torstai 12. kesäkuuta 2014

3 FEET PLEASE


Vuosikausia ammattipyöräilykisoja televisiosta seuranneina olemme huomanneet, että paikanpäälle päässeissä katsojissa on joukko melkoisia törppöjä. Etenkin jotkut ylämäkiosuuksille kerääntyneet pyöräilynystävät näyttävät usein saavan jonkunlaisen hulluuskohtauksen, kun kestävyysurheilun kuninkaat saapuvat pitkän odotuksen jälkeen ja punnertavat itseään ja ajokkiaan ylös mutkaista ja jyrkkää tietä. Siinä tulee ilmeisesti katsojalle tunne, että on lähdettävä juoksemaan rinnalle, mieluiten ylävartalo paljaana, heristettävä nyrkkiä kannustavasti, huudettava päättömästi, toikkaroitava keskellä tietä ja pahimmassa tapauksessa alettava auttaa idoliaan tuuppaamalla miestä mäessä. Ei näin. 

Tänä vuonna Critérium du Dauphiné-kisan aikaan lanseerattiin kampanja kilpailujen katsomisen turvallisuudesta. Olemme nähneet ainakin Chris Froomen ystävälliset, mutta vakavat kasvot hänen muistuttaessaan, että tulkaa mieluusti paikalle, olkaa innoissanne, mutta älkää koskeko ajajiin, pitäkää huolta lapsistanne ja koiristanne, niin kaikilla on turvallista ja mukavaa. Jos Chrisiä ei usko, niin jo on kumma.


Kammenpyörittäjä on pitkään käyttänyt turvaliiviä, jossa muistutetaan ohittamaan pyöräilijä riittävän kaukaa, tosin Suomen teillä se on välillä kyllä melko hankalaa. Samasta asiasta Peter Selinkin on puhunut puhumistaan, eikä liikaa voi puhuakaan, siis myös aivan arkisen pyöräilyn yhteydessä, ei pelkästään kilpailuihin liittyen.


Pyöräilyn turva-asioissa pysyäksemme, minun entinen pyöräilykypäräni toimii tämän kesän taas laventeliruukkuna, kuten ensimmäisenä vuonnaankin uudessa tehtävässään, viime vuonna siinä asui äitienpäiväruusuni.

4 kommenttia:

 1. Vuoristoetappien katsojaporukassa on kyllä paljon todellisia ääliöitä. Toivottavasti kampanja auttaa.
  Silloin kun olimme katsomassa muutamaa tasamaaetappia, niin hölmöä toimintaa näkyi vain karavaanin heittämien ilmaisnäytteiden perään syöksymisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt vain kerran telkkarista naisen ryntäilevän typerästi, tämän vuoden Girossa... Kun olimme itse katsomassa Giroa Tanskassa, siellä oli se karavaanin tulo kaupunkiin kyllä iso hässäkkä, muttei onneksi kukaan syöksynyt ihan älyttömästi. Ei mekään :D

   Poista
 2. Niitä hulluja katsojia on nähty televisiossa. Itse nähtiin vuosia sitten Tour de Francea Burgundissa, mutta kyllä ne ihmiset siellä aika fiksuja olivat. Sveitsissä ei tarvinnut noita turvaliivejä, siellä autoilijat oli vähän liiankin varovaisia, mutta mehän ei oltukaan kilpapyöräilijöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä sen, että innostuu, kun se mahtava hetki koittaa katsojalle kisassa, mutta ei silti tarvisi päättömästi touhottaa :D
   Sveitsissä varmaan ollaan kohteliaita aina ja kaikkialla, luimupupulla on siitä kokemusta myös :D

   Poista