sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Perhepäivällinen


Vaikkei La Vuelta vielä tänään päättynytkään, meillä oli churropäivä.  Varsinaisena ruokana meillä oli suuri salaatti vadilla, jolle keräsin kaikenlaista herkkua. Samantapaista meillä oli viime vuonnakin, mikäli kuvia on uskominen. 

Jättimäinen salaatti viidelle

  • erilaisia salaatinlehtiä suuri kulhollinen
  • yhden sitruunan mehu ja kuori raastettuna
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • tilliä
  • 3 avomaan kurkkua
  • pieniä tomaatteja noin 15-20 kpl
  • 3 avokadoa
  • 1/4 vesimelonia
  • 5 retiisiä ohuina  viipaleina
  • 4 kananmunaa
  • suuri savustettu lohifile
Keitä kananmunat ja viilennä ne. Kerää salaattien lehdet kulhoon ja sekoita kastike (sitruunamehu, sitruunankuori, oliiviöljy, suola, pippuri ja tilli). Kaada kastike salaatinlehtien päälle ja sekoittele se salaattiin tasaisesti. Levittele salaatit laakealle vadille. 

Kuori avomaan kurkut ja leikkaa ne viipaleiksi, samoin tomaatit puolikkaiksi. Viipaloi retiisit mandoliinilla oikein ohuiksi viipaleiksi. Halkaise avokadot ja toivo parasta. Minulla oli tänään hyvä avokadopäivä, kaikki kolme olivat täydellisiä. Leikkaa kuoresta kuopaistut puolikkaat viipaleiksi. Samoin leikkaa meloni kolmion muotoisiksi paloiksi ja irrottele lohi isohkoina paloina nahkastaan. Kuori keitetyt kananmunat ja leikkaa ne munaleikkurilla lohkoihin.

Somista tarjoiluvadin reunat melonipaloilla ja kokoa muut ainekset omina kekoinaan vadille, lohi keskelle ja muut ainekset ympärille. Koristele tillin hipuilla. Lisänä meillä oli paistettuja perunoita ja kotimaista maissia muutamiin paloihin pätkäistynä. 




Jälkiruokana olivat vuotuiset churrot. Tänä vuonna en etsinyt mitään erityistä uutta taikinaan, vaan menin perusohjeellani. Sen laitan heti muistiin, ettei kannata käyttää sitä isoa tyllaa, jonka nyt valitsin, se ei soveltunut tähän hommaan parhaiten. Pursotinpussitkaan eivät olleet yhtä hyviä kuin jo loppuneet takanat isot pussit, pitää etsiä parempia.

Churrot viidelle

Taikina

  • 1 appelsiinin mehu + kuori raastettuna + vettä niin paljon, että nestettä on 2,5 dl
  • 100 g laktoositonta voita
  • ripaus suolaa
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa

Lisäksi

  • 1 l rypsiöljyä paistamiseen
  • sokerin ja kanelin sekoitusta

Kastikkeet + muut

  • 2 levyä Brunbergin laktoositonta vaaleaa suklaata
  • 1 rkl appelsiinin makuista konjakkia
  • purkki valmista valkosuklaakastiketta
  • vadelmia
  • mansikoita
Raasta appelsiininkuori kattilaan ja purista appelsiinin mehu mitta-astiaan. Lisää vettä sen verran, että nestettä on yhteensä 2.5 dl. Kaada neste kattilaan ja lisää sinne voi, suolaripaus ja vaniljatahna. Kuumenna seos kiehuvaksi ja nosta kattila liedeltä. Lisää mukaan vehnäjauhot ja sekoita nuolijalla kiinteäksi palloksi. Anna pallon hieman jäähtyä. Noin 5-10 minuutin kuluttua lisää kananmunat taikinaan yksi kerrallaan rivakasti nuolijalla sekoittaen. Kun taikina on tasaista, kaavi se tukevaan pursotinpussiin, johon olet laittanut pussinsulkijan tyllan yläpuolelle. Tämä estää taikinaa valumasta tyllaan ennen aikojaan. Sulje pussin suu solmulla tai leveällä pussinsulkijalla. Minä suosin pussinsulkijaa, koska pussi on helppo kiertää sulkijan ympärille ja saada sisältö tarkkaan käytettyä. 

Taikina voi odotella useitakin tunteja jääkaapissa, mutta ota se huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista tai ainakin siksi aikaa, kun öljy kuumenee. Ennen kuin alat paistaa churroja, valmistele paistoasema. Laita yhdelle laakealle lautaselle talouspaperiarkkeja, tässä churrot valutetaan heti paistamisen jälkeen. Toiselle lautaselle laita sokerin ja kanelin seosta. Ota esille vielä kolmas astia, jonka voit peittää, siinä pidetään valmiit churrot pysymässä lämpiminä. 

Paistamiseen tarvitset paksupohjaisen kattilan tai padan, reikäkauhan, sakset ja lämpömittarin. Pidä lähellä astian kansi siltä varalta, että öljy syttyisi palamaan, mutta kunhan vahdit öljyn kuumuutta, ei rasvapalon vaara ole suuri. Jos teet paistohomman sisällä, pidä liesituuletin pois päältä tai aivan pienellä. Minä teen friteeraushommat aina sään salliessa ulkona grillin sivupolttimolla. Patakintaat on myös hyvä pitää lähettyvillä. Kuumenna öljy padassa tai kattilassa 170 asteeseen. 

Kun öljy on sopivan kuumaa, ota pursotinpussi vasempaan käteesi (mikäli olet oikeakätinen) ja ota pussinsulkija tyllan yläpuolelta pois. Ala pursottaa taikinaa lähellä öljyn pintaa ja kun sopiva pätkä on pusertunut esille, ota sakset oikeaan käteesi ja leikkaa taikina poikki. Apukokkikin voi olla kätevä olla, toinen puristaa taikinaa ja toinen leikkaa. Paista padan koosta riippuen 4-6 churroa kerrallaan. Churrot kypsyvät muutamassa minuutissa, kääntele niitä reikäkauhalla ja kun niiden väri on tasaisen kullanruskea, nosta ne talouspaperilla peitetylle lautaselle. Jätä hieman jäähtymään ja laita lisää churroja paistumaan. 

Kun uudet ovat padassa, kierittele jäähtymässä olevat kanelisokerissa ja nostele valmiit sokeroidut churrot vatiin, jonka voit peittää kannella tai foliolla. Paista näin koko taikina loppuun asti. Tästä taikinasta tuli tällä kertaa noin 25 churroa. Tyllani ei ollut tosiaan kaikkein paras valinta, churroista tuli aika paksuja.

Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää siihen hieman likööriä, konjakkia tai jotain muuta hyvää, mikäli haluat. Pelkkä sula suklaakin on hyvä kastike. Meillä oli myös kaapista löytynyt savipurkillinen valmista valkosuklaakastiketta, jonka kuumensin vesihauteessa purkkeineen päivineen ja sekoitin tasaiseksi. Sekin oli hyvää. 

Asettelin churrot keoksi vadille ja reunoille nostelin rasiallisen mansikoita ja vadelmia, kumpiakin löytyy vielä hyvinä kotimaisina. Kastoimme churroja ja marjoja suklaakastikkeissa ja hetken päästä vati oli tyhjä. Ensi vuonna uudestaan!



La Vueltassa oli eilen kirimiesten lempietappi, jonka ihan lopussa oli ikävä kolari, mutta voittaja siihenkin löydettiin, ykkösenä maaliin tuli Sam Bennett, kokonaiskilpailun terävin kärki pysyi samana. Tänään oli sitten vuorossa ankara vuoritaisto, jossa saatiin uusi hymyilevä voittaja, amerikkalainen Sepp Kuss. Ai että oli ilo nähdä hänen voittavan. Primoz Roglic vahvisti johtoaan ja toisena on tanakasti Alejandro Valverde. Nairo Quintanan ajo näytti aika lannistuneelta, hän on viidentenä viiden minuutin päässä kärjestä. Huomennakin on rankka vuorietappi ennen tiistaista lepopäivää. 






4 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta. Churroja pitäisi joskus taas paistaa. Niiden kylkeen chilisuklaadippi,…

    Sulla kävi hyvä tuuri avokadojen kanssa. Monessa kaupassa niitä myydään enää vain valmiiksi pakattuna ja eilen mulle selvisi ainakin yksi syy, miksi. Katselin kun keski-ikäinen naishenkilö tuhahteli ja puristeli ready-to-eat avokadoja koko voimillaan, avokado käteen – runtsruntsrunts – raaka – takaisin laariin, avokado käteen – runtsruntsrunts – raaka – takaisin laariin jne. En tiedä miten pehmeää avokadoa hän etsi, mutta vahingossakaan hän ei yhdestäkään painanut sitä kantaosaa, josta avokadon kypsyys kokeillaan. On sitten arpapeliä onnstuuko seuraava asiakas valitsemaan ostoskoriinsa juuri tällaiset vasta murjotut yksilöt…

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole tiennyt, että pitää kannasta kokeilla... Kiitos tästä tiedosta! Nyt oli siis vain tuuria, ostin värin perusteella :D

      Poista
    2. Ups... Siinäpä olisikin avokadon maahantuojille sopiva tietoiskun paikka. Näin hävikkiviikon ajatuksena tuli mieleen, että kauppa kiittäisi kun hyvää tavaraa ei mene roskiin käsittelyvirheiden takia ja asiakaskunta kiittäisi kun laarissa olisi vain priimayksilöitä.

      Mutta en tosiaan ole ikinä nähnyt kenenkään murjovan mitään hedelmiä sellaisella voimalla kuin tämä rouva. Toisaalta olen kaupoissa useinkin nähnyt kun henkilökunta on kiireellä rumpsauttanut hedelmiä laatikosta laariin ja kaikki lattialle pudonneet heitetty viimeksi kasan päällimmäiseksi.

      Poista
    3. No niin olisi! Minä olen käyttänyt avokadoa hyvin vähän kaikkiaan, en ole varmaan kahtakymmentä kertaa vieläkään ostanut ja olen mallannut kypsyyttä sen värikooditarran mukaan. :D Aina sitä voi oppia uutta.

      Poista