sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Töltött paprika ja ötven forint

Vaikkei CampaKeittiöstä ole kuulunut juuri mitään tämän vuoden puolella, täällä sitä yhä sinnitellään. Tuntuu, että kaikesta on maku hukassa, eikä lautasille ole päätynyt mitään uutta tai  muuten merkittävää. Kevään pyöräilyt on peruttu, joten ruokahaasteet ovat toistaiseksi jäissä. Tähän ehkä tulee vielä muutosta loppukesästä, jos oikeasti ammattipyöräilyn kausi polkaistaan käyntiin elokuussa ja vedetään pikavauhtia läpi poikkeusaikatauluin, kuten UCI nyt kaavailee. Minä en usko tähän vielä kovinkaan vahvasti. Suuret urheilutapahtumat ovat aika hankalia järjestettäviä tässä maailman tilanteessa, enkä ole läheskään vakuuttunut, että olisi järkevää yrittääkään.

On siinä minulla kokkaamista, jos tämä toteutuu!

Jos Giro d'Iltalia olisi ajettu tässä kuussa, se olisi alkanut Unkarista. Nyt kisan uusi starttipäivä on lokakuun kolmas, mutta kuten sanottu, en pidättele hengitystäni ihan vielä. Koska Unkari kuitenkin mainittiin, toimii se hyvänä aasinsiltana eiliseen päivälliseemme.

Siitä on jo pitkä aika, kun olemme viimeksi olleet Unkarissa, luultavasti vuonna 1999, tai sitten 2003, en ihan tarkasti muista ilman matkapäiväkirjojeni selaamista. Kukahan nekin ottaisi ja kirjoittaisi puhtaaksi? Minä varmaankin, jos joku. Joka tapauksessa, Unkarista on hyviä muistoja Balatonilta, Tokajista ja Budapestista. Unkarin kieltä en osaa sitten ollenkaan, paitsi töltött paprika ja ötven forint


Antti oli ostanut neljä nättiä paprikaa ja ehdotti, että tekisimme täytettyjä paprikoita. Olemme ennenkin tehneet sellaisia, tunkeneet paprikat täyteen vaikka mitä ja paistaneet ne uunissa. Mutta nyt halusimme hieman aitounkarilaisempaa lähestymistapaa ja sellaisen löysimme tästä videosta:



Siinä on sopiva taustamusiikki, ei kikkailla, koko homman ymmärtää meidänkin unkarintaidoillamme ja tunnelma oli mukavan kotoinen. Olkaa kilttejä ja katsokaa video, minusta oli niin hauskaa miten kotikokki sittenkin päättää lisätä vielä yhden lusikallisen sokeria ja suolaakin menee melko reippaasti. Sitä vähän vähensimme. Meille oli uutta tuo, miten ruokaa sekä keiteltiin vedessä, että haudutettiin kastikkeessa ja sivulihapullat olivat myös uutta, mutta ihan järkeenkäypää. Suipot paprikat olisivat varmaan parempia tähän ruokaan, mutta meillä nyt oli näitä pyöreitä, joten niillä mentiin. Raaka-aineiden määriin käytin erinomaista maalaisjärkeäni. 

Töltött paprika

  • 4 paprikaa
  • 2 dl riisiä (käytin risottoriisipussin loput)
  • 1 punasipuli
  • oliiviöljyä
  • 400 g jauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • rutosti suolaa 
  • pippuria

Kastike

  • iso nokare voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl kiehuvaa vettä
  • 3 dl paseerattua tomaattia
  • paprikajauhetta (käytin pimentonia)
  • 3 rkl sokeria
  • rutosti suolaa
  • 2 rkl unkarilaista paprikatahnaa (en tiedä mistä moinen tuubi on jääkaappiimme tullut, mutta nyt oli oiva tilaisuus kokeilla, se lupasi olla medium-vahvaa)
Aloita laittamalla riisinkeittovesi kiehumaan ja suolaa se niin topakasti kuin ikinä saatat, jopa enemmän kuin pastavesi. Laita riisi kypsymään. Kun riisi on parahultaisen kypsää, kaada se tiheään lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä, että se jäähtyy. 

Kuumenna kattilassa kastiketta varten iso nokare voita (tai kuten videossa, jättiloraus öljyä) ja sekoita mukaan vehnäjauhot. Sekoittele ja kypsennä hetkinen. Kaada mukaan kiehuva vesi ja paseerattu tomaatti. Vispilöi tasaiseksi ja anna kastikkeen kiehua ja sakeutua. Mausta sokerilla ja suolalla (ei ehkä ihan niin paljolla suolalla kuin videolla), paprikajauheella ja -tahnalla, jos sellaista on saatavilla. Anna kastikkeen kiehua miedosti sen aikaa, kun valmistelet paprikat. Maistele kastiketta, sen tulee olla hieman makeaa, mutta kuitenkin suolaistakin. 

Silppua sipuli ja kuullota sitä pannulla oliiviöljyssä jokunen minuutti. Kaavi mysiytynyt sipuli kulhoon jäähtymään. 

Leikkaa paprikoiden kantapäästä hattu pois niin, että niiden yläreuna jää suppuun, näin täyte ei pääse karkaamaan kypsennyksen aikana. Poista siemenet lusikalla ja naputtelemalla paprikaa alassuin leikkuulautaa vasten. Jos paprikassa on paljon sisäisiä kalvoja, poista nekin, mutta varo leikkaamasta siihen reikiä. 

Kuumenna suuri kattilallinen vettä kiehuvaksi ja arvaa mitä! Laita siihen hirveästi suolaa!

Lisää kulhoon jäähtyneen sipulin seuraan jauheliha, kananmunat ja huuhdeltu ja valutettu riisi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mausta jälleen suolalla ja pippurilla. Tunge paprikat täyteen jauheliha-riisitaikinaa. Muotoile lopusta täytteestä muutama iso lihapulla. Epäilin, että pysyykö taikina kasassa, sillä minulla oli ehkä riisiä aavistuksen liikaa, mutta kyllä se pysyi. 

Nosta varovasti lihapullat ja täytetyt paprikat lempeästi kiehuvaan veteen, älä sekoittele äläkä muutenkaan höslää, etteivät lihapullat hajoa veteen. Paprikat kelluvat, mutta lihapullat vajoavat pohjalle. Anna niiden kypsyä kiehuvassa vedessä noin 10 minuuttia. 

Vähiten ruokahalua lisäävä kohta kokkailua
Kaada tomaattikastike laakeaan kasariin, johon kaikki lihapullat ja paprikat mahtuvat sopuisasti, ehkä olit jo valmiiksi fiksu ja valmistit kastikkeen sellaisessa astiassa. Minä en ollut, tein tiskiä ihan kamalasti. Nosta varovasti kahdella kauhalla lihapullat ja paprikat kasariin ja valele niitä kastikkeella. Minulla kastiketta olisi voinut olla hieman enemmänkin, video-ohjeella kastiketta oli ihan uimasille asti. 


Kypsennä ruokaa miedolla kuplinnalla noin puoli tuntia kannen alla, valele paprikoita ja lihapullia välillä kastikkeella ja käännä paprikoiden kylkiä pari kertaa, varo rikkomasta lihapullia. Mittaa paprikoiden sisälämpötila, sen tulisi olla ainakin 70 astetta, silloin liha on jo kypsää. 

Nosta lautaselle taas kahdella kauhalla paprika ja viereen iso lihapulla ja kauho päälle tomaattikastiketta. Koristele persiljalla, jota meillä esitti korianteri, hyvin onnistui roolisuoritus.


Tästä tuli jotenkin todella nostalginen olo, kuvatkin ovat kuin suoraan 80-luvun keittokirjoista. Sitä ei sinänsä voi pitää tavoiteltavana, mutta kun sen ehtii itse ensimmäisenä sanoa, ei niin nolota. Ruoka oli todella täyttävää, jaksoimme kumpikin syödä yhden paprikan ja yhden lihapullan ja loput jäivät myöhemmiksi lounasannoksiksi. Toivon, että tämä oli oikea unkarilainen töltött paprika. Jos se maksaisi ötven forint, en tietäisi onko se vähän vai paljon. Pitäisi kysyä Forexilta. Ja kysynkin ja vastaus on, että vähän. Noin 0,15 euroa. Kyllä ateriamme vähän enemmän maksoi. 

Ai niin ne lihapullat. Minusta se on mainio ajatus, että osa täytteestä kypsennetään lihapullamuodossa. Minulla ainakin tahtoo aina jäädä yhtä jos toista täytettä ylitse, mutta tässä ei ollut niin nokonuukaa määrien kanssa, kun loput kuitenkin saattoi käyttää, vaikka paprikat olisikin jo tungenttu ihan täyteen. Liekö se tarkoituskin, vai onko vain tapana, että paprikan kaverina kuuluu olla lihapulla ilman paprikakuorta. 

6 kommenttia:

  1. Tuli mieleen muisto Budapestistä, meidän ekalta yhteiseltä ulkomaanmatkalta. Tarjoilija kertoi osaavansa suomea ja halusi välttämättä tarjoilla meille suomeksi. Täytettyjen paprikoiden sijaan saimme nuudeleita 😃. Sillä elämänkokemuksella ei kehdattu antaa palautettakaan, vaan söimme mutisten kaiken 😂.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri oikeanlaista kiltteyttä! Sukua sille kun halusin ostaa masa harinaa etnisestä kaupasta ja lähdin garam masalan kanssa, kun en kehdannut jankuttaa/kieltäytyä. :D

      Poista
  2. Mä en ole käynyt koskaan Unkarissa, paitsi lentokentällä. Tuollaiset täytetyt paprikat (ja yleensä kaikki kasvikset täytettynä tomaattisessa kastikkeessa) ovat tosi yleisiä ja tykättyjä täällä.Mä itse teen soijarouheen kanssa kun en syö lihaa. Tuo unkari kieli on kyllä vähän hassua meikäläisen korvalle;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koitin eilen miettiä, että minä vuonna oikeastaan olenkaan käynyt viimeksi Unkarissa, enkä voi olla enää varma. Aikaisemmin muistin kaikki matkat tarkkaan, vuodet ja kuukaudet ja paikat ja kaikki, mutta kyllä se taitaa olla tämä ikä mittarissa, kun alkaa reissut sumentua ja mennä sekaisin. :D Mutta Unkarista olen tykännyt aina ja etenkin maaseudusta. Kieltä olisi hauska osata vähän enemmänkin kuin nuo kaksi juttua.

      Poista
  3. Mainio video, näitä pitääkin tehdä! Nyt kun muistelen, en syönyt Unkarin reissulla muuta kuin valkoista paprikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se valkoinen onkin erikoinen juttu, olen joskus ostanut, eikä oikein syödessä tietäisi mikä vihannes on kyseessä!

      Poista