sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Sticky toffee pudding tämän vuoden taatelikakkuna



Olen jokaisena blogaanivuonna tehnyt jouluksi taatelikakkua, tuunannut sitä suuntaan jos toiseen, on lisätty kahvia, suklaata, molempiakin samaan kakkuun. Tänä vuonna kokeilin peribrittiläistä jälkiruokaa, sticky toffee puddingia. Teen kyllä varmaankin tavallisen taatelikakunkin sitten lähempänä joulua. Tänään otimme kakun mukaamme, kun menimme kyläilemään luimupupulaan. Sinne on hyvä viedä jotain taatelia sisältävää, mikä kostetaan aina jollain missä on kookosta!

Otin ohjeen tähän tahmeaan jälkkäriin Manu's Menusta, jossa olen aikaisemminkin ollut ohjeita etsimässä. Kakun ohje näyttää olevan nimeltään  taatelikakku, mutta riittävän liki. Suurensin ohjeen kolmanneksella, sillä halusin tehdä pienen testikakun ja sitten isomman jaettavaksi kyläpaikkaan. Muistan vieläkin erään kerran, kun veimme jälkkäriä luimupupulaan ja se oli niin kummallinen kakku, että oksat pois. Laitan tähän määrät kuten lähdeblogissa. Taikinasta tulee kuulema 8 pientä annosta. 

Sticky toffee pudding


Kakku

  • 180 g kivettömiä taateleita
  • 3 dl vettä
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 165 g tummaa sokeria (käytin muscovadoa)
  • 60 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 150 g venhäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • nokare voita ja pikkuisen vehnäjauhoja vuokien valmisteluun

Kastike

  • 2,5 dl kermaa
  • 220 g tummaa sokeria (laitoin vähän vähemmän, noin 180 g ja käytin vaalea ruokosokeria)
  • 1 tl salmiakkijauhetta (oma lisäykseni)
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 50 g voita
Leikkaa taatelit paloiksi ja poista kivet. Keitä taateleita vedessä hetkinen ja lisää sooda kattilaan. Varo kuohumista, ilmeisesti soodan tarkoitus on nopeuttaa taatelien hajoamista. Ainakin se teki värin hyvin tummaksi. Kun taatelit ovat hajonneet aika olemattomiin soseeksi ja vesi vähentynyt, ota kattila liedeltä ja jätä seos jäähtymään. 

Kuumenna uuni 180 asteeseen kiertoilmalla ja valmistele annosvuoat voitelemalla ja jauhottamalla ne. Jos käytät yhtä isompaa vuokaa, tee sille sama tai vuoraa vuoka leivinpaperilla. Vatkaa pehmeä voi ja tumma sokeri vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen. Yhdistä hieman jäähtynyt taatelisose taikinaan ja lopuksi vielä jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Täytä vuoat 2/3 täyteen ja paista pieniä annoksia noin 20-25 minuuttia ja isompaa kakkua noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun tikku on pistoksen jälkeen puhdas, on kakku kypsä.

Paistamisen aikana valmista karamellikastike. Mittaa kerma, sokeri, vaniljajauhe ja salmiakkijauhe kattilaan. Keittele sekoitellen noin 10-15 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Lisää voi ja anna sen sulaa kastikkeeseen, sekoita tasaiseksi ja kaada kastike tarjoiluastiaan. Käyttämäni vaalea ruokosokeri teki kastikkeesta aika vaaleaa väriltään, mutta muscovadolla saisi tummemman kastikkeen aikaan. 

Kun on aika syödä jälkkäriä, leikkaa pala kakkua lautaselle ja valuta päälle karamellikastiketta, niin että palanen melkein ui siinä. Pallo vaniljajäätelöä sopisi tähän mainiosti. 

16 kommenttia:

  1. Tuo näyttää juurikin siltä, että ihastuisin ikihyviksi, jos lautaseltani löytäisin :-) NAM!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mehevää. Kastikkeeni jämähti vähän paksuksi, mutta kyllä se suostui tulemaan purkista pitkällä lusikalla :D

      Poista
  2. Kakku oli ihan oikeasti oikein hyvää, kiitos. Oli mukava nähdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, oli oikein mukava ilta! Juteltiin matkalla, että Armas on aikuistunut niin paljon, alkututustelun jälkeen oli niin rauhallisesti.

      Poista
    2. Nätisti oleminen otti ilmeisesti koville - se alkoi iltaruoan jälkeen repiä sukkia jaloistani ihan vimmaisesti. Laitettiin tutti (puruluu) suuhun ja otus latausmatolle sitä jyrsimään :).

      Poista
  3. Pyörittelin tuommoista sticjy toffee pudding -pakettia käsissäni vastikään Lontoon reissulla, mutta jätin hyllyyn. Jospa sittenkin tekisi itse, kun näin houkuttava ohjekin on tarjolla. Taatelista huolimatta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö taateli ole sinunkaan suosikkisi? :) En minäkään kyllä käytä sitä kuin kerran vuodessa joulukakkuun.

      Poista
    2. No ei! Meillä sotkevat joskus töissä taateleita salaatin sekaan, ja se on ahistavaa. Varovaisuudesta huolimatta aina joku taatelinpala pääsee suuhun asti.

      Poista
    3. Salaatissa taatelia? No, en minäkään innostuisi! :D

      Poista
  4. Viime jouluna lopulta ihastuin taatelin makuun; sitä ennen se oli aina ikävä yllätys, kun puraisi tummaa kuivakakkua. En pysty edes kuvittelemaan, miten ihana yhdistelmä taatelista ja toffeesta tuleekaan yhdessä.. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma, nykyään saa niin hyviä irtotaateleitakin ostettua, ihan eri juttu kuin ne kivikovat palikat, joista ei saanut sellofaaniakaan kunnolla koskaan irti

      Poista
    2. Palikkataateleista johtuu se, että yleensä jätän taatelikakut muiden syötäväksi. Tätä en, hyvää oli loppuun asti.
      Irtotaateleita meillä syödään säännöllisesti esim. myslissä ja lammaspadoissa.

      Poista
    3. Ne on kyllä lähes saatanasta ne palikat :D

      Poista
  5. Mulle tuli kummallisesta mieleen yks itsemaustettu gini joka oli tosi kumman makuinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olisin varmaan kiltisti tykännyt siitäkin, kun ei ole vielä kovin kehittynyt maku ;)

      Poista