sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Haemul Pajeon – korealainen kevätsipulipannukakku katkaravuilla


Alkuvuodelle suunnittelemani kotiruokaviikko on jäänyt toteutumatta, elleivät sitten kotiruoaksi kelpaa kaikenlaiset korealaiset kokeiluni. Oikeastaan ne kelpaavat oikein hyvin! Tällä viikolla söimme kevätsipulipannukakkua, jossa oli myös katkarapuja. Ohjeen otin My Korean Kitchen-blogista ja sovelsin hieman. Sue blogissaan teki taikinan alusta asti, mutta hän mainitsi, että pannukakkumix käy tietysti myös tähän. Koska minulla oli vielä puoli pussia korealaista pannukakkumixiä, niin käytin sitä. 

Kevätsipulipannukakku katkaravuilla (2 kpl)

  • 2,5 dl korealaista pannukakkujauhetta
  • 2,5 dl vettä 
  • 1 tl sipulijauhetta
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • kevätsipulin varsia (vihreät osat) 
  • 150 g katkarapuja
  • 2 kananmunaa (ohjeessa oli yksi, mutta kananmunani olivat tällä kertaa tosi pieniä)
  • 6 rkl öljyä
Sekoitin kannussa pannukakkujauheen ja veden tasaiseksi taikinaksi ja maustoin sitä hieman suolalla, pippurilla ja sipulijauheella. Leikkasin kevätsipuleistani vihreät osat sopivan mittaisiksi mahtumaan kahteen pienehköön pannuuni. Aioin paistaa kummatkin pannukakut yhtä aikaa. En älynnyt, että niistä tulee kuitenkin niin suuret, ettemme syö kerralla kuin yhden puoliksi. Olin sulattanut kuorelliset katkaravut ja kuorin ja huuhtelin ne ja painelin niitä talouspaperiin, että ne kuivuisivat. Sain käytettyä pakastimesta jo vähän liian kauan säilytetyn pussinpuolikkaan. Rikoin kananmunat omiin kuppeihinsa ja vatkasin ne kevyesti. 


Kaadoin kahdelle pannulle öljyä noin 3 rkl kumpaankin, toinen oli pieni valurautapannu ja toinen pinnoitettu pieni pannu. Joku Kovanaama tai vastaava. Kun öljy oli kuumaa, lusikoin pannuille taikinan jakaen sen niin tarkkaan puoliksi kuin osasin. Asettelin taikinan pinnalle sipulinvarsia noin yhtä paljon. Runsas öljy pannuilla esti pannukakkuja tarttumasta. Hetken kuluttua kaadoin kevyesti vatkatut kananmunat pannukakkujen päälle, yhden kumpaankin ja jaoin katkaravut pannukakkujen pinnalle. Kun pannukakut alkoivat näyttää alapuoliltaan kypsiltä, käänsin ne suurella lastalla ja painelin yläpuolelta hieman. Toinen puoli sai paistua myös muutaman minuutin. Kaikkiaan kypsyminen kesti  noin 5-6 minuuttia. Valutin pannukakut leikkuulaudalle ja leikkasin toisen suupaloiksi ja jätin toisen odottamaan. 


Söimme sipuli-katkarapupannukakkua kimchin (tällä kertaa kaupasta ostetun) ja vaaleiden paahdettujen bataattien kanssa. 


Yksi pannukakku puoliksi oli aivan tarpeeksi, leikkasin toisenkin paloiksi ja laitoin tiiviiseen rasiaan jääkaappiin seuraavaa päivää odottamaan. Silloinkin se oli oikein hyvää lämmitettynä. Sillä aterialla meillä oli myös kotitekoisia manduja, niitä joita pakastin kypsentämättöminä. Sulatin niitä 6 kappaletta kummallekin syöjälle ja paistoin pannulla parilta kantiltaan muutaman minuutin. Lisäsin pannulle desin verran vettä ja laitoin kannen pannun päälle. 


Noin 6-7 minuutin kuluttua vesi oli imeytynyt manduihin ja osaksi haihtunut ja mandut olivat kypsiä, alapuoleltaan rapeita ja muuten pehmeitä. Niitä ja pakkukakkupaloja dippasimme kastikkeeseen, jossa oli soijakastiketta, sitruunamehua ja seesamiöljyä. 



Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset kokkailuni. 

2 kommenttia:

  1. MIten sen sanoisi - mielenkiintoista! Mitä (pohjois-)korealainen jauhe pitää sisällään? Voiko sen korvata jollain kotoisammalla tuotteella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo ihan kaupallinen pannarimix on samaan tapaan kuin amerikkalaiset pannukakkumixit, siinä lienee vehnäjauhoja, maissijauhoa, jotain mausteita. En ole ihan niin tarkkaan tiirannut pakettia, on nimittäin niin pientä pränttiä, että pitäisi olla suurennuslasi. :D Ja korvata voi siis ihan tavallisella taikinalla, jossa on kohotusaineena leivinjauhetta. Tuon lähdeblogin ohjeessa oli tehty taikina alusta asti, siellä on pätevät neuvot asiaan.

      Poista