torstai 3. syyskuuta 2015

Pastaa, chorizoa ja paahdettua tomaattia



Kotimaiset tomaatit ovat nyt parhaimmillaan, edes vahingossa ei saa mauttomia pallukoita ostoskoriinsa. Löysin kivan ohjeen Notes of Bacon-blogista, siinä oli riittävästi Espanja-vivahteita, että se sopi tämänhetkiseen teemaamme. Sitä paitsi pidämme pastasta niin paljon, että aina olisi sopiva päivä pasta-aterialle. 

Tomaattinen chorizopasta kolmelle

  • 3 tomaattia
  • oliiviöljyä
  • ripaus sokeria
  • suolaa ja pippuria
  • kuivattuja yrttejä, esim timjamia
  • 350 g orecchiette-pastaa
  • 2 viipaletta eilistä vaaleaa leipää
  • 1 tl kuivattuja fenkolinsiememiä
  • 0,5 tl kuivattuja chilihiutaleita
  • 1 iso valkosipulinkynsi
  • 10 cm pätkä kuivattua chorizoa
  • (4 ohutta viipaletta serranonkinkkua, käytetty hävikinvähentämissyistä)
  • sitruunamehua
Kuumenna uuni 200 asteeseen ja öljyä uunivuoka oliiviöljyllä. Poista tomaateista kova keskusosa omenaporalla ja leikkaa tomaatti vähän alle sentin viipaleiksi. Asettele viipaleet öljyttyyn vuokaan, ripottele päälle sokeria, ripaus suolaa ja pippuria sekä kuivattuja yrttejä makusi mukaan. Roiskuttele vielä päälle hieman oliiviöljyä. Paahda tomaatteja uunissa noin 35 minuuttia. 

Valmistele muut aterian osat sillä välin, aloita chorizosta. Leikkaa makkara ohuiksi kiekoiksi ja paista niitä pannulla (yhdessä silputun serranonkinkun kanssa), kunnes ovat rapeita. Nostele palaset talouspaperiarkin päälle odottamaan, säästä chorizoinen öljy. Silppua eilinen leipä pieneksi muruksi, minun piti hetki paahtaa leipää uunissa, sillä eilinen leipäni ei ollut vielä tarpeeksi eilistä. Sekoita leivänmuruihin fenkolinsiemenet, murskattu valkosipulinkynsi , ripaus suolaa ja chilihiutaleet. Paahda muruseosta chorizoöljyssä pannulla, kunnes seos on rapeaa. Kaada paperin päälle odottamaan. 

Keitä pasta väljässä, runsaasti suolatussa vedessä pakkauksen mukainen aika. Kun pasta on kypsää, ota paahdetut tomaatit uunista, säästä desin verran keitinvettä. Minä paahdoin tomaatit taginepadan alaosassa, johon kokosin koko aterian lopuksi. Ota muutama tomaattiviipale erikseen koristelua varten ja painele loppuja tomaattiviipaleita lusikalla hieman, että ne hajoavat. Kaada päälle kypsä pasta ja sekoita mukaan chorizoviipaleet (+kinkkumurut), osa leipämuruista ja hieman kuumaa pastankeittovettä nesteeksi. Mausta vielä suolalla, jos tarpeen ja pippurilla. Nosta pinnalle loput tomaattiviipaleet ja ripottele päälle loput leipämuruista. Purista päälle hieman sitruunamehua. Tarjoa heti. (koska chorizoviipaleet ehtivät tietysti jäähtyä valmistamisen aikana, pidin niitä uunissa hetken aikaa ennen kuin pasta oli kypsää). Syömisen jälkeen olimme sitä mieltä, että paahdettua tomaattia olisi voinut olla paljon, paljon enemmän, 5-6 isoa tomaattia ainakin.



La Vueltan 12. etappi oli loppuosaltaan kirimiehiä suosiva, mutta riitti siinä nousujakin.  Chris Froome vetäytyi kisasta eilisen itsensä kanssa kolaroinnin seurauksena, hänen jalkansa oli murtunut tuossa kaatumisessa. Melkoisen ymmärrettävää, että hänen kisansa loppui siihen. Hatkaporukka ajettiin kiinni viimeisellä puolella kilometrillä ja ykköseksi tuli Danny Van Poppel. John Degenkolb jäi pussiin, eikä päässyt kirimään voittoon. Kyllä näytti harmittavan maaliviivan jälkeen. Yhteiskilpailua johtaa edelleen Fabio Aru.


6 kommenttia:

  1. Hauskoja pastoja, tulee jotkut minikilpikonnan kuoret mieleen. :) Muutenkin tosi maukkaan kuuloinen resepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä oikein hyvää. Mutta nyt minulla alkaa olla niin paljon erilaisia pastapussien jämiä, että pitäisi kehittää ruoka, johon niitä voisi käyttää. Laittaa iso kattilallinen vettä kiehumaan ja nakkoa sinne keittoajan mukaan kypsymään :D Mikähän ruoka sellainen voisi olla?

      Poista
  2. Taisi ratketa meidän seuraava ateria tämän postauksen myötä. Eipä tarvinut vaivata omia unisia aivonystyröitä enempää. Kiitos päivän pelastamisesta ja aurinkoista päivää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria, suosittelen laittamaan tosiaan enemmän tomaattia! Kaksinverroin ainakin!

      Poista
    2. Tomaattia lisäämällä oikein mikään ei voi koskaan mennä pieleen. ;)

      Poista
    3. Olen kyllä ihan samaa mieltä! :)

      Poista