perjantai 22. syyskuuta 2017

Ilmeisesti puolalainen nektariinikakku


Minä pidän kovasti nektariineista, enemmän kuin persikoista tai aprikooseista. Nektariinien ostaminen Suomessa on aika hasardihommaa, mutta välillä niiden loppukypsytys onnistuu kotioloissa. Useimmiten ei. Leivontaan voi käyttää vähän raaempiakin hedelmiä. Tänään halusin tehdä pienen jälkiruokakakun nektariineista ja löysin ohjeen, jota melkein noudatin. Taikinaan ei tullut lainkaan kananmunia, mutta minä lisäsin pari pientä kananmunaa. Ihan vain koska voin. Muuntelin mittoja vähän leväperäisesti, mutta tavallaan johdonmukaisesti. Tämä kakku muistuttaa aika paljon Puolen brandyn luumukakkua, jonka tein alkukuusta. 

Ilmeisesti puolalainen nektariinikakku

  • 6 rkl voita (epämääräinen ilmaisu, laitoin noin 50 g)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 2 dl maitoa
  • 2 kananmunaa (ihan pieniä, ei kerrota kenellekään)
  • 2 nektariinia
  • tomusokeria koristeluun
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Ota esille noin halkaisijaltaan noin 20 senttinen pannu, joka kestää uunikäytön, tai vuoka, jollei sinulla ole sopivaa pannua. Minä käytin pientä valurautapannua, samaa kuin luumukakussa. Laita voi pannulle ja pannu uuniin kuumenemaan. Kun voi on sulanut, ota pannu uunista ja kääntele sitä niin, että voi tarttuu pannun reunoillekin. 

Halkaise nektariinit ja poista kivi, leikkaa hedelmät viipaleiksi. Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi ja kaavi taikina pannulle voin päälle. Älä sekoita, lähdeblogissani neuvottiin olemaan sekoittamatta. Asettele nektariiniviipaleet taikinan päälle. 

Laita uunipellille leivinpaperiarkki siltä varalta, että taikina nousee yli pannun reunojen. Minulla voita hieman valui paperille, joten paperi oli hyvä olla suojaamassa uunipeltiä. Paista noin 35-40 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä. Jos tikku on puhdas pistoksen jälkeen, on kakku kypsä. Sirottele pinnalle tomusokeria ja syö vaikkapa jäätelön kanssa. Tai hyvän ystävän. 


8 kommenttia:

  1. Nektariini on munkin lempihedelmiäni. Persikoista en niin välitä mutta rakastan keltaisia nektariineja (valkoisia vähemmän). Niiden aika täällä on kesällä,mutta vieläkin niitä löytyy jonkun verran. Herkullisen näköinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän just keltaisista. Nyt tänne taidetaan tuoda Espanjasta luuhedelmiä.

      Poista
  2. Nektariinit ovat ihania ja ihan varmasti myös tämä kakku! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein maukas. Olin ajatellut laittaa hieman konjakkia, mutta unohdin sen, mutta ei se mitään.

      Poista
  3. Me syödään paljon nektariineja, mutta aika kovana. Persikoita ei tule enää lainkaan ostettua tai korkeintaan sellaisia vähän litteitä viinivuoripersikoita, joita kasvatetaan Moselin laaksossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moselin laaksossa on tullut vain viiniä nautittua. :D

      Poista
  4. Just katselin, että isäntä oli ostanut hurjan pussillisen nektarineeja (kovia). Ehkä pitäisi käyttää tällaiseen, kun ei ole mitään takeita siitä, että kypsyisivät minun makuni mukaisiksi. Isäntä kyllä preferoi noita kovempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakkuun tuli kiva melkein karamellinen pohja ja reuna, kun voita ei sekoitettu taikinaan, mutta koostumus oli kakussa aavistuksen tiivis. Ehkä enemmän hedelmäpaloja tai sitten ei niitä kananmunia ollenkaan. Tuntui vaan, että kananmuna kuuluu tällaiseen kakkutaikinaan.

      Poista