maanantai 10. lokakuuta 2016

Hevosbolognese painekattilassa


Painekattila ei enää pelota minua, en vain ole pitkään aikaan tehnyt sillä mitään. Se on kyllä oiva peli, kun aika on kortilla ja vaikkei olisikaan. Muistin eilen, että olin ostanut hevosen jauhelihaa kaksi pakettia ja toinen oli vielä odottamassa nollalaatikossa. Ensimmäisen paketin käytin perjantaina hampurilaispihveihin, niin brutaalia syötävää  meillä oli silloisen hienostelualkupalan jälkeen. 

Bolognese hevosen jauhelihasta

  • 500 g hevosen jauhelihaa
  • 2 viipaletta paksua englantilaistyyppistä pekonia (pakkauksen loppuunkäyttö)
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • muutama kevätsipulin varsi
  • erilaisia tomaatteja kotikypsyttämöstä (noin puoli kiloa)
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 1 varsisellerin varsi
  • oliiviöljyä
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tölkki paseerattua tomaattia
  • 2 dl punaviiniä
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta basilikaa, oreganoa ja timjamia
  • annoksen päälle parmesania ja tuoretta basilikaa
Pilkoin tomaatit, sipulit, sellerinvarren ja valkosipulit, raastoin porkkanan ja kesäkurpitsan. Kuumensin oliiviöljyä painekattilassa ja kypsensin kasviksia kattilassa muutamia minuutteja. Leikkasin pekonin paloiksi ja paistoin ne pannulla rapeiksi. Lisäsin pekonin painekattilaan. Murustelin jauhelihan kuumalle, pekonirasvaiselle pannulle ja paistelin sitäkin hetkisen. Yhdistin jauhelihamurut painekattilaan. Sekoittelin ja lisäsin mukaan viinin, paseeratun tomaatin ja tomaattipyreen. Kiersin myllystä pippuria ja ripottelin mukaan suolaa. Nostin kastikkeen kiehumaan ja laitoin painekattilan kannen päälle.

Kun paine oli noussut kattilan kannen kahteen valkoiseen merkkiraitaan, pienensin lämpöä kattilan alla kakkoselle (asteikolla 1-9) noin puoleksi tunniksi. Jätin kattilan sitten noin vartiksi laskemaan paineen omia aikojaan ennen kuin avasin kannen. Sekoittelin, maistelin, lisäsin pippuria ja tuoreet yrtit silppuna. Keitin pastaa runsaasti suolatussa vedessä ja annoksen päälle höyläsin melkein läpinäkyviä lastuja parmesania tryffelihöylällä. Tavallisesti teen bolognesen haudutuspadassa ja se vie jopa 12 tuntia. Painekattilassa kastike valmistuu alkuvalmisteluineen tunnissa ja tulos on hyvin samanlainen. Hevosen lihan mausta pidämme kumpikin ja ostan sitä mielelläni jatkossakin.

EDIT: Olen lisännyt CampaSimpukan ylälaitaan Painekattilakokkailua-välilehden, jonne kerään kaikki aihetta liippaavat postaukset.



4 kommenttia:

  1. Tämä on mulle sellainen "en ole koskaan" -resepti: en ole kuunaan maistanut hevosenlihaa, en ole kokannut painekattilassa enkä ole koskaan älynnyt laittaa kesäkurpitsaa bologneeseen..! Herkullisen näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsa nyt sopii melkein mihin vaan! Saattaa joku Italian mamma olla kauhuissaan, mutta kun minulla oli just sopiva pieni zucchini kaapissa :D

      Poista
  2. Painekattila ja crock pot pitää vielä hankkia, mutta sous vide sirkulaattori meillä jo on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi oi, joko kohta alkaa tulla kokeiluista postauksia? Minun edellisestä sirkuloinnistani on jo pitkän aikaa, kunhan alkaa olla talvi lähellä eikä tee mieli enää niin tehdä ruokaa ulkona, jatkan taas sitä harjoittelua.

      Poista