lauantai 13. huhtikuuta 2019

Ei uutta, mutta hyvää – parsarisottoa ja turskaa

Jaoimme viikko sitten Kivi Paber Käärid-ravintolassa todella hyvän risoton ja siitä jäi tunne, että pitääpä taas tehdä sitä kotonakin. Meillä oli kaksi palaa MSC-sertifioitua turskaa ja sen kaveriksi tein tänään parsalla keväytetyn risoton. 

Parsarisotto kahdelle

  • 1 pieni punasipuli (ei ollut salottisipulia)
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 150 g risottoriisiä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 l kalalientä
  • 1 rkl voita
  • kuuden parsan varret silputtuna (nuput erilleen)
  • tulitikkuaskin kokoinen pala parmesaania
  • suolaa ja pippuria
Leikkaa sipuli ja parsat silpuksi ja laita parsannuput odottamaan. Raasta parmesaani ja kuumenna liemi kiehuvaksi ja jätä se kuumalle levylle niin, että se on kuumaa kun alat imeyttää sitä riisiin. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa ruokalusikallinen voita ja saman verran oliiviöljyä. Kun voin kuohu on laskeutunut, nakkaa kattilaan sipuli ja kypsennä sitä hetkinen. Lisää mukaan riisi ja sekoita huolellisesti. Kuullota riisiä muutama minuutti ja varo polttamasta sitä. Kaada kattilaan viini ja sekoita taas. Kun viini on imeytynyt riisiin, ala lisätä mukaan lientä hävitellen. Sekoita koko ajan. Laita pieneen kattilaan vesitilkkaan parsanuput ja kiehauta niitä pieni hetkinen. Ota ne sitten lautaselle odottamaan, älä kypsennä niitä liikaa. Risotto vaatii huomiota, sitä ei parane jättää yksinään, lisää lientä kauhallinen kerrallaan, kunnes riisissä on sopiva pieni purutuntuma, ei pidä kypsentää liikaa. Toisella kädellä voi sentään valmistaa turskan. 

Turskapalaset kahdelle

  • 200 g turskan selkäfilettä, kaksi annospalaa
  • suolaa ja pippuria
  • nokare voita
  • sitruunamehua
Ota kalapalat pakkauksesta ja kuivaa niiden pinta. Ripota päälle suolaa ja pippuria. Kun risotto alkaa olla viittä vaille valmis, kuumenna pannulla nokare voita. Kun voin kuohu laskee, nosta kalapalat pannulle ja paista niitä noin 4 minuuttia puoleltaan. Nosta pannun reunalle parsanuput kuumenemaan. Sekoita koko ajan toisella kädellä risottoa. Lurita hieman sitruunamehua kalapalojen päälle. 

Kun risottoriisi alkaa olla kypsää, lisää kattilaan iso nokare voita ja parmesaani. Sekoita tasaiseksi ja jos rakenne menee liian paksuksi, lisää vielä kauhallinen kuumaa lientä. Maistele ja lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan. 

Nosta risottoa lautaselle ja siihen päälle kypsä turskapalanen. Asenna parsanuput kalan päälle. Syö heti. Niin mekin teimme ja oli oikein onnistunut ateria. 

1 kommentti:

  1. Moi, kivoja blogijuttuja sulla!

    Tervetuloa minunkin blogiini! Aika paljon ruokainspistä sielläkin!

    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista