maanantai 21. marraskuuta 2016

Piimäpallot


En usein leivo leipää päivälliselle, mutta tänään talossa oli vain kaksi palaa kuivahtanutta ruisleipää ja muutenkin oli sellainen leipomisfiilis. Löysin ohjeen, jossa oli käytetty buttermilkiä, jota meillä kyllä löytyi. Tosin minun piti varmistaa, saanko sitä käyttää, minä kun en ole meillä se piimäsuu. Oikeasti en ole ihan varma kuinka hyvin amerikkalaisten käyttämä buttermilk vastaa meikäläistä piimää, mutta ei tästä minua varmaan oikeuteen haasteta? Ei kai? Meillä ei ole oikein sopivaa käännöstä tuolle sanalle dinner roll, kun en viitsinyt alkaa tehdä oikein rullalle pyöritettäviä taikinapallosia, joten kutsun näitä vain palloiksi. Siinäpä muuten oivallinen porsaanreikä, voin aina sanoa oikeudessa siellä Amerikassa, että minähän tein ihan erilaisia, nämä ovat palloja!

Piimäpallot

  • 5 dl piimää
  • 1 pussi kuivahiivaa (11 g)
  • 1 rkl sokeria
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 55 g pehmeää voita + jonkun verran voiteluun
  • noin 8-9 dl vehnäjauhoja
Mittaa yleiskoneen kulhoon piimä, hiiva, suola, sokeri ja kananmuna, sekoita. Lisää noin puolet jauhoista ja pehmeä voi ja anna koneen vaivata taikinakoukulla muutamia minuutteja. Lisää jauhoja ja vaivaa lisää sen verran, että saat aikaan pehmeän, melko tarttuvaisen taikinan. Irrota taikinakoukku ja peitä kulho kelmulla. Anna kohota noin tunti.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinlaudalle ja työstä taikinaa vielä hieman jauhojen kanssa, jaa taikina samankokoisiin paloihin sen mukaan minkä kokoisia haluat piimäpalloistasi. Minä tein noin golfpallon ja tennispallon väliltä olevia (nyt huomaatte  miten hienosita urheilulajeista minäkin tiedän). Pyöritä palat palloiksi ja laita ne joko vuokaan jättäen hieman väliä kohoamista varten, tai leivinpaperille toista kohoamista varten.

Kuumenna uuni 180 asteeseen kiertoilmalla ja kun pallot ovat kohonneet sopivasti voitele pinta sulatetulla voilla. Paista niitä kunnes pinta on kauniin värinen, noin 10-15 minuuttia. Minun piimäpalloni kasvoivat uunissa noin appelsiinin kokoisiksi, mutteivat maistuneet yhtään appelsiinilta. Eivät ne varmaan olisi maistuneet golf- tai tennispalloiltakaan. 

5 kommenttia:

  1. Selvästi on tullut eurosportilta seurattua muutakin kuin pyöräilyä. Niin vakuuttavasti on erilaiset pallopelit hallussa. Koko taikinan vuokaan heittämällä olisi varmaankin tullut pataleipä eli koripallo.

    Näitähän voisi äitin luona kokeilla, kun on useampia syöjiä. Itselleni en viitsi mitään leipoa, kun pakastimeenkaan ei mitään mahdu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan niin! On se hyvä tuoda tietämystään aina esille kun mahdollista!

      Poista
  2. Annan kommentti ei tullut jostain syytä perille kuin sähköpostiini, mutta hänellä oli tietoa buttermilkistä ja kopioin sen tähän:

    "buttermilk asiaa, meijerisanastossa sillä tarkoitetaan kirnumaitoa, eli sitä jota syntyy voinvalmistuksen sivutuotteena.
    En tosin tiedä myydäänkö sellaista amerikoissa vai tarkoitetaanko sillä kuitenkin piimää."

    Kiitos Anna kommentistasi!

    Tuli muuten mieleeni, että meilläpäin sanotaan kai sitä voin tekemisen sivutuotetta myös heraksi ja se onkin mainiota leipomiseen!

    VastaaPoista
  3. Kaliforniassa myytävä buttermilk on piimää, ainakin kaikki ne merkit, joita olen ostanut ruokajuomaksi.

    VastaaPoista