sunnuntai 6. marraskuuta 2022

Jälkimarinoitu kesäkurpitsa


Tämä korealainen sivuruoka (en tykkää sanasta lisuke ja lisäke on jotenkin väärä sekin) on tosi kiva, sen voi valmistaa jo hyvissä ajoin ennen ateriaa ja syödä viileänä, voi sen varmaan lämmittääkin, jos haluaa. Minä tein tätä syyskuisena (EDIT: sehän oli jo lokakuun loppua!) iltapäivänä Ranskassa Turckheimin leirialueella, oli vielä aivan täysi kesä, piti jopa virittää varjoa CampaAdrian edustalle paisteisessa paikassa. Nyt se on muisto vain, mutta hyvä muisto. 

Otin ohjeen Korean Bapsang-blogista, josta pidän todella paljon. Olen oppinut sieltä paljon korealaisesta ruoasta. Ohjeessa käytettiin kesäkurpitsan lisäksi munakoisoa, mutta sitä meillä ei juuri tuolloin ollut, joten tein sivuruoan vain kesäkurpitsasta. Mutta olen varma, että vielä herkumpaa tulee, kun on munakoisoakin mukana. Matkakeittiössäni ei ollut aivan kaikkia ohjeen vaatimia aineksia, mutta käytin niitä mitä oli ja hieman muuntelin. 

Jälkimarinoitu kesäkurpitsa

 • 1 pyöreä kesäkurpitsa (noin yhteenpuristettujen nyrkkieni kokoinen)
 • suolaa
 • hieman öljyä grillaamiseen
 • 2 kevätsipulia varsineen, vihreät osat erikseen tarjoiluun
 • 1 tl valkosipulimurskaa
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 2 rkl seesaminsiemenöljyä
 • 1 tl sokeria (taisin käyttää hunajaa, sillä sokeri oli pakattuna niin työläästi ruokavarastoon juuri silloin)
 • paahdettuja seesaminsiemeniä
 • pippuria
 • chilirouhetta muutama hippu
Leikkasin kesäkurpitsan noin 6-7 mm viipaleiksi, niitä tuli 9 kappaletta. Asettelin ne kulhoon pohjalle ja reunoille niin, että saatoin ripottaa kaikille hieman suolaa itketysmielessä. Sillä aikaa kun viipaleista irtosi nestettä, tein marinadin pieneen kuppiin. Siihen silppusin kevätsipulia ja jätin vihreät osat koko annoksen päälle ripoteltavaksi. Sekoitin kupissa sipulin vaaleat osat, valkosipulin, soijakastikkeen, seesaminsiemenöljyn, hunajan (ohjeessa sokerin), seesaminsiemenet, pippuria ja hieman chilirouhetta. 

Antti sommitteli minulle grillauspaikan auton edustalle, pienelle apupöydälle ensin hesari alustaksi (grillatessa tahtoo roiskua ja haluamme suojata uutta apupöytäämme) ja siihen päälle sellaisen kaasulla toimivan pöytägrillin. Siinä käytetään pieniä pullomuotoisia kaasupanoksia. Se on kätevä kaikenlaisessa kokkaamisessa. Tosin kaasupanosten hinta on noussut tänä vuonna aika hurjasti. Grillin päälle Antti vielä nosti korealaisen grillilevyn, jolla saa tehtyä monenlaista ruokaa, tällä kerralla sillä valmistuivat itketetyt kesäkurpitsaviipaleet. Sutikoin kuumenevalle grillilevylle hieman wokkiöljyä ja nostelin kurpitsaviipaleet levylle. Kääntelin niitä aika-ajoin ja sain niihin oikein kivan grillauspinnan. Tämä vei noin vartin verran. Nostelin sitten viipaleet takaisin itketyskulhoon ja kaadoin päälle valmiin marinadin, sekoittelin ja jätin sivuruoan odottamaan pääruoan valmistumista. 


Pääruoka tuli oikoen nopeasti, meillä oli edelliseltä päivältä tähteenä grillikanaa (Ranskassa se varmaan oikeastikin on kanaa), joka riivittynä suikaleiksi kävi pannulla saman kaasugrillin päällä ilman sitä korealaista grillauslevyä. Mukaan sekoitin valmista teriyakikastiketta, sillä bulgogikastike oli juuri tuolloin lopussa, eikä Ranskassa ollut kovin helppo löytää aasialaisia ruokatarvikkeita. Ja mikäpä hätä sitä oli ilmankaan, Ranskassa nyt löytää hyvää syötävää niin helposti joka tapauksessa. 

Annoksessa oli myös riisiä sillä meidän malliston pienimmällä riisinkeittimellä kypsennettynä. Sen minikokoisessa kulhossa tulee juuri sopiva kahden hengen annos, yksi mittakupillinen riisiä ja saman verran vettä. Paras tulos tulee, kun pesee riisin hyvissä ajoin ja jättää puhtaaseen veteen likoamaan noin puoleksi tunniksi. 


Kimchiä oli myös pieni purkillinen. Jos tuollainen pikkupurkillinen ei mene kokonaan aterialla tai jää vain enimmäkseen lientä, laitan sen tiiviiseen rasiaan ja jääkaappiin liemineen päivineen ja teen lähipäivinä kimchiriisiä


Jälkimarinoitu kesäkurpitsa oli tosi hauska sivuruoka, nostelimme viipaleita annoksen päälle ja ripotimme pinnalle vielä lisää seesaminsiemeniä ja muutaman tipan seesaminsiemenöljyä. Tuo oli hyvä päivä Ranskassa. 

EDIT: lisään postauksen CampaSimpukan uudelle Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset kokeiluni. 

2 kommenttia:

 1. Vaikuttaa olevan mainio "sivuke", joudun tosin tyytymään vain kurpitsan pannulla paistelemiseen . Marinointi onnistunee myös pienessä pohjoisen keittiössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivuke! Mikä mahtava sana, otan heti sen käyttöön! Ja kyllähän onnistuu pannulla oikein hyvin.

   Poista