lauantai 6. toukokuuta 2017

Pappa al pomodoro – italialainen leipäkeitto


Synttäriarvonnan palkintona olevasta Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana-kirjasta poimin tämän päiväisen aterian ohjeen. En vähiten siksi, että minulla oli viikolla leipomaani jo kuivunutta Juurakon Huldan leipää. Se ei onnistunut sisuksia myöten aivan parhaiten, mutta rapea kuori oli loistavan makuista. Tämän kuoriosan käytin italialaiseen leipäkeittoon, pappa al pomodoroon. Puolitin ohjeen ja siitä tuli hyvä annos kahdelle, vaikka olen yksin kotona. Ihan yhden hengen annosta en varmaan osaa tehdä muuta ruokaa kuin munakkaan. 

Pappa al pomodoro

  • 2 suurta pihvitomaattia
  • tuoretta basilikaa
  • 3 kevätsipulia (minulla ei ollut ohjeen purjoa)
  • puolikas yksikyntisestä valkosipulista
  • oliiviöljyä
  • 0,5 l lihalientä (tällä kertaa tummaa porolientä, vaaleampi lintuliemi olisi voinut olla parempi)
  • iso kourallinen kuivan vaalean leivän kuorta kuutioiksi leikattuna
  • suolaa ja pippuria
  • (chilihiutaleita, jätin pois, en yltänyt ylähyllylle)

Annoksen päälle

  • muutama ohut lastu parmesania
  • pieni tomaatti kuutioina
  • muutama leipäpalanen
  • hiukan basilikaa
  • pieni liraus oliiviöljyä
Kalttaa tomaatit. Se tapahtuu niin, että leikataan tomaattien kuoreen pohjapuolelle ristiviillot ja lasketaan tomaatit kiehuvaan veteen noin minuutiksi. Nostetaan ne kauhalla lautaselle ja revitään helposti irtoavat kuoret pois. Leikkaa tomaatit kuutioiksi ja poista kovat keskustat samalla. 

Silppua sipuli ja valkosipuli, revi basilika paloiksi. Kaada kattilaan oliiviöljyä ja kuumenna se. Kypsennä sipuleita muutama minuutti ja lisää mukaan sitten tomaatit ja basilika. Sekoittele ja anna kiehua miedosti taas muutama minuutti. Seuraavaksi lisää kattilaan lihaliemi. Minulla oli tosiaan melkoisen tummaa porolientä, jota jo hieman laimensin vedellä. Vaaleampi olisi ollut kivempaa ulkonäön puolesta, mutta makua poroliemessä oli kyllä runsaasti. 

Nakkaa kattilaan myös leipäpalat, jätä muutama koristeluun. Anna keiton kiehua noin 15-20 minuuttia ja sekoita välillä, varo pohjaan palamista. Mausta pippurilla ja jos liemi antaa myöten, myös hieman suolalla. 


Keitosta tulee aika sakeaa, kun leipäpalat muhjaantuvat keittoon, mutta osa kovasta kuoresta jää kokonaiseksi. Kun tarjoilet keittoa, tiputtele vielä muutama leipäpala annoksen päälle. Minä leikkasin vielä yhden pienen tomaatin pikkukuutioiksi ja laitoin nekin mukaan kirkastamaan väriä. Pieni liraus oliiviöljyä, muutama basilikan lehti ja ohut lastu parmesaania ja annos on valmis. Olipa täyteläistä keittoa, melkein luuli lihaa syövänsä. Erittäin hyvä tähdenlentoruoka, johon saa vaikka nahistumassa olevat tomaatit ja kuivat leivät menemään! Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään tähderuoka-aiheisia postauksia.






Vielä ehtii osallistua CampaSimpukan 6-vuotissynttäriarvontaan, tee se kommentoimalla torstaista postaustani sunnuntai-iltaan mennessä.

Giro d'Italian toinen etappi ajettiin myös Sardinian saarella ja eilinen yllätysvoittaja pääsi matkaan pinkissä paidassa. Suurta toivoa sen pitämiseen ei ollut, mutta yksi päiväkin on nuorelle ajajalle hieno eteneminen uralla. Etappi oli keskivaikea vuorietappi, jolla pidettiin suuren osan matkaa aivan lenkkivauhtia. Maaliin revohka kuitenkin kaikista ennakkoaikatauluista reilusti myöhässä saapui ja siitä tuli kuin tulikin massakiri, mitä ei ennakolta olisi arvannut. Hitaan keskivauhdin myötä kirimiehet pysyivät pääjoukon mukana ja pitkään irti ollut hatka ajettiin kiinni hyvissä ajoin. Voittajaksi polki iloinen Andre Greipel. Olipa jännittävä loppu. Myös pinkkipaita siirtyy Greipelille, ensimmäistä kertaa urallaan. 



6 kommenttia:

  1. Viimeisten kilometrien aikaan mulla pätki kuva :( Ihmettelin, miten kerkesit jo voittajan julkaista kun mun kuvassa just tultiin maaliin. Ilmeisesti eurosportin kuva jää odottamaan kaikki katkot, eikä näytä ihan reaaliaikaista kuvaa, jos ei käy käsin päivittämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin taita tehdä. Olivat ihan kamalasti myöhässäkin, jäi Giro Extrakin pois, olisi ollut hauska kuulla mitä Juan Antonio olisi jutellut vekkulilla englannillaan. :D

      Poista
  2. Ihanan näköinen soppa! Mäkin olen pitkästä aikaa viritellyt juurileipomista. Avitan taikinaa kyllä hiivalla, koska en ihan vielä luota juuren nostatusvoimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen suorastaan hullaantunut tuohon Juurakon Huldaan :D Kohta on kyllä jännät paikat, kun lähdemme reissuun. Vien Huldan hoitoon paikkaan, jossa on monen vuoden juurileivontakokemus ja ovat luvanneet ruokkia Huldaa ja pitää hyvänä. :)

      Poista
  3. Ja tästä tulikin mieleen, että pitäisi tehdä tomaattiliemeen leipää. Kokeilla saanko itte yhtä hyvää kun olen saanut muiden tekemänä.

    VastaaPoista