keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Pikkuisen ylellisyyttä keskellä viikkoa


Tänään meillä oli päivällisellä ranskalaista kanaa samppanjakastikkeen kanssa. No ei se mitään kanaa ollut, olin ostanut broilerin fileitä jollekin viikon aterioista. Ohje vaati samppanjaa, joten sitä sitten! Jokainen keskiviikko on samppanjan arvoinen. Ja minähän olin kätevä emäntä ja tarjosin samaa jaloa juomaa ruokajuomanakin. Jos meillä olisi ollut kuohuviiniä, olisin kyllä mieluusti käyttänyt sitäkin. Ohjeen päivälliseen otin tästä kivasta blogista, jota unohduin lukemaan pitempäänkin. Muuntelin hieman määriä sen mukaan, miten pidin järkevänä ja kirjaan ohjeen sellaisena kuin tein.

Kanaa samppanjakastikkeessa

  • 4 viipaletta pekonia
  • (nokare voita ja liraus oliiviöljyä) 
  • 5 broilerin pienehköä filettä 
  • suolaa ja pippuria
  • liraus limen mehua
  • 2 uutta punasipulia
  • kourallinen pieniä kantarelleja
  • 1,5 dl topakkaa liha- tai kanalientä
  • 1,5 dl samppanjaa tai kuohuviiniä
  • tuoreita yrttejä silppuna, ruohosipulia, persiljaa ja timjamia
  • 1 dl kermaa
  1. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja paista ne pannulla rapeiksi. Ota palaset paperin päälle valumaan, jätä rasva pannulle.
  2. Taputtele broileripalat kuiviksi ja ripota niille suolaa ja pippuria ja purista pikkuisen limen mehua päälle. 
  3. Paista broilerin paloja pannulla molemmin puolin pari minuuttia, lisää hieman voita ja öljyä, jos pekonista ei irronnut tarpeeksi rasvaa. Nosta palat lautaselle odottamaan.
  4. Lisää silputtu sipuli pannulle ja laiskistuta sitä muutama minuutti, lisää mukaan sienet ja paista niitäkin hetkisen.
  5. Kaada pannulle lihaliemi ja samppanja tai kuohuviini ja nosta kastikepohja kiehumaan. Nosta broileripalat mukaan ja anna niiden kypsyä kokonaan. Käännä kerran tai pari. 
  6. Nosta broileripalat pois pannulta ja anna vielä kastikepohjan kiehua rivakammin, niin että se kiehuu noin puoleen. 
  7. Lisää kerma pannulle ja tuoreet yrtit ja kiehuta kastike sakeaksi.
  8. Nosta vielä broileripalat kastikeeseen lämpenemään ennen tarjoilua.
Tarjosin kanaa samppanjassa paahdettujen perunoiden ja pitkien papujen kanssa, tykkäsimme kanasta tosi paljon ja kastike oli hyvää pienen makeuden johdosta. Kantarellit pysyivät hyvin kuosissa ja olivat napakoita ja maistuvia. Hyvä ohje!



Tour de Francessa ajettiin meille tutuissa maisemissa, lähtö oli Carcassonnesta ja maali Montpellierissä. On vain niin monta vuotta, kun olemme siellä viimeksi olleet, taisi olla vuonna 2008. Etappi oli tasamaan pätkä ja luvassa oli massakiri. Kymmenen kilometriä ennen maalia Peter Sagan ja Chris Froome kumpikin yhdellä apuajajalla lähti hulluun karkuun. Koko pääjoukko meni sekaisin, kaikki kirijunat olivat väärillä raiteilla ja kokonaistilannetta hämmenettiin oikein isolla kauhalla.

Peter Sagan hoiti etapin nimiinsä, mutta Froome kyllä pääsi suosiooni uudelleen ajamalla kirimiesten etapin kärjessä toisena maaliin. Tämä on kyllä jännä Tour, jossa ei perinteitä kunnioiteta! Harmi, että Alberton piti joutua keskeyttämään. Froome jatkaa keltaisessa paidassa, Peter Sagan vihreässä. Huomenna on luvassa kova vuorietappi, mikäli sää sallii. 

6 kommenttia:

  1. Tosi herkun näköinen arkiluksusruoka. :)

    VastaaPoista
  2. Näyttää kyllä tosi herkulliselta.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. MInulla ei ole tapana osallistua arvontoihin juurikaan :)

      Poista
  3. Keskiviikkosamppis on erinomainen ajatus! Pitää muistaa ensi viikolla ja varata vähän broiskuakin siihen kaveriksi :) Näyttää ihanalta tuo ruoka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli kyllä oikein hyvää ja vielä parempaa olisi varmaankin luullisten palojen kanssa, kuten alkuperäisohjeessa, koipireisien vaikka. :)

      Poista