keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Tarte flambée jota myös flammkucheniksi sanotaan



Tein joku aika sitten valkoisia pizzoja, joissa oli tomaattikastikkeen sijaan ricottaa. Nyt vuorossa oli Ranska-teemaamme sopiva Alsacen seudulta kotoisin oleva tarte flambée. Elsassissa, Saksan puolella samaista lätyskää kutsutaan flammkucheniksi. Tein myös tavallisia pizzoja, joten pohjana käytin tavanomaista pizzataikinaani. Söimme tarte flambéeta sunnuntaina, mutta postaan se vasta nyt tämän päivän Ranska-osuutena, sillä olemme pienellä kesäreissulla poissa omasta keittiöstämme. Pohjaohjeen laitan tähän sen mukaan, että siitä tulee yksi vähän uunipeltiä pienempi lättynen.

Tarte flambée eli flammkuchen

Pohja

  • 1, 5 dl lämmintä vettä
  • 1 tl kuviahiivaa tai kolmasosa hiivapalasta
  • 200 g vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • loraus oliiviöljyä
Alusta taikinaa noin 10 minuuttia yleiskoneella tai käsin niin kauan kuin suinkin jaksat. Jätä taikina kohoamaan pariksi tunniksi. Voit tehdä valmiiksi odottamaan täytteitä, ei haittaa, että ne jäähtyvät välillä.

Täytteet

  • 6-8 pientä uutta sipulia varsineen (minulla oli sekä vaaleita että punasipuleita)
  • 1 rkl voita
  • muutaman sentin pala kesäkurpitsaa mandoliinilla oikein ohuiksi viipaleiksi leikattuna
  • 2 viipaletta pekonia
  • 3 rkl ranskankermaa (meillä yrtein maustettua ruotsalaisversiota reissusta tuotuna)
Paista silputtua sipulia voissa niin kauan, että se karamellisoituu, varo polttamasta. Kaavi sipulit lautaselle odottamaan. Paista myös pekoneita vähän aikaa, mutta niiden ei tavitse tulla aivan rapeiksi asti, ne paistuvat sitten uunissa loppuun. Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin siitä irtoaa. Jos sinulla on pizzakivi käytössä, laita sekin uuniin kuumenemaan valmiiksi. Kauli taikina litteäksi ja niin pyöreäksi kuin osaat. Minä en vaan osaa. Levitä pohjalle ranskankermaa ja siihen päälle ensin kesäkurpitsaviipaleet. Minä laitoin ne raakoina, ne olivat niin ohuita, että ehtivät oikein hyvin kypsyä sopivasti uunissa. Sitten leikkele pekoni pikkupaloiksi päälle ja lopuksi karamellisoidut sipulit. Paista noin 8-10 minuuttia uunistasi riippuen. Syö niin kuumana kuin kielesi kestää.


Tour de Francen viides etappi on jo nousuja sisältävä ja siinä voi olla jo Peter Saganilla tekemistä, että pystyy keltaisen paidan pitämään. Täytyy sitten illalla ottaa selvää, miten etapissa kävi. 


6 kommenttia:

  1. Namskis, söin viime viikolla itä-Saksassa. Eipä olis 30v sitten uskonut, että siellä saa joskus Flammekuchen.

    VastaaPoista
  2. Joko olette mandoliinin kanssa kavereita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varsinaisesti... Pitäis saada opasvideosta pari uutta tuotantokautta :D

      Poista
  3. `Elsassissa,Saksan puolella samaista ...`? Aikoinaan Elsass tosiaan oli osa Saksaa niin alueellisesti kuin kulttuurisestikin, mutta erinäisten rajamuutosten myötä vuosisatojen kuluessa on viimeiset vuosikymmenet ollut osa Ranskaa (vaihtelevalla menestyksellä). Muutamat tosin varmaan toivoisivat rajan olevan Elsassin alueen länsipuolella. Muttta nythän me eletään rajattomassa eussa joten rajoista viis - melkein ainakin.
    Tämän päivän etappi meni hienoissa (patikointi)vuorimaisemissa auringon paisteessa.
    paskeriville vihdoinkin lämpimästä K-Euroopasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No meillä sataa taas! Myös Virossa jossa nyt ollaan :D

      Poista