lauantai 29. marraskuuta 2014

Briossi haudutuspadassa



Olin merkannut foodgawkerin suosikkeihini haudutuspadassa "paistettavan" briossin ohjeen jo jokunen aika sitten, mutta herännyt aina liian myöhään sen valmistamiseen. Tänään olin ajoissa liikkeellä. Ohjeen otin The Crepes of Wrath -blogista. Postaus on todella pitkä, kyllä se briossiohje sieltä lopulta löytyy.

Kärsivällisen haudutuspatabriossi


Leivän valmistuksessa on useita vaiheita, joista ensimmäisessä tehdään alkutaikina, en tiedä onko sille joku asiallisempi nimitys, mutta sellaiseksi minä sitä sanon. Minun puuhani alkoivat sillä, että etsin kaapit läpi kuivahiivan toivossa, ainoa mitä löysin oli yksi pussi virolaista luullakseni kuivahiivaa. Päätin luottaa virontaitoihini, enkä tarkistanut mistään pussin tekstejä. Kyllä se kuivahiivalta näytti ja tuoksui. Ohjeen mitat ovat meikäläisittäin hassuja, joten pikkuisen oioin ja pyöristelin.

Alkutaikina

  • 0,7 dl maitoa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 kananmuna
  • 5 dl vehnäjauhoja (kahdessa osassa)
Nesteen määrä vaikuttaa tosi pieneltä, mutta kyllä se tuntui riittävän, joten uskon, ettei kyseessä ole kirjoitusvirhe. 
  1. Lämmitä maito hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi, jotta kuivahiiva alkaa toimia. 
  2. Kaada monitoimikoneen kulhoon maito ja mittaa mukaan hiiva, sekoita vispilällä, kunnes hiiva liukenee maitoon. Anna liemen olla noin 5-8 minuuttia.
  3. Lisää mukaan puolet jauhoista ja sekoita, samoin kananmuna. Lisää toinen puoli jauhoja kulhoon, mutta älä sekoita, jätä vain alkutaikina nousemaan peittämättä tunniksi. Hiiva alkaa toimia ja päällimmäisten jauhojen alla alkutaikina pöhisee kunnolla.

Varsinainen taikina

  • 2 dl sokeria (laitoin vähän vähemmän, noin 1,5 dl)
  • 4 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl vehnäjauhoja + vähän vielä lopuksi, noin 0,5 dl
  • 1 dl sulatettua voita + vähän padan voiteluun
  1. Kun alkutaikina on noussut tunnin verran, jatka hommaa sulattamalla voi ja jättämällä se jäähtymään.
  2. Laita kulho monitoimikoneeseen (tai miksi sitä nyt sanotaan, minulla Kitchen Aid) ja siihen taikinalapa. Lisää kulhoon kananmuna kerrallaan, suola ja jauhoja vähitellen vatkaimen koko ajan pyöriessä hitaasti. Anna koneen tehdä työtään 10 minuuttia, jotka tuntuvat tunnilta. 
  3. Lisää voi muutamassa erässä koko ajan vatkaten ja pikkuisen jauhoja, niin että saat aikaan kiinteän taikinan. 
  4. Voitele haudutuspata runsaalla voilla ja kaavi taikina voideltuun pataan ja viritä kertakäyttösuihkumyssy tai tuorekelmua tiiviisti padan päälle. Anna taikina nousta 2 tuntia. 
  5. Ota taikina leivinalustalle ja jaa se annospaloihin, jotka pyörität palloiksi. Asettele ne hyvin voideltuun haudutuspataan, tai sinne asetellulle leivinpaperille. Laita pata high-asetukselle 2-2,5 tunniksi tai low-asetukselle 4-5 tunniksi. Voit myös paistaa leivän suoraan kohonneena ilman paloihin jakamista. 
  6. Jos haluat leivän pintaan väriä, käytä valmista leipää uunissa grillivastuksen alla, mutta minusta se oli tarpeetonta. Vähän leivän yksi syrjä otti väriä liian kanssa, mutta ei se mitään.
Liitän tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Crock Pot-välilehdelle, jonne kerään kaikki haudutuspata-aiheiset postauksemme. 

jäiset piikkilangat kasvihuoneen lasissa

9 kommenttia:

  1. Hah, luulen, että olisi ranskis ihmeissään!
    Mä sanon esitaikina (käännöksenä länsinaapurin leivontakirjojen sanasta fördeg).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esitaikina onkin parempi sana :) Varmaan olisi ranskis, että mitä:D Oli kuohkeaa ja voin kanssa tosi hyvää! Pääruokana oli suussasulavaa hirveä, mutta leipä vaan hupeni!

      Poista
  2. Onpas kuohkean näköistä. Tätähän pitääkin kokeilla joku viikonloppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Luulen, että voita voisi olla vähän enemmänkin tuomassa pehmeyttä, taisin vähän huolettomasti muunnella määriä. Alkuperäisessä ohjeessa oli tarkat mitat.

      Poista
  3. Katsoin kuvasta, että mikä tämä on?! Briossi! näyttää super hyvältä.

    VastaaPoista
  4. Ruisleivällä ainakin sitä juurta kutsutaan raskiksi, mutta en tiedä käytetäänkö sitä vaan siitä ruisleivän hapanjuuresta.

    Oliko se hyvää? :) Näyttää ihan kätevältä ja just semmoselta mistä vois leikata aamupalalle siivuja... Mä olen tehnyt briossia vaan muffinssivuuissa tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se oli tuoreena oli oikein hyvää, jäi vähän kuivamaan aterian päätteeksi, joten aamulla oli kuivahtanut reunasta. Kuten jo mainitsin, luulen että voita olisi voinut olla enemmän ja ehkä pehmeänä, ei sulatettuna.

      Poista
  5. Kiitokset inspiraatiosta blogissani :-)

    VastaaPoista