torstai 19. syyskuuta 2019

YYA-keitto


Ystävyys, yhteistyö ja avunanto ovat ihan hyviä ajatuksia, kun halutaan saada aikaan hyvä lopputulos. Ehkei se toiminut menneinä vuosikymmeninä parhaiten, mutta eilen se toimi CampaKeittiössä oikein hyvin.

Antti osti tässä eräänä päivänä pienen ja sievän kurpitsan. Hän esitti minulle ajatuksen, että voisimme syödä sen lähipäivänä. Ihan hyvä ajatus. Minulla on ollut kiireinen työviikko, joka päivä  on pitänyt ilmiintyä konttorille ja katsella mitä ikkunoiden takana tapahtuu. Jätin hänelle täydelliset neuvot kurpitsan valmisteluun, jotta minun olisi helppo töistä päästyäni loihtia siitä hyvä alkuruoka. Ohjeeni alkoivat näin: 1. ota kuva kurpitsasta. Sen jälkeen pyysin häntä paahtamaan kasviksen odottamaan viimeistelyä. Näin tapahtui.

YYA-kurpitsakeitto kahdelle

  • 1 pieni myskikurpitsa
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä
  • timjamia
  • 2 dl vettä
  • 1 dl kermaa
Ota kuva kurpitsasta. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Halkaise kurpitsa pitkittäin kahtia ja kaavi pois siemenet. Sipaise leikkuupintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa ja pippuria. Valitse mieleinen yrtti ja aseta sitä kurpitsan leikkuunpinnalle. Paista puolikkaita noin 45 minuuttia, tai kunnes ne ovat sopivan paahtuneita. Paahtuminen on avainsana tällä kertaa. 

Kun kurpitsanpuolikkaat ovat sopivan pehmeiksi paahtuneita, kaavi pehmeä keskusta lusikalla kattilaan. Kaada mukaan vettä sen verran, että pehmeä kurpitsamassa peittyy. Kiehauta ja soseuta sauvasekoittimella. Tavoitteena on sileä maukas kurpitsasose, johon kaadetaan sopivasti kermaa.  Keitto sekoitetaan tasaiseksi, kuumennetaaan ja maku tarkistetaan. Annostele keitto kuppeihin, lurauta hieman oliiviöljyä pinnalle, se oli siinä.

4 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä! Tuosta taas huomaa että yksinkertainen on parasta. Täytyykin mennä kurpitsaostoksille :) Myskikurpitsakeitto on aivan ihanaa tämän vuodenajan ruokaa.
    Muuten, ensi kerralla et sitten heitä siemeniä pois vaan teet niistä kurpitsasuolaa:
    Laita uunipellille leivinpaperi ja levitä siemenet siihen. Paahda uunissa ensin 180 asteessa 20 minuuttia ja 120 asteessa toiset 20 minuuttia. Sammuta uuni, mutta jätä pelti jäähtyvään uuniin ja anna olla siellä vielä noin tunnin ajan kunnes kaikki on kuivunut. Punnitse paahtuneet ja kuivuneet kurpitsansisukset. Lisää joukkoon puolet painosta puolikarkeaa merisuolaa ja aja sopivalla keittiötyökalulla hienoksi jauheeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä minä pyydän sitä yya-kumppaniani tekemään tämän neuvomasi osuuden! :D Mutta oikeasti, minusta se rihmainen hässäkkä ei ole ollut oikein mukava käsitellä, joten komposti tosiaan on ollut osoitteena. Otan neuvostasi vaarin seuraavalla kerralla.

      Poista
  2. Tosi sievä myskikurpitsa, joka muuten on lempparikurpitsani:) Ja herkullisen näköinen keitto:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli oikein söpö ja maistuva. Myskikurre on minunkin suosikkini.

      Poista