen maksa on upea raaka-aine, jonka valmistusta ei tartte pelätä. Ja jauhettu maksakin on tosi hyvää, vaikka en syökään maksalaatikkoa ja pateenkin olen pilannut. Mutta juures-jauhemaksapihvit on veri bueno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin hyvilläni, etten moaknnut tätä hienoa raaka-ainetta :9

      Poista
  3. Samaa mieltä Nanna kanssa, ei ole moukantuuria. Ohje näyttää hyvältä (pitää kokeilla joskus näinkin) ja maksa on vaan niin hyvää. Myös maksalaatikossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että hyvältä kuulostava ohje on yleensä hyvä ohje :) Aion vielä kokeilla maksalaatikkoakin!

      Poista
  4. Ehkä oot vaan luonnonlahjakkuus ja taikanäppi maksan paistajana. Mä oon tutustunut noin sataan epäonnistuneeseen tapaan. Maksapihvi olis varmaan hyvää, mutta en uskalla maistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle käy yleensä just niin, että eka kerta onnistuu ihan täydellisesti, sitten yksi täysin pieleen mennyt ja sitten ollaankin vähän enempi hissuksiin... ;)

      Poista
    2. Maailma on täynnä kokeiltavia raaka-aineita ja reseptejä. Ei riitä ihmisen elämä, jos usein maksaa paistelee ;)

      Poista