sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Lisää kesäkurpitsaa, nyt perunan kanssa paistoksena


Edit: kaupallinen yhteistyö, Familia

Tänään oli grillauspäivä, kokeilin ensimmäistä kertaa maminhaa, josta amerikaksi sanotaan tri-tipiksi. En ole aikaisemmin sitä koskaan kokeillut, mutta nyt tuli tilaisuus, kun sain palan Familialta. Lisänä meillä oli ranskalaista kesäkurpitsa-perunapaistosta, jonka ohjeen löysin Eva in the Kitchen-blogista. Eilen söimme kesäkurpitsaa raakana, nyt pehmeänä uuniruokana. 

Kesäkurpitsa-perunapaistos

  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa 
  • saman verran painossa perunoita
  • nokare voita
  • 2 dl kermaa (vähän vähempikin olisi riittänyt, noin 1,5 dl)
  • 100 g juustoa raastettuna (meillä grappalla maustettua juustoa, jota sattui olemaan pikkupala)
  • pippuria, ripaus suolaa
Kuumensin uuni 180 asteeseen. Voitelin uunin kestävä pienen valurautapannu huolellisesti voilla. Leikkasin kesäkurpitsan ja perunat ohuiksi viipaleiksi. Asettelin viipaleet vuokaan vuorotellen spiraalin muotoon. Ripottelin päälle suolaa ja pippuria (ole suolan kanssa varovainen, mikäli juustosi ovat kovin suolaisia sortteja). Sekoitin juustoraasteen kermaan ja kaadoin seoksen vuokaan viipaleitten päälle. Paistoin uunissa kunnes perunat ja kesäkurpitsat olivat kypsiä ja pinta kauniin värinen. Minulla meni paistamisessa noin 35-40 minuuttia kiertoilmalla (se toimii uunissamme hyvin), peitin foliolla loppupuolella, koska pinta alkoi keskeltä tummentua melkoista tahtia.



Maminha grillissä

  • 800 g pala maminhaa sulatettuna ja huoneenlämpöön lämmitettynä
  • suolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä
  • sipulitahnaa
Päätin kypsentää maminhan kaasugrillissä, jossa osaan säädellä lämpötilaa Weberin hiiligrilliä paremmin. Otin lihan pois vakuumista ja kuivasin sen pinnan. Leikkasin makurasvan pois, koska halusin kypsentää lihan nopeasti, enkä hukuttaa grilliparilaa sulavaan rasvaan. Hieroin pintaan oliiviöljyä, johon olin sekoittanut sipulitahnaa, suolaa ja pippuria. Kuumensin grillin niin kuumaksi kuin sen sai, noin 300 asteeseen kannen mittarin mukaan. Laitoin lihan grillin parilalle ja kannen kiinni. Muutaman minuutin päästä käänsin palan toiselle puolelleen muutamaksi minuutiksi. Käänsin lihaa vielä toisenkin kerran niin, että kokonaispaistoaika oli noin 8 minuuttia. Mittasin sisälämmön ja lopetin kypsentämisen 52 asteen kohdalla. Nostin lihan folion päälle ja käärin sen asettumaan noin 20 minuutiksi. Leikkasin palan viipaleiksi. Leikkuusuunnan kanssa kannattaa olla tarkkana, suunta vaihtelee lihassyiden eri suuntien vuoksi palan eri kohdissa. Neuvot paistamiseen otin epätrendikkäästä ruokablogista, jossa maminhaa oli tehty päivälleen vuosi sitten.

Kesäkurpitsapaistos sopi todella hyvin maminhan kaveriksi. Liha onnistui hyvin, se oli juuri sopivaa 20 minuutin lepuutuksen jälkeen. Ripotin hieman suolaa ja pippuria vielä viipaleille. Tykkäsimme!





Tour de Francen yhdeksäs etappi oli täysiverinen vuorietappi. Ikävä kyllä Alberto Contador joutui keskeyttämään kilpailun tultuaan sairaammaksi eilisen jälkeen. Harmillista, mutta ymmärrettävää. Päivän lähetys oli mahtavan pitkä, alkoi jo yhden aikaan iltapäivällä, kun matkaa oli yli 170 km perille. Etapin lopussa satoi aivan tolkuttomasti ja rakeitakin nakkeli. Onneksi etappi päättyi ylämäkeen, joten se paransi turvallisuustilannetta.

Etapin voittoon polki Tom Dumoulin, ensimmäistä kertaa Tour de Francessa. Kokonaiskilpailua johtaa edelleen Chris Froome, josta en tällä erää jostain syystä tykkää ollenkaan. Eilen hän sai sakot motattuaan jotain katsojaa, joka oli tullut liian lähelle, ilmeisesti koskenutkin ajajiin, mikä on tietysti typerää. Nyt kun Alberto on lähtenyt kisasta, toivon Nairo Quintanan voittoa. En oikein tiedä onko hänestä vielä siihen, hän näyttää aina pikkupojalta, joka seuraa isoveljiään. Huomenna Tourissa on lepopäivä.



Kiitos Familialle maminha-palasta, oli ilo kokeilla sitäkin!

2 kommenttia:

  1. Oli tosiaan mielenkiintoinen loppu Andorran ajolla raekuuroineen kaikkineen. Nyt on aika ryhtyä haistelemaan ranskisten jalkapallohuumaa melkein paikan päällä.
    Lyonissa on kolkytkolme astetta kuumaa, paskeriville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, on oikein urheiluhullun unelmapäivä! :D

      Poista