sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Vesihauteessa kypsennetyt veriappelsiinimuffinit


Eilen söimme päivälliseksi mainioita keittiöpeikkoa, madekeittoa. Jälkiruoaksi meillä oli vesihauteessa kypsennettyjä veriappelsiinimuffineita ja mihinkä ne sopivatkaan paremmin kuin uudelleen henkiin herätettyyn kuukauden ruokahaasteeseen? Sitä ovat laittaneet käyntiin Hannele ja Hanna.

Veriappelsiinimuffinit vesihauteessa (4 kappaletta)


  • 3 pientä veriappelsiinia (kahdesta viipaleita ja yhdestä mehua)
  • 75 g voita + vähän vuokien voiteluun
  • 1 kananmuna
  • 0,75 dl sokeria
  • 1 tl jauhettua vaniljaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 4 rkl vaahterasiirappia
  • tomusokeria
Kuumensin uunin 200 asteeseen ja otin esille lasivuokan, johon neljä alumiinista muffinivuokaa mahtui hyvin. Voitelin alumiinivuokat hyvin, olisi ollut hyvä tehdä niin, että voitelee vai reunat ja jauhottaa ne vehnäjauhoilla, mutta voitelin kokonaan, myös pohjan enkä jauhottanut ollenkaan. Leikkasin kaksi pientä veriappelsiinia kuorettomiksi ja leikkasin niiden keskeltä kaksi puolen sentin paksuista viipaletta. Loput söin, koska veriappelsiinit ovat niin hyviä. Yhden appelsiinin puristin mehuksi, sitä tuli desin verran. Valutin vuokien pohjalle ruokalusikalliset vaahterasiirappia ja laitoin siirapin päälle viipaleen appelsiinia. 

Sulatin voin ja sitä odotellessani vatkasin kananmunan ja sokerin vaahdoksi. Mittasin valmiiksi jauhot ja sekoitin niihin leivinjauheen ja jauhetun vaniljan. Kun voi oli sulanut, lisäsin sen yhdessä kuivien aineiden ja appelsiinimehun kanssa kananmuna-sokerivaahtoon. Vältin vatkaamasta liikaa, ettei taikinasta tulisi sitkeää. 

Lusikoin taikinan tasaisesti vuokiin ja nostin vuokat lasivuokaan. Kiehautin keittimessä vettä ja kaadoin kuumaa vettä lasivuokaan sen verran, että sitä oli pienten muffinivuokien puoliväliin asti. Peitin lasivuokan foliolla ja nostin sen uuniin paistumaan. Aluksi paistoin muffineita 20 minuuttia ja kokeilin sitten tikulla kypsyyttä. Tikkuun vielä tarttui taikinaa, joten otin folion kokonaan pois ja paistoin vielä 10 minuuttia. Sen jälkeen muffinit olivat kypsiä, nostin lasivuokan varovasti pois uunista, varoen kuuman veden loiskumista. Jos olisin jauhottanut pikkuvuokien reunat, olisivat muffinit saattaneet irrota nätimmin, mutta kyllä ne nytkin irtosivat, kun olin pyöräyttänyt terävällä veitsellä muffinin ja vuokan välistä. 

Appelsiiniviipale ja vaahterasiirappi muodostivat kivan hatun kakkuselle. Sirottelin päälle vielä tomusokeria, sillä se on mainio kaunistus monelle leivonnaiselle. Maistuivat hyvältä vaniljajäätelön ja kahvin kanssa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti