perjantai 20. tammikuuta 2023

Gyeran-jjim – höyrytetty kananmuna


Kävimme tällä viikolla pikaisesti Tampereella ja katsastimme sikäläiset Aasia-marketit havaiten ne hyviksi. Etenkin yhdestä pidin paljon, sillä sain ostettua dolsot-kulhoja. Niitä käytetään sekä ruoan valmistamiseen että tarjoiluun, esimerkiksi bibimbapin tekoon, jolloin riisi laitetaan painavaan öljyttyyn kivi- tai keramiikka-astiaan ja muut ainekset kootaan riisin päälle. Sitten astia laitetaan liedelle (toimivat ainakin kaasuliedelle, muista en tiedä) ja kuumennetaan sen verran, että riisi alkaa rapsadella kulhon pohjalla. Tätä pitää kokeilla heti pikimmiten, mutta tänään kokeilin uutta dolsot-kulhoa höyrytetyn kananmunan, gyeran-jjimin valmistamiseen. Otin ohjeita Korean Bapsang- ja Beyond Kimchee-blogista. 


Dolsot-astiani ovat isohkot annosastioiksi, joten tein meille yhden jaettavan annoksen, siihen meni viisi kananmunaa, se on aika topakka määrä kananmunaa/nokka/ruokailu. Yhdistelin kummankin lähdeblogin ohjeita ja tämmöistä siitä sitten tuli. 

Gyeran-jjim kahdelle 

  • 5 kananmunaa (noin 2,5 dl)
  • 1 dl kanalientä
  • suolaa
  • seesaminsiemenöljyä
  • seesaminsiemeniä
  • kevätsipulia
Minulla oli kanalientä edelliskerran kanankypsennyksestä, se oli itseasiassa jähmettynyt hyytelöksi, käytin sitä noin 2 rkl ja loput kiehautettua vettä, niin että sitä tuli yhteensä noin 1 dl. Rikoin kananmunat pieneen kannuun ja vispilöin seoksen tasaiseksi. Munamassan voi siivilöidäkin, jos on oikein viitseliäs. Minä en ollut. Silppusin kevätsipulia (sitä omasta kasvustosta, jotka kasvavat innolla) odottamaan. 


Kuumensin ensin dolsot-kulhoa muutaman minuutin kaasuliedellä keskikuumuudella. Sutikoin sitten kulhon pohjalle ja reunoille seesaminsiemenöljyä, joka estäisi munamassaa tarttumasta kulhoon, ainakaan ihan hirveästi. 

Kaadoin kanaliemen kuumaan kulhoon ja sen perään kananmunamassan. Kulhoon pitää jäädä tyhjää sillä massa laajenee kypsyessään. Laitoin liekin hieman pienemmälle kulhon alla ja nostin sen päälle kannen, joka oli kukakuinkin oikeaa kokoa. Tämmöisenä toimi parsakattilan lasikansi. Parin minuutin kuluttua sekoitin massaa, se alkoi heti hyytyä ja pienellä sekoittelulla liemi ja kananmuna sekoittuivat hyvin toisiinsa. Taas pienensin liekin ihan pienimmälle ja laitoin kannen päälle. Lasikannen läpi oli hyvä seurata kypsymistä, se tapahtui paljon nopeammin kuin olin odottanut, noin viidessä minuutissa. En sekoittanut massaa sitä yhtä kertaa enempää. Massa kohosi aivan astian reunaan asti, mutta pysyi astiassa kumminkin. 


Raotin munamassaa kulhon reunasta ja näin, että se on kypsää ihan pohjaa myöten ja laitoin liekin pois astian alta. Nostin astian patakintailla (astia oli tosi kuuma) pöytään pannunalusen päälle. Luritin pinnalle pikkuisen seesaminsiemenöljyä ja ripottelin kevätsipulisilpun ja hieman seesaminsiemeniä. 



Lusikoin munakasta (sellaiseksi sitä voinee sanoa) pieneen annoskuppiin ja söimme sitä riisin kanssa. Vähän piti lisätä suolaa, sillä liemi ei sittenkään ollut ihan niin suolaista kuin pelkäsin. Höyrytetty kananmuna oli mukavan ilmavan kuohkeaa ja pehmeää syötävää ja meni oikein hyvin sivukkeena possuaterialla. Kahdelle tämä oli melko suuri annos, tästä olisi riittänyt hyvin neljälle pari suurta lusikallista. 

Ruoka jatkoi kypsymistä kuumassa astiassa vielä pöydässäkin, joten ensi kerralla lopetan kypsentämisen liedellä vähän aikaisemmin. Aivan vähän tarttumista pohjaan oli nähtävissä, mutta kulho lähti kyllä hyvin käsitiskissä puhtaaksi. 



Lisään tämänkin postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään korealaisia kokeilujani. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti