torstai 17. marraskuuta 2022

Bibimbap

Bibimbap on suosittu korealainen ruokalaji, johon saa pyttipannun tapaan upotettua yhtä jos toista, sitä varten ei juurikaan tarvitse lähteä käymään kaupassa. Taas yksi tähdenlentoja hyödyntävä ruoka, ne ovat yleisiä korealaisessa keittiössä. Söimme Antin kanssa elämämme ensimmäiset annokset bibimbapia Bremenissä jokunen viikko sitten ja tykkäsimme kovin. Siinä annoksessa oli käytetty jauhelihaa proteiinina. 


Nyt tein bibimbapia korealaisen huippukokouksen toisen päivän aterialle. Ohjeena käytin Korean Bapsang-blogin ohjetta tonnikala-bibimbapista. Minulla oli nyt varastoissani tavallista enemmän erilaisia vihanneksia ja kasviksia mistä valita, mutta tämä ruoka syntyy vähistäkin aineksista. 

Bibimbap tonnikalalla kahdelle

  • 1,5 dl pyöreää sushiriisiä
  • vettä riisin kypsentämiseen
  • 1 japanilainen hennon violetti pitkulainen munakoiso
  • 2 porkkanaa (1 oranssi ja 1 päältä violetti, sisältä oranssi)
  • 2 herkkusientä
  • 1 suuri lehti punaista kiinankaalta
  • öljyä paistamiseen
  • kimchiä (minkä unohdin)
  • 1 topakka kevätsipuli, sellainen rapea ja hyvin säilyvä
  • 5 cm pätkä kurkkua
  • 1 rkl miriniä
  • 1 tölkki hyvälaatuista öljyyn säilöttyä tonnikalaa (ostan sitä Lidlistä)
  • 2 kananmunaa
  • suolaa
  • seesaminsiemenöljyä
  • paahdettuja seesaminsiemeniä

Kastike

  • 2 rkl gochujang-chilitahnaa
  • 2 rkl vettä 
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl seesaminsiemenöljyä 
  • 1 tl riisiviinietikkaa 
  • 0,5 tl valkosipulimurskaa
Valmistelimme ateriaa jo hyvissä ajoin, sillä Rakuten Viki-suoratoistopalvelu alkoi tökkiä ja meidän täytyi pitää tauko Hyde Jekyll Me-sarjan katsomisesta. Se alkoi juuri tuolloin olla jännittävässä vaiheessa, myös sarjan ensimmäinen suudelma oli nähty, jo ennen kymmenettä jaksoa, mikä on hyvä saavutus korealaiselle sarjalle. 

Pilkoin vihannekset ja sienet valmiiksi, porkkanat tulitikkumaisiksi ohuksi tikuiksi, sienet viipaleiksi, kiinankaali suikaleiksi ja sipuli silpuksi. Munakoison kanssa olin kahden vaiheilla, en ollut aiemmin käyttänyt japanilaista munakoisoa, mutta leikkasin sen sitten muutaman sentin pätkiin ja ne ohuiksi viipaleiksi. Kurkkua viipaloin ja sekoitin niihin miriniä, seesaminsiemenöljyä ja paahdettuja seesaminsiemeniä. Huuhdoin riisin ja jätin sen likoamaan riisinkeittimen kulhoon. Kimchin unohdin. Jos olisin sen muistanut, sitä olisi voinut leikellä pieniin paloihin. Siskoni tekemä kimchi on aika kipakkaa ja siinä on suolaa sen verran, että muun suolan lisäämisen kanssa pitää olla varovainen. Minäkin tahdon kokeilla kimchin valmistamista. Sisko sekoitti punaisen kastikkeen valmiiksi odottamaan. 


Jätimme valmistellut ainekset odottamaan ja palasimme telkkarin ääreen. Koska Rakuten Viki edelleen kiukutteli, oli varmaan kuumentunut kaikesta käytöstä, siirryimme Netflixin pariin ja aloitimme sieltä uudelleen sarjan nimeltä Romance is a Bonus Book. Aloitimme sitä syyskuun huippukokouksessa, jonka päätöslauselmassa mainittiin, että kyseistä sarjaa tulee jatkaa ennen vuoden vaihdetta, tai mörökölli meidät vieköön. En silloin syyskuussa ehtinyt vielä ihan hirveästi kiinnostua tästä sarjasta, mutta kyllä se nyt alkoi maistua. Siinä kolmekymppinen eronnut nainen koittaa päästä taas kotiäitivuosien jälkeen työelämään ja onhan niissä ihmissuhteissakin kiemuransa. Jälleen kaikki päähenkilöt ovat sieviä kuin sika pienenä, mutta tässä sarjassa elämässä on raadollisuuttakin. Alla oleva kuva ei kyllä anna siitä merkkiäkään, se on myönnettävä. 


Päivän kääntyessä iltapäiväksi, kävin laittamassa jaksojen välissä riisin kypsymään ja kun alkoi tuntua vatsassa kurinaa, pidimme pitemmän tauon sarjasta ja valmistelin ruoan loppuun. Bibimbapin voi valmistaa joko suoraan annoskulhoihin tai isompaan kuumuutta kestävään astiaan, jolloin voi tavoitella riisin pohjaan rapeutta vähän samaan tapaan kuin paellaa tehdessä. Jos olisin edes hitusen kiinnostunut korealaisesta keittiöstä, minulla olisi tietysti oikeanlaisia kivikulhoja, joissa bibimbap tehdään kaasuliekillä alusta loppuun suoraan annoksiksi. Mutta enhän minä ole, vai oliko se niin, etten ole vielä ehtinyt sellaisia kulhoja hommata. 

Nostin pöytägrillin esille ja asetin sille jo edellispäivänä käytetyn kuparisen suorareunaisen pannun, voitelin sen öljyllä. Lusikoin kypsän riisin keittimestä pannuun ja tasoittelin pinnan. Riisiä olisi riittänyt vähän vähemmänkin, jopa desi kuivaa riisiä olisi piisannut. Niin pienen määrän kyllä voisi kypsentää kattilassakin. Tai siinä malliston pienimmässä matkakeittimessämme.


Käytin sienet, porkkanat ja munakoisot vuorotellen öljyssä pannulla, porkkanoihin sai jäädä vähän purtavaa, sieniä ja munakoisoa paistoin hieman pitempään. Nostelin ne toiselle pannulle (joo tiskiä tuli) miedolle lämmölle kannen alle odottamaan viimeistelyä. Näin en sekoittanut niitä toisiinsa vielä tässä vaiheessa. Viimeiseksi paistoin pannulla kaksi kananmunaa toiselta puoleltaan, päältä keltuainen sai jäädä hieman valuvaksi. 

Kun kaikki ainekset olivat valmiina, laitoin riisipannun alle kaasuliekin ja siitä alkoi heti kuulua sopivaa rapsetta, toivoin etten kuitenkaan polttaisi riisiä pohjaan. Nostelin kaikkia aineksia riisin päälle omiksi pikku kasoikseen siten, että annos olisi hyvin jaettavissa, porkkanaa, sieniä, munakoisoa, rapeaa kurkkua, kiinankaalia, tonnikalaa purkista (valmiiksi valutettua) ja pinnalle kananmunat, seesaminsiemeniä, seesaminsiemenöljyä, kevätsipulisilppua ja punaista kastiketta. 


Nostelimme sitten annoskuppeihin kaikkia aineksia ja mikä tärkeintä, sötkötimme kaikki syömäpuikoilla sekaisin, se on bibimbapissa tärkeää, sitä ei närpitä erillisinä komponentteina vaan kaikki vaan ronskisti sekaisin. Ja kun tikuilla ei enää jaksa värkätä, otetaan lusikka apuun. Riisin pohjalle ei ehtinyt oikein muodostua rapeutta, sillä olin pelokas polttaminen suhteen, mutta muuten kaikki oli aivan mahtavan hyvää, kastike sopivan tulista, mutta pikkuisen makeaa. Riisiä jäi hieman, siksi seuraavaa kertaa varten täytyy muistaa vähentää riisin määrää. 

EDIT: lisään postauksen CampaSimpukan uudelle Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset kokeiluni. 


Aterian jälkeen jatkoimme kokouksen esityslistan mukaisessa järjestyksessä k-draamaa niin kauan kuin silmät pysyivät auki. Romance is a Bonus Book pääsi hyvin vauhtiin, siinä on vielä katsottavaa 11 tai 12 jaksoa ja Hyde Jekyll Me on loppulauselmaa vaille valmis, vain kolme jaksoa tähteenä. Tänään torstaina huippukokous päättyy ja seuraava laitetaan suunnitteluun. Onnea on läheinen sisar näin aikuisina. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti