maanantai 11. tammikuuta 2016

Kurpitsaboston

Sinkkubostonit 
Nyt kun kahdenoloa on takana noin kuukausi alkaa jääkaappikin näyttää kahden hengen talouden jääkaapilta. Tosin nuoriso vieraillessaan vielä huokaa kaapin avatessaan, miten voi olla näin paljon ruokaa! Olen oppinut tekemään vähän pienempiä ruokamääriä kerrallaan, en keitä keittoa enää suurimmalla kattilalla, paistan vain pihvin syöjää kohden. Alun tunne siitä, ettei tässä viitsi mitään ruokaa tehdä kahdelle on onneksi mennyt ohitse, ei vähiten Sansairen vuoksi. Olen innolla opetellut sous vide-kokkailua. Silti vielä toisinaan tulee vähän tähdenlentoannoksia ruokia. Nyt kun työt taas alkavat, on työlounaillekin käyttöä. Tai sitten aterianloppuja voi hyödyntää johonkin muuhun.

Leipäpuoli meillä on ajautunut aika vähäksi. Ostan vain yhden leivän kerrallaan ja sellaisia laatuja, jotka kestävät ainakin paahtimen kautta käytettyinä syömäkelpoisina loppuun asti homehtumisen sijaan. Tänään söimme kuitenkin jo verraten kuivaa ruisleipää aamiaisella ja ajattelin, että tekisin illaksi jonkunlaisen leivän Kammenpyörittäjän töistä tulon jälkeiselle iltapalalle. Muistin, että parin päivän takaa oli pieni annos kurpitsakeittoa jäljellä, sepä pääsisi leipätaikinaa muhevoittamaan. Määrät ovat vähintäänkin viitteelliset.

Kurpitsaboston 

  • 5 dl paahdetusta kurpitsasta tehtyä sileää kasvissosekeittoa
  • 2 dl vettä
  • 1 pussi kuivahiivaa (11 g)
  • 2 rkl tummaa siirappia
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • noin 600 g venhäjauhoja (kilon pussin vajenemisesta päätellen)
  • puolikas kiekko peynir-juustoa murustettuna
  • 1 dl punaista pestoa
  • 1 dl cashew-pähkinöitä silputtuna
  • 2 dl cheddar-juustoraastetta
Lämmitin jääkaappikylmää keittoa hieman, samoin vettä hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Laitoin yleiskoneen kulhoon kuivahiivan, suolan, siirapin, öljyn ja veden. Sekoitin ja lisäsin mukaan lämpimän keiton. Kaadoin mukaan noin 3 dl jauhoja ja annoin koneen vaivata taikinakoukulla noin 5 minuuttia. Lisäsin jauhoja niin kauan, että taikinasta muotoitui joustava taikina, annoin koneen vaivata taikinaa kaikkiaan noin 15 minuuttia. Peittelin taikinan suihkumyssyllä kohoamaan noin tunniksi, tällöin taikina oli hyvinkin kaksinkertainen.

Kumosin taikinan hyvin jauhotetulle leivinlaudalle ja vaivasin sitä lisäjauhojen kanssa hetkisen. Kaulitsin taikinan neliön muotoiseksi levyksi. Levitin levylle pestoa, turkkilaista peynir-juustoa muruina (fetamaista, mutta hieman kovempaa valkoista liemessä säilytettävää juustoa), cheddar-raastetta ja silputtuja pähkinöitä. Voitelin pyöreän suorareunaisen vuoan huolellisesti.

Minun oli tarkoitus muotoilla taikinasta bostonkakku, joten leikkasin levyn pitkittäin kahtia ajatellen sitä, miten paksu taikinarullasta tulisi käärittynä. Käärin puolikkaat pitkittäin rullalle ja leikkasin palat noin 5 sentin pätkiin. Asettelin paloja väljästi vuokaan niin, että niille jäi kohoamisvaraa. Jätin bostonin kohoamaan vielä toiseksi tunniksi. Sain myös pienemmän vuoan täyteen, sekä kaksi sinkkuvuokaa, joihin tuli yksi pala bostonia.

Tosi lähellä täydellistä kateleipää, ehkä liian maukas, eikö kateleivän kuulu olla vähän ei-minkään-makuinen...
Kuumensin uunin 200 asteeseen. Kun uuni oli kuuma, laitoin bostonin paistumaan uunin alaosaan. Kurkistelin sitä ajoittain ja kun sen pinta oli kauniiksi paistunut, otin leivän jäähtymään. Pienet otin pois 20 minuutin kuluttua ja isot 30 minuutin kuluttua. Kurpitsabostonista tuli todella pehmeää ja kuohkeaa, täytteessä maistui mukavasti tomaatti ja juusto, pähkinöistä tuli hauskasti vähän purtavaa. Harmi vain, ettei ollut enää keittoa, jonka kanssa haukata lämmintä leipää!


2 kommenttia:

  1. Hauska idea! Mä tein taannoin paksun kurpitsasoseen jämistä rieskaa, hyvää oli sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keiton paahteisuus oli kiva makulisä :) Ja tuli palanen juustoakin käytettyä kaapista.

      Poista