sunnuntai 23. elokuuta 2015

Kylmä mantelinen ja valkosipulinen keitto - Ajo Blanco


La Vuelta, vuoden viimeinen suuri ympäriajo pyörähti eilen käyntiin joukkueaika-ajolla. Meillä oli vähän kiireisempi päivä, emmekä ehtineet katsoa etapin lähetystä. Tänään on kiire ohitse ja olotila on mukavan rento ja mieli hyvä. Katsoimme perjantaina joukkueiden esittelyt, enkä sen perusteella osaa sanoa vielä, kuka voisi olla suosikkini. Ehkäpä Nairo Quintana. 

Eilen meillä oli tarjolla erilaisia tapaksia, joista omaksi suosikikseni nousi kylmä valkoinen mantelikeitto, jonka ohjeen näin ensimmäisen kerran jo monta vuotta sitten Rick Steinin Espanja-sarjassa. Nyt otin ohjeen keittoon Spanish Recipes by Núria-blogista. Tein keittoa kaksinkertaisen annoksen, joka riitti hyvin tapaspöytään pieninä shotteina isommallekin porukalle. Päivällisen alkuruoka-annoksen kokoisina alkuperäinen ohje (jonka kirjaan tähän) riittää neljälle.

Ajo Blanco - kylmä mantelikeitto

 • 100 g eilistä valkoista leipää (ilman värikkäämpiä reunoja)
 • tilkka vettä leipien kostuttamiseen
 • 100 g kuorittuja manteleita
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 dl oliiviöljyä
 • 0,5 l kylmää vichyä
 • 0,3 dl jerez-etikkaa (minä käytin sherryviinietikkaa)
 • koristeluun parasta oliiviöljyä
 • suolaa
Kuori valkosipulinkynnet ja käytä niitä kiehuvassa vedessä muutamia sekunteja, jäähdytä ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Mittaa oliiviöljy pieneen kattilaan ja kuumenna keskiteholla. Lisää valkosipulinkynnet öljyyn kypsymään muutamaksi minuutiksi, varo polttamasta niitä. Jätä öljy jäähtymään. Leikkaa leivästä kuoret pois, mikäli ne ovat kovin ruskeita. Kaada vesitilkka leipäpaloille ja anna niiden kostua, puristele leipää ja pieni sitä hieman. 

Kasaa kaikki aineet tehosekoittajan kulhoon (tämä annos, vähän yli puoli litraa, mahtuu useimpien sekoitinten kannuun kerrallaan, minä tein oman kaksinkertaisen annokseni kahdessa erässä), pehmennyt leipämassa, mantelit, oliiviöljy ja sen mukana valkosipuli, etikka ja vichyvesi. Suurruuttele keitto tasaiseksi ja jos haluat keitosta oikein sileää, siivilöi keitto vielä tiheän siivilän läpi. Älä kokeile keiton valuttamista juustokankaan läpi, älä ainakaan kaksinkertaisen, se ei toimi. Maistele keittoa ja lisää suolaa sen verran, että etikan maku taittuu ja valkosipuli pääsee valloilleen, ilman suolaa etikka hallitsee keiton makua. Kylmennä keitto jääkaapissa ja tarjoa oikein kylmänä muutamin oliiviöljytipoin koristettuna. 


Olemme nyt katsoneet tallenteen joukkueaika-ajosta. Reitti oli enemmän kuin kummallinen aallonmurtajalta lähdöstä vanerilevyjen päälle asetettuun maaliin. Onneksi reitti oli lyhyt ja ilmeisesti sen riskaabelit kohdat eivät koituneet kenenkään ajajan matkaa keskeyttäviksi. Aika-ajon selvitti nopeiten BMC ja ykköstilaan pitää hallussaan Peter Velits. Tämän päivän etapin, ensimmäisen maantiepätkän lähetys alkaa pian ja pääsemme heti mukaan siihen, sillä eiliset juhlat on korjattu pois ja viimeisetkin lasit tiskattu ja aseteltu paikalleen kaappeihin.

6 kommenttia:

 1. Kiitos mahtavasta illasta! Mantelikeitto oli superhyvää! Tehkää muutkin vuosia miettimättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, että olit mukana! Ja minäkin kyllä tykkäsin keitosta, siihen Rickin näyttämään ohjeeseen kuului vielä vaaleita rypäleitä, huomasin nyt, kun etsin ohjeen käsiini. Sitä jäin vähän vieroksumaan, se varmaan oli syynä, etten ole tullut tehneeksi sitä.

   Poista
 2. Varsin mielenkiintoinen soppa!
  Meillä menee Vueltan aloitus ensi viikon perjantaihin kun ei viitsi ruveta kinastelemaan Playerin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävää, että Nibali joutui pois kilpailusta :( katsellaan juuri haastattua, ei syyttele kuin itseään.

   Poista
 3. Oioiiii, vesi herahti kielelle :)

  VastaaPoista