keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Kimchi Bokkeum Bap – kimchiriisi

Kimchiriisi on mitä parhain tähdenlentoruoka ja tein sitä tänään. Keitin aivan tarkoituksella eilen liikaa riisiä, jotta sitä riittäisi tällekin päivälle. Kun olimme ottaneet eilisiin ruoka-annoksiin riittävästi riisiä, laitoin loput heti hyvin suljettavaan lasirasiaan ja viilensin sen ja laitoin jääkaappiin. Koska aasialaiset käyttävät kaikenaikaa tähderiisiä, niin minäkin uskallan. Onhan nyt hävikkiviikkokin. Tosin tässä ei ole tarkalleen ottaen kyse hävikkiruoasta, koska tarkoituksella keitin eilen riisiä ylijääväksi ja säästin kimchiä, vaikka olisimme voineet syödä sen annoksen loppuun sillä istumallakin. 

Ohjeen kimchiriisiin otin alunperin Korean Bapsang-blogista. Nyt osaan tehdä sen jo ilman ohjetta, niin helppo juttu se on. Pitää vain malttaa mielensä edellispäivänä eikä syödä kaikkea kimchiä kerralla. Ilmeisesti bokkeum tarkoittaa paistamista, ainakin olen samaan sanaan osunut muissakin ruokalajeissa, joissa jotain on paistettu tai ameriikaksi fried. Tuo blogin postaus on hyvin informatiivinen, siinä kerrotaan hyvin miten riisi kannattaa valmistaa, mitä voi käyttää proteiiniksi, miten maustaa ja mitä lisäkasviksia käyttää. Tämä on minun nopsa versioni, jonka kanssa söimme loput eilisestä possukastikkeesta. 

Kimchi Bokkeum Bap

 • 1 rkl wokkiöljyä
 • 3 pientä uudensadon sipulia silputtuna ja vihreät varret erilleen otettuna
 • 1 pieni porkkana karkeana raasteena
 • 1,5 dl kimchiä liemineen (eilisen pienen lasipurkin loput, noin puolet)
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 1 rkl gochujang-tahnaa
 • 1 rkl wokkiöljyä
 • 3 dl eilistä keitettyä sushiriisiä
 • suolaa ja pippuria maun mukaan
 • 1 rkl seesaminsiemenöljyä
 • paahdettuja seesaminsiemeniä
 • merilevää ohuiksi suikaleiksi leikattuna
Laitoin pannulle wokkiöljyä ja kuumensin pannua hetkisen. Lisäsin sille ensin silputut sipulit (vihreät varret silppusin myös, mutta jätin odottamaan viimeistelyä) ja karkean porkkanaraasteen. Kypsensin niitä pari kolme minuuttia. Sitten lisäsin pannulle kimchin purkista, tämä Lidlin kimchi on melko pieneksi hienonnettua, joten sitä ei tarvitse pilkkoa pannulla enää. Lisäsin pannulle soijakastikkeen ja gochujang-tahnan ja paahdoin kimchiä ja kasviksia muutaman minuutin melko reippaalla kuumuudella, jolloin kimchin aromit oikein heräsivät henkiin. 

Lämmitin edellispäivän tähderiisiä ensin mikrossa minuutin verran, jotta se hieman pehmeni ja kaavin sen pannulle. Pienentelin sen lastalla aivan hienoksi ja sekoitin kimchiin. Laitoin loput kimchiliemestä mukaan ja paahdoin koko pannullista sekoitellen noin 5-8 minuuttia. Maistelin ja ripotin vielä hieman suolaa ja pippuria pannulle. Tarjoillessa luritin riisille hieman seesaminsiemenöljyä ja viimeistelin paahdetuilla seesaminsiemenillä, merileväsuikaleilla ja silputuilla sipulinvarsilla. Tähän sopisi myös paistettu kananmuna, mutta meillä oli tosiaan sitä possulihaa vielä yllinkyllin, joten muita lisäkkeitä en tehnyt. 

EDIT: lisään postauksen CampaSimpukan uudelle Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset kokeiluni. Korea-innostukseni ei näytä hiipumisen merkkejä, korealainen ruoka on jotenkin mahdottoman iloiseksi tekevää ja helppoa valmistaa. Vaikken tiedä onko valmistamani ruoka aivan oikeanlaista, kuten korealaisen valmistamaa, se on kuitenkin todella hyvää. Olen käynyt vain kahdessa korealaisravintolassa tämän mennessä, ainakin lähelle niiden makumaailmaa olen onnistunut pääsemään. Olen opetellut tekemään kastikkeita itse, mutta myös käyttämään valmiskastikkeita. 


Kunhan kotiudun seuraavalta CampaReissulta, alan opetella lisää korealaisesta keittiöstä, ehkä kokeilen valmistaa kimchiä itsekin. Toisaalta, siskoni saattaa ehtiä ennen minua ja ehkä hän tuo sitä minulle tiiviskantisessa rasiassa, kun meillä on seuraava korealainen huippukokous.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti