sunnuntai 6. heinäkuuta 2025

Ranskalainen sipulipasta Tour de Francen toisena päivänä

Yöllä kuului ensin mökämusiikkia melkein kolmeen asti, mutta niin vaimeasti, etten voinut päättää häiritsikö se vai ei. Seitsemän aikaan alkoi sataa on/off-tyyliin. Suljin kattoikkunan ja jatkoin uniani. Tänään piti olla sadetta ihan vähäsen aamulla ja sitten aurinkoista, mutta tulikin aika kokonainen sadepäivä. Antin piti mennä e-bikella katsomaan lisää Rimbaud-muraaleja, mutta hänkin piti sadetta koko päivän. Onpa hyvä syy palata tänne Charleville-Mézièresiin. 

Etsin jo aamulla ruokaohjetta, johon saisin ainekset mobilepantrystamme ja sellaiseksi osoittautui ohje tästä blogista. Löysin ohjeen Foodgawkerin kautta ja se on vuodelta 2015! Ja blogi on yhä olemassa, kuten on CampaSimpukkakin. Sellainen ilahduttaa minua. Vähän sovelsin, kuivattua oreganoa meillä ei ollut. 

Ranskalainen sipulipasta kahdelle

  • 2 dl kuivaa pastaa
  • vettä + suolaa keittämiseen
  • kaikki mobilekeittiön sipulit (8 pientä sipulia)
  • 50 g pekonikuutioita (oma lisäykseni)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 dl roseviiniä
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta persiljaa
  • raastettua parmesania
Kuorin sipulit ja leikkasin ne ohuiksi viipaleiksi. Koska kokkasin sateen vuoksi sisällä autossa, tein paistamisen paistinpannun sijaan kattilassa (vähentää roiskeita). Kuumensin ensin kattilaa pari minuuttia kaasuliekillä ja kumosin kattilaan pekonikuutiot. Paistoin niitä viitisen minuuttia ja lusikoin palaset kuppiin odottamaan. Lisäsin kattilaan oliiviöljyn ja kun kattila oli taas kuuma, kaadoin kattilaan sipuliviipaleet. Paistelin niitä mahdollisimman pienellä liekillä noin vartin verran tavoitteena saada ne karamellisoitumaan. Palautin pekonit kattilaan sipuleitten kaveriksi ja jätin ne odottamaan.

Laitoin toiseen kattilaan vettä kiehumaan ja kun se kiehui, suolasin veden topakasti ja laitoin pastan kiehumaan. Nykyään laitan yhä vähemmän pastaa ja riisiä kahdelle hengelle, sillä ei ole järkeä tehdä liian suuria annoksia. Kun pasta oli kypsynyt pari kolme minuuttia, palasin sipulikastikkeen pariin. 

Laitoin liekin uudelleen sipulikattilan alle ja kaadoin mukaan viinin ja sekoittelin. Kun pasta oli kypsää, kaadoin ne kastikekattilaan, maustoin suolalla ja pippurilla. Sekoittelin ja annostelin lautasille. Siihen sitten päälle raastettua parmesania, tuoretta persiljaa ja vielä vähän pippuria. Todella hyvää ja oikein sopiva annos kahdelle. Kalkuloin, että tämä ateria maksoi noin 3-5 € kahdelta, joten edulliseksi tulee.


Tour de Francen toisella etapilla, joka oli kilpailun pisin, oli sadetta kuten meilläkin, ajetttiinhan se aika lähellä sijaintiamme. Katsoimme lähetystä telkkarista ja loput 50 km Max:lta mobiilidatalla ja suomeksi selostettuna. Voittajaksi ajoi Mathieu van der Poel ja huomenna hän ajaa keltapaidassa. Niskaan huohottavat Tadej Pocagar ja Jonas Vingegaard muutaman sekuntin päässä. Hyvä alku kisalle. Huomisessa etapissa maali on Dunkerqueassa, joka kiinnostaa sillä olimme siellä juuri muutama päivä sitten, katsoimme missä maali sijaitsee. 



2 kommenttia:

  1. Tuli vain mieleen että miksi katsoitte ajoa Max:ilta kun sitä voi katsoa Ranskan tv:stä. Katsoin samaa ajoa ja oli lopulta aika mielenkiintoinen, vaikka oli olevinaan "tasamaata". Toinen ihmetyksen aihe, miksi "pakenitte" etappipaikkakunnilta kun olitte ihan siinä hollilla. Vai olisiko ollut liikaa ryysistä?
    Tourin ruuat vaikuttaa maukkailta ja nopeatekoisilta. paskeriville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emme osaa ranskaa niin paljon, että tapahtumista ymmärtäisi tarpeeksi ja tykkäämme tosi paljon Peter Selinin selostuksesta. Ja kolmanneksi välillä telkkarilähetys ei näy kovin hyvin, kuva pikselöityy riippuen sijainnista, ollaanko puun alla jne. Tällä kertaa emme halunneet jäädä katsomaan paikan päälle kisaa, olimme 2022 Dunkerquessa ja toisessa paikassa, mutta sehän on yksi hujaus kun ajajat menevät ohitse. On se kaikki hulina jännä ja kiva kerran nähdä ihan livenä, mutta sen jälkeen tv-lähetys on parempi pysymään kärryillä tilanteesta. :D

      Poista