torstai 5. tammikuuta 2023

Salmon Bulgogi

Ymmärtääkseni yeoneo tarkoittaa lohta ja bulgogi meinaa makeahkoa kastiketta, jossa yleensä marinoidaan punaista lihaa, mutta sama metodi passaa hyvin mereneläville ja kaikenlaisille lihoille. Mieluisa lähdeblogini ei kuitenkaan käytä juuri nimeä Yeoneo Bulgogi tästä ruoasta, englanninkielinen blogi kun on kyseessä, usein Hyosun kyllä selittää ruokien nimiä koreaksikin. Toivoisin nimeäväni ruokia asianmukaisesti, vaikken osaakaan koreaa kahta sanaa enempää, niinpä jätän kielitieteilyn tällä kertaa tähän. 

Salmon Bulgogi

  • 500 g lohta ruodottomana ja nahattomana
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl miriniä
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 tl valkosipulimurskaa
  • 1 tl inkiväärimurskaa
  • mustapippuria muutama kierros myllystä
  • annosten päälle: paahdettuja seesaminsiemeniä, kevätsipulisilppua ja kokoonkeitettyä marinadikastiketta
Tämän ruokalajin voi kypsentää nahkoineen päivineen tai ilman, kuten minä tein. Kypsennykseenkin voi valita monta metodia, uunissa, pannulla, airfryerillä, grillissä, ihan miten tykkää. Minä käytin uunia. Viipaleet olisivat mahtuneet airfryeriinkin, mutta olin ehtinyt kuumentaa jo uunin, joten en vaihtanut enää kypsennystapaa. 

Leikkasin siis puolen kilon lohipalan viiteen annospalaan, kunhan olin ensin poistanut ruodot ja nahkan. Sekoitin marinadin ainekset kupissa ja varmistin, että sokeri liukenee nesteeseen. Asettelin lohiviipaleet vierekkäin vuokaan ja kaadoin marinadin päälle, kääntelin hieman lohipaloja, että niiden alle ja joka kyljelle tuli marinadia. Jätin lohen marinoitumaan noin tunniksi. Pitempikään aika ei ole huonosta. 

Kuumensin uunin 220 asteeseen ja sommittelin lohipalat uunipellille leivinpaperin päälle. Paistoin kalaa noin 12 minuuttia. Sinä aikana keitin kokoon marinadilientä, jonka olin ottanut vuoasta talteen. Sitä jäi vähän alle desi. Kun kala oli kypsää, nostin viipaleet tarjoiluastiaan ja ripottelin niiden päälle silputtua kevätsipulia (sain jo leikattua kasvattamiani sipuleita), paahdettuja seesaminsiemeniä ja marinadikastiketta. Söimme lohen ruskean sushiriisin ja seesamiparsakaalin ja -ruusukaalin kanssa. Lohta jäi yksi palanen minulle tänään päivälliseksi sivukkeiden kanssa, olen ruoka-aikaan yksin kotona. 



Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään korealaisia kokkauksiani. 


Ne kaksi sanaa koreaksi ovat ei (aniyo), kyllä (ne), niillähän pärjää jo ihan hyvin. Kiitos on jo niin vaikea, ettei se pysy mielessä, samoin anteeksi. Tämä on se yleinen kielitaitoni monen kielen osalta. Tunnistan k-popista sanan rakastaa ja k-draamasta, kun puhutaan pannukakusta. Olen vallan tyytyväinen itseeni. 

6 kommenttia:

  1. Näyttää tosi herkulliselta! Täytyisi alkaa kokeilemaan näitä reseptejä kun korealaisesta ruoasta tykkään. Helsingissä käydessä valitsen aina korealaisen ravintolan jos mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä on minusta vielä helppoja tehdäkin ja tulee niin maukasta. Nyt kun on kertynyt pieni korealainen ruokavarastokin perusaineksineen, niin usein tarvitsee vain sen palan lihaa tai kalaa tai vaikka vain erilaisia kasviksia ja tofua niin aterian saa nopsasti valmiiksi. Minäkin tykkäisin käydä korealaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa tarkistamassa ovatko omat kokkaukseni sinne päinkään, mutta tulee käytyä Helsingissä niin harvoin, eikä meillä Jyväskylässä taida mikään ravintola tarjota korealaista ruokaa.

      Poista
  2. Tykkään myös korealaisesta ruoasta, tulee aina vesi kielelle kun kuen sun postauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko teillä korealaisia ravintoloita paljon lähettyvillä? Meillä ei Jyväskylässä ole :(

      Poista
    2. On ihmeen vähän sellaisia. Yhteen oli tarkoitus mennä, mutta sitten tuli korona, pitää tehdä uusi yritys. Olen vain kerran elämässä käynyt korealaisessa ja se oli vähän turhan kaukana eli Singaporessa.

      Poista
    3. Me kävimme viime kesänä ja syksyllä Bremenissä parissa paikassa ja Tallinnassa nyt joulun alla yhdessä. Helsingissä on monta korealaista paikkaa, sellaistakin joissa on pöydässä grillit, mutta niihin emme ole vielä ehtineet tutustua. Kampissa ja Kluuvissa ja ilmeisesti myös Kalliossa on sellaiset paikat.

      Poista