torstai 25. marraskuuta 2021

Kotiinkäpertymistä


Talvihorros on alkanut CampaSimpukkalassa. Reissut on reissattu tältä vuodelta, eikä jälleen huononeva tautitilanne innosta juurikaan riekkumaan missään. Onneksi kotona voi tehdä kaikenlaista kivaa. Vaikkapa ruokaa. Tänään meillä oli aasialaisvaikutteinen ateria, jolle en tohdi kovin tarkkoja nimiä lätkäistä, sillä niissä oli vankka omasta tai asiakkaan päästä-ote. 

Lohta, kasviksia ja riisiä kahdelle sekä merilevämunakas


Sushiriisi kahdelle riisikeittimessä

  • 1 dl pestyä sushiriisiä
  • vettä keittimen asetusten mukaan
Huuhtele raakaa riisiä sen aikaa, että huuhteluvesi alkaa olla kirkasta ja laita riisi keittimeen. Lisää vettä sen verran, kuin keittimen kulhon asteikko neuvoo. Laita sushiriisiohjelma päälle. Riisi saa olla keittimessä kaikessa rauhassa aterian valmistumiseen asti, se on keittimen etu. 


Kasvikset wokissa

  • wokkiöljyä
  • 1 pieni porkkana
  • 5 cm pätkä kesäkurpitsaa
  • 5 cm pätkä punaista suippopaprikaa
  • 1 pienehkö punasipuli
  • 2 valkosipulikynttä 
  • pieni pala tuoretta inkivääriä
  • 1 varsi kevätsipulia
  • suolaa ja pippuria
  • chilihiutaleita
  • limetin mehua
Kuori porkkana, sipuli, valkosipulinkynnet, inkivääripala ja leikkaa kaikki ohuiksi tikuiksi, raasta inkivääri. Leikkaa myös paprika ja kesäkurre ohuiksi tikuiksi ja silppua kevätsipuli. 

Kuumenna wokki ja lorauta sille hieman hyvin kuumuutta kestävää öljyä. Kaada kasvikset kevätsipulia lukuunottamatta pannulle ja paistele muutamia minuutteja verraten kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla, chilihiutaleilla ja lurittele sekaan limetin mehua. 


Lohi

  • 2 pientä annospalaa lohta (noin 80-100 g/kpl)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita
  • suolaa ja pippuria
  • limetin mehua
Leikkaa lohipaloista nahka ja näkyvät rasvareunukset pois ja irrota ruodot, mikäli niitä tuntuu olevan. Ripota paloille suolaa ja pippuria. Leikkaa valmiiksi limetti kahtia ja jätä odottamaan. 

Kun toisella pannulla kasvikset alkavat olla valmiita, kuumenna toisella loraus oliiviöljyä ja nokare voita. Paista lohipaloja noin kolme minuuttia ensimmäiseltä puoleltaan ja toiselta sitten pari minuuttia. 

Annoksen kokoaminen


Nosta riisinkeittimestä hieman sekoiteltua riisiä lautaselle, annostele päälle wokista kasviksia ja aivan päälle annospala lohta. Ripottele pinnalle kevätsipulia ja purista limetin mehua. Korianteri olisi paikallaan, mutta meillä ei sitä ollut nyt. Aseta tarjolle soijakastiketta, tai jotain muuta maustekastiketta makusi mukaan. 



Merilevämunakas

  • 3 kananmunaa
  • 4 rkl vettä
  • 1 tl miriniä
  • 1 tl soijakastiketta
  • ripaus suolaa ja sokeria
  • pikkulusikan kärjellinen dashimurua
  • 1 arkki merilevää
  • 2 rkl pähkinäöljyä
Leikkaa merileväarkki neljään osaan. Riko kananmunat pieneen kannuun ja sekoita ne tasaiseksi massaksi. Sekoita kupissa vesi, mirin, soijakastike, dashi, suola ja sokeri ja yhdistä kanamuniin. 

Kuumenna suunnikkaanmuotoista pannua (kyllä tämän voi pyöreälläkin tehdä). Leikkaa palanen talouspaperia ja taittele se pieneksi neliöksi. Kastele lappunen öljyyn ja sutikoi kuumenneen pannun pohja hyvin öljyllä. Pannun ei pidä olla kauhean kuuma, ettei munakasmassa rusketu liikaa. Kaada pannulle noin viidennes massasta ja kallistele pannua, niin että pohja peittyy hyvin. Kun massa alkaa kypsyä, siihen nousee kupruja, pistele ne syömäpuikolla tai lastalla puhki. Nosta yksi neljästä merileväarkin palasta pannulle munakkaan päälle ja ala kierittää munakasta rullalle kapeamman reunan suuntaisesti. 

Kun rulla on valmis, siirrä se pannun sille reunalle, jossa on kaatoreuna. Sutikoi lisää öljyä pannulle ja kaada lisää munakasmassaa pannulle, kohota valmista rullaa sen verran, että massaa menee sen allekin. Nosta taas palanen merilevää uudelle kerrokselle ja ala kierittää edellistä rullaa uuden kerroksen päälle. Jatka näin kunnes massa on loppu, tästä tulee pannun koosta riippuen 3-5 kerrosta. 

Ota esille sushimatto ja nosta munakasrulla maton päälle. Kääri matto napakasti rullan ympärille ja laita sen ympärille pari kumilenkkiä, ettei rulla pääse avautumaan. Jätä odottamaan noin puoleksi tunniksi. 

Poista kuminauhat ja avaa sushimatto munakasrullan ympäriltä. Se on napakoitunut mukavasti, se on helppo leikata viipaleiksi, jotka sopivat ylläkerrotun annoksen sivuannokseksi. 

5 kommenttia:

  1. Maistuis mullekin. Allu anonyyminä, ei anna mun taas kommentoida googletilin kautta

    VastaaPoista
  2. Oho, mistäs toi profiili nyt tuli, en ymmärrä

    VastaaPoista
  3. Mullekin maistuisi, kuten Allulle.

    VastaaPoista