lauantai 13. toukokuuta 2017

Zeppole di Ricotta


Uppopaistettu aamiainen kuulostaa todella väärältä, mutta sellaista meillä kuitenkin oli tänään. Zeppole di Ricotta tarkoittaa pieniä ricottadonitseja, joita voi syödä aamiaisellakin, mutta ehkä nämä paremmin sopisivat jälkiruokapöytään. Minulla on työpäivä tänään, enkä ehdi tehdä italiaan vivahtavaakaan päivällistä, joten aamiaisdonitseilla meinnään! Ohje on täältä ja muuntelin sitä hieman. Puolitin ohjeen ja senkin olisin vielä voinut puolittaa kahdelle hengelle. Tai ottaa kolmanneksen alkuperäisestä ohjeesta. Alle kirjoitan puolitetun ohjeen, josta tulee noin 20 minidonitsia.

Zeppole di Ricotta

  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
  • ripaus suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 purkki ricottaa
  • 1 l rypsiöljyä
  • tomusokeria
Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, sokeri, suola ja vaniljajauhe keskenään. Lisää ricotta, kananmunat ja sitruunakuori ja sekoita nuolijalla tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna öljy kattilassa 180 asteeseen. Ota lusikalla nökönen taikinaa lusikalla ja pyöräytä taikina kuumaa öljyyn toisella lusikalla. 

Kun uppopaistat, älä pidä liesituuletinta kovalla mahdollisen rasvapalon takia. Pidä käden ulottuvilla kantta, jonka voit läntätä kattilan päälle, jos öljy leimahtaisi. Kun et päästä öljyä jatkuvasti vain kuumenemaan, etkä poistu liedän ääreltä, ei rasvapalon vaaraa juurikaan ole, vaan uppopaistaminen on aivan turvallista.

Uppopaista noin 5-6 nökeröä kerrallaan, käännä niitä reikäkauhalla  muutaman kerran. Noin pingispallon kokoiset minidonitsit kypsyvät noin 4-5 minuutissa. 

Nostele kypsät zeppolet talouspaperin päälle lautaselle hetkeksi valumaan ja pyörittele ne sitten runsaassa tomusokerissa. Laitoin ne tarjolle suklaakastikkeen ja marjojen kanssa. Olivatpa hyviä, mutta ei näitä montaa jaksa syödä! 



Kun öljy on jäähtynyt siivilöi se takaisin pulloon suppilo apunasi. Voit käyttää saman öljyn pariin kolmeen kertaan samankaltaiseen tarkoitukseen ennen kuin imeytät öljyn kompostiin muutamissa erissä. Säilytä öljy jääkaapissa. Älä uppopaista makeita ja suolaisia samalla öljyllä, se tekee ruokiin kummallisen vivahteen. Äläkä muutenkaan uppopaista ihan alvariinsa, ei se ole hyväksi. 

Giro d'Italian 8. etapista ei ole vielä taikaa, sillä kisa ei ole vielä edes alkanut. Palaan illalla aiheeseen, kun työpäivä on ohitse ja kisa ajettu.




2 kommenttia:

  1. Uppopaistaminen on a i n a hyvä idea :-) Etenkin aamiaiseksi. Mun verisuonet olisivat samaa mieltä, jos pystyisivät yhä tukkoisuudeltaan puhumaan... :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tulee aina uppopaistokiintiö täyteen Vueltan aikana, mutta nyt alkaa taas maistua :D

      Poista