sunnuntai 30. elokuuta 2020

Burgundinpata Crock Potissa


Burgundinpata on ensimmäisiä vähänkään vaativampia ruokalajeja, joita aikuisuuden alussa uskaltauduin kokeilemaan. Vaikeaahan sen valmistaminen ei missään nimessä ole, mutta ainesosaluettelo oli silloiselle keittiökokemukselleni varsin mittava. Sittemmin olen tehnyt kyseistä ranskalaisen keittiön klassikkoa enemmän tai vähemmän pieteetillä noin joka toinen vuosi. Lihansyönti on vähentynyt taloudessamme aika paljon, eikä pitkiä hauduttamisia vaativia lihapatoja tule kovin usein enää tehtyä. 

Tämän vuotinen ruokahaaste vaatii melkoista paneutumista ja arvelin heti, että aika paljon tulen tekemään revisited-osastoa. Kokeilen löytäisinkö jonkun uuden tavan valmistaa tuttuja ruokia ja tällä kertaa vuorossa on burgundinpata. En ole ainakaan postannut koskaan haudutuspadassa tekemääni burgundinpataa, joten se valikoitui tämän päivän päivällisen valmistustavaksi. 

Tällä kertaa oioin mutkia oikein erityisen paljon, tein erittäin pelkistetyn version. Jätin väliin ruskistamiset ja suuren osan pilkkomistakin. Myös käyttämäni liha voi saada joidenkin kulmakarvat kohoamaan, saattaisi Julia Child vetäistä vaakakierteen, mutta olen varma, ettei häntä kiinnosta niin paljon CampaKeittiö. Meillä oli suuri naudan sisäfile pakastimesta ja siitä Antti sahasi minulle pätkän, sillä en halunnut ostaa talouteen lisää lihaa, kun sitä kerran oli jo valmiina. Pääosin otin vinkit täältä.

CampaKeittiön sinnepäin-burgundinpata

 • 500 g naudanlihaa
 • 6 sipulia, eri värisiä
 • 2 suurta porkkanaa
 • 1 rasia pieniä ruskeita herkkusieniä
 • 3 valkosipulinkynttä
 • suolaa ja pippuria
 • nokare voita
 • 3 dl lihalientä
 • 3 dl punaviiniä
 • 2 rkl tomaattipyrettä
 • yrttikimppu (rosmariinia, rakuunaa, timjamia, persiljaa ja salviaa)
Siistin lihapalasta kalvot pois ja kuorin sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkasin porkkanat muutamaan isoon palaseen. Kuumensin lihaliemen ja sekoitin siihen tomaattipyreen. Laitoin pienemmän haudutuspatani pohjalle nokareen voita ja siihen päälle porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. Ripottelin lihapalan joka puolelle suolaa ja pippuria ja nostin palan kasvisten päälle pataan. Kaadoin mukaan liemen ja viinin ja laitoin padan high-asetukselle.

Kurkin välillä pataan ja noin kolmannen tunnin lopulla lisäsin mukaan yrttikimpun ja sienet ja jatkoin hauduttamista. Kuuden tunnin kohdalla liha tuntui haarukalla kokeillen kypsältä. Nostin sen lautaselle ja leikkasin isoihin paloihin, jotka siirsin sitten vielä pataan takaisin kuumenemaan. Maistelin ja lisäsin suolaa ja pippuria. 

Söimme burgundinpataa täysjyväriisin kanssa, padallisesta jäi vielä pakastettavaksi ja matkaruoaksi otettavaksi hyvä kahden hengen annos. Lisään ohjeen CampaSimpukan ylälaidan Crock Pot-välilehdelle.Eilen Tour de Francen ensimmäisellä etapin jälkeen joutui jo muutama ajaja keskeyttämään, kaksi kaatui liukkailla teillä ja loukkasi itsensä pahasti. Toinen heistä oli Philip Gilbert, jonka polvi murtui kaatumisessa, toinen keskeyttäjä oli minulle tuntematon Rafael Valls Ferri. John Degenkolb sen sijaan jäi aikalimitin taakse ja suljettiin sen vuoksi kisasta.

Toinen etappi oli  jo vuorietappi, siinä oli yksi ykköskategorian nousukin. EDIT: kaksi  niitä ykkösluokan nousuja olikin! Mittaa etapilla oli 186 km. Sää oli paljon eilistä parempi. Peter Sagan oli etapin alussa mukana irtiotossa, tänään näimme myös vilauksen Nairo Quintanasta. Jännitävän etapin voittoon ylsi Julian Alaphilippe, mikä ilahdutti minua kovasti. Hän sai myös keltapaidan haltuunsa. Vähän häntä itketti maaliin tulon jälkeen, mikä on oikein ymmärrettävää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti