torstai 15. marraskuuta 2018

Uutta (viiniä) ja vanhaa (kirjaa)

Joka vuosi marraskuun kolmantena torstaina olisi hyvä olla vapaapäivä ja seuraavakin mielellään, koska on Beaujolais Nouveau-päivä. Vieläkään tämä uudensadon viini ei ole muuttunut maailman parhaaksi viiniksi, mutta se tuo iloa vuoden pimeimpään aikaan. Tänä vuonna ei edes vapaapäivä piisannut, minulla alkoi oikein loma! Ei tosin ihan vain Beaujolais Nouveaun takia, vaan sattumalta.


Tänään oli myös sukulaisvierailun päivä, sen vuoksi söimme yhtä parhainta herkkua, jota tiedämme, blinejä. Tai kuten #suurikeittokirjahaasteen osa 26 sanoo, linnejä. Lienee joku vanhahtava suomennos. En ole pitkään aikaan tehnyt  mitään tuosta yhdestä keittokirjahyllyni ensimmäisistä hankinnoista. Sen nimi on VUOSISADAN KEITTOKIRJA ja se voisi kyllä olla ihan hyvin VIIME VUOSISADAN KEITTOKIRJA, se on painettu vuonna 1989 ja on käännös ruotsalaisesta ICA-kauppaketjun keittokirjasta. Muistelisin, että olen ihan itse ostanut sen, tuohon aikaan minulla oli varmaan vain Ruutukokki, eikä muita keittokirjoja. Tämä muhkea dynaamisen ruskea kirjamöhkäle oli silloisille taidoilleni lähes liikaa. Olen minä siitä jotain tehnyt kyllä, esimerkiksi blinien eli linnien kanssa samalla sivulla on amerikkalaisten pannukakkujen ohje ja niitä olen merkinnän mukaan tehnyt vuonna 2001. Kirjan esipuhe on hieman mahtipontinen ja ajan tuulien mukaan se koittaa ottaa mikroaaltouunin oikeaan ruoanvalmistukseen oivaksi välineeksi.



Olen yleensä tehnyt blinit sauvajyväsen neuvoin ja viimeksi tämän vuoden tammikuussa Sibelius keittiössämme-kirjan ohjeella. Nyt kokeilin tätä hieman aikansa eläneen keittokirjan ohjetta pikkuisen muunnellen. 

Blinit eli linnit

  • 25 g tuoretta hiivaa
  • 5 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
  • 25 g voita sulatettuna
Tässä taikinassa menee aikaa, kirjan ohjeen mukaan sitä pitää seisottaa tunnin verran, mutta minä annoin taikinan olla koko päivän tekeytymässä. 
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva.
  2. Lisää mukaan jauhot, suola ja keltuaiset. Sekoita tasaiseksi.
  3. Jätä asettumaan ainakin tunniksi, mielellään useaksi.
  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sulata voi. Lisää valkuaiset ja sula voi taikinaan.
  5. Kirkasta voita ja paista blinit pannulla kauniin värisiksi.
Meillä oli jemmassa kaksi pientä purkkia oikeaa kaviaaria ja äiti toi pohjoisesta muikunmätiä.  Muuten oli tarjolla sipuliherkkua, smetanaa, omenaviipaleita, aivan minimaalisia suolakurkkuja, kylmäsavulohta, viiriäisenmunia ja hunajaa. Taikina oli oikein toimiva ja blineistä tuli ilmavia, eikä tattarin maku ollut liian voimakas.





Emme olleet etukäteen ihan vakuuttuneita siitä miten hyvin uudensadon kevyt punaviini sopii blineille, mutta kyllähän se siihen taipui aivan mukavasti. Meillä oli avattuna kaikki kolme erilaista viiniä, suosikiksi taisi nousta ruotsalaisen alkoholiliikkeen näkemys aiheesta. Tänään kuitenkin viinin ominaisuuksia paljon tärkeämpää oli seura ja tulevien päivien etukäteisilakointi.


VUOSISADAN KEITTOKIRJA on kyllä vielä tavallaan ihan pätevä teos, vaikka se onkin ulkoasultaan vanhahtava ja harvat ruokakuvat ovat melko latteita ja epäinformatiivisia. Reseptiluetteloa selatessa kuitenkin huomaa, että kyllä sieltä monta ohjetta löytyy, jos tarve ilmenee. Tämä teos saa jäädä kirjahyllyyni vaikkapa muistuttamaan siitä, miten olen ruoanlaittajana kehittynyt ja myös siitä, että kylläpä aika rientää. Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan #suurikeittokirjahaaste-välilehdelle, jonne kerään kaikki postaukset, jotka liittyvät tähän ku-ite-tekee-Minnan toissakesänä aloittamaan keittokirjahaasteeseen. Sieltä löytyy nyt jo 26 postausta tästä aiheesta, haaste on omalta osaltani vasta alussa, varmaan 150 pitäisi saada kasaan, että voisin sanoa haasteen tulleen valmiiksi. 

6 kommenttia:

  1. Olen Suomessa niin tottunut siihen, että saatavilla on aina kahdenlaista Beaujolais Nouveauta, joten tänä vuonna hämmennyin Japanissa asuessani ihan tosissani moninaisten pullovaihtoehtojen äärellä. Kahdesta on huomattavasti helpompi valita. :)

    Mukavaa lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Rosmis! Täällä on uutisoitu, että (monen turhana pitämä) BN-innostus on hiipumaan päin ja yhä suurempi osa tuotannosta menee Aasiaan. Minä edelleen tykkään kyllä tästä marraskuisesta viinihappeningista.

      Poista
  2. Hei mulla on tuo sama kirja, ikuisuus sitten ostettu. Pitääkin katsoa, ikuisuus siitäkin kun sen viimeksi avasin;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sauvajyväselläkin on sama kirja. :D Selasin kirjaa lisää illalla vielä ja kyllä siellä aika kattavasti on perusjuttuja opastettuna, en vain tuohon aikaan ollut vielä niin kovin kiinnostunut ruoanlaitosta.

      Poista
  3. Minullakin on tuo kirja, äiti lähetti sen aikoinaan jenkkeihin. Siellä luin kirjaa ahkerasti etenkin kastikkeiden teko ja kokonaisten lintujen valmistus kiinnosti. Aika vähälle käytölle se jäi, vaikka tulikin luettua kannesta kanteen.

    VastaaPoista