maanantai 4. heinäkuuta 2016

Mansikkafrangipane Tourin kuntoajopäivänä



Eilen kävi Tourin toisella etapilla niin, että voittoon ajoi tietämättään Peter Sagan, tuo hiustenkasvun ihmelapsi. Hän ei loppukirissä tiennyt, että viimeinenkin päivän hatkassa ajanut oli ohitettu ja hänen kirinsä hyvityssekuntien toivossa vaihtui etappivoitoksi. Ilmankos hän ei tuulettanutkaan maaliviivalla. Hän sai myös ensimmäisen kerran päälle keltaisen paidan. Edellispäivän voittaja, Mark Cavendish ei joko osaa tai välitä peitellä tunteitaan, hän oli huomattavan nyrpeän näköinen taas ajaessaan selveästi taaempana joukossa maaliin tietäen, että paidanvaihto oli edessä. Alberto Contador kaatui eilen toisen kerran samalle olkapäälle, voi kyllä uskoa, ettei matkanteko ollut hänelle herkkua. 

En ole tosissani postauksen otsikon kanssa, kyllä siellä ihan kilpaa ajettiin Tourin kolmannellakin etapilla, vaikka matkaan käytettiin huomattavan pitkä aika. Viimeisillä kymmenillä kilometreillä Thomas Voeckler oli irtiotossa, hän on aina kiva nähdä hatkassa. Massakiri oli odotettavissa ja sellainen siitä tulikin. Eilinen nyrpistelijä, Mark Cavendish taisteli itsensä ykköseksi aivan muutaman sentin etumatkalla André Greipelista. Heti maalin jälkeen kumpikaan ei tiennyt oliko voittanut vai ei. Peter Sagan jatkaa keltapaidassa. Ilokseni Alberto Contador sinnittelee mukana, vaikka eroa kärkeen on minuutti 2 sekuntia. 

Päivän ranskalainen keittiöpanostus oli leivonnainen. Olen nyt vähän arka paistelemaan mitään uunissamme, emme ole vieläkään saaneet aikaiseksi viedä sitä tutkittavaksi. Kiertoilma tuntuu toimivan aivan hyvin, mutta muuten poltan sen kanssa helposti yhtä jos toista. Mittailin ja vertailin lämpötiloja tänään ja uskaltauduin tekemään mansikkaisen frangipanen, nyt on aivan paras mansikka-aika. Pakastimme tänään tulevan talven mansikat ja jätin niistä leivonnaiseen muutamia muhkeita marjoja käytettäväksi. Käytin samaa taikinaohjetta, kuin kaksi vuotta sitten. Kopioin ainemäärät tuosta postauksesta.

Mansikkafrangipane

Taikina

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 70  g suolatonta voita
  • 0,8 dl erikoishienoa sokeria
  • (0,5 tl suolaa mikäli voi on suolatonta)
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 2 rkl kylmää vettä
Sekoita taikina-ainekset vettä lukuunottamatta käsin murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja työstä vielä sen verran, että taikina muodostuu palloksi. Kaavi taikina voideltuun vuokaan ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, että uuni lämpenee 200 asteeseen. Esipaista pohjaa noin 15 minuuttia, kunnes se on lievästi kypsynyt. Jos pinta kohoaa, paina se nuolijalla varovasti pohjaa vasten. 

Täyte

  • 50 g pehmeää voita 
  • 1,2 dl sokeria
  • 1,8 dl mantelijauhetta
  • 1 kananmuna ja taikinasta jäänyt kananmunan valkuainen
  • 2 tl vehnäjauhoja
  • 1 tl maissitärkkelystä
  • 1 tl vaniljauutetta
  • ripaus suolaa
  • tuoreita mansikoita (6-7 suurta mansikkaa)
Vatkaa ensin voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää muut täytteen aineet mukaan, sekoita. Leikkaa mansikat viipaleiksi. Kaavi täyte esipaistetulle pohjalle ja levitä se koko pohjan alalle. Asettele marjat täytteen päälle ja paista torttua noin 35-45 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen.

Minun kakkuni pääsi hieman tummenemaan reunoistaan, mutta se oli kuitenkin hyvin mehevä suurten mansikoitten ansiosta. Runsas tomusokeri kaunista lopputulosta. 


4 kommenttia:

  1. Kyllä näyttää herkulliselta!
    Sunnuntaina on äitini 85-vuotispäivä.Taidankin leipoa tuollaisen hänen juhliinsa.

    VastaaPoista
  2. Näyttää tosi herkulliselta.Nyt on paljon mansikkaohjeita blogeissa,mutta meillä meni sesonki jo ohi...No pakkasessa on pieni pussi vielä mansikoita;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se kauan kestä täälläkään, sesonki. Nyt alkoi sadesäät, se heti lyhentää kautta. Onneksi saimme eilen säilöttyä talveksi marjat. :)

      Poista