tiistai 24. toukokuuta 2016

Porchettaa täälläkin


Tänään meillä viimein oli porchettapäivä, possupötköni lepäsi jääkaapin nollalaatikossa tähän aamuun asti vakuumissa. Olin miettinyt millä konstein sen kypsentäisin ja päädyin parin vaihtoehdon kautta crock potiin. Ensin ajattelin laittaa possun uuniin pusseineen päivineen 80 asteeseen, kuten ammattilaiskokit neuvoivat HKScanilla perjantaina. Muistin kuitenkin, että uunissamme saattaa olla jotain vikaa, sen lämpötila tuntuu seilaavan sen verran, etten uskaltanut luottaa, ettei lämpötila nouse välillä korkeammaksi ja saisi pussia sulamaan uuniin. 

Seuraavaksi mietin sirkulaattoria ja sous vide-menetelmää. Risto Mikkola neuvoi, että sielläkin 80 astetta ja 6-8 tuntia on sopivat. Kun katselin netistä ohjeita, kaikissa puhuttiin 36 tunnista! Niinpä hylkäsin senkin vaihtoehdon nyt, kun niin palavasti halusin saada hyvän possuaterian aikaan, en halunnut ottaa mitään riskiä. 

Onneksi osuin ohjeisiin, joissa possurulla laitetaan crock potiin. Niinpä hain heti haudutuspatani esille ja aloitin päivällispuuhat aamuseitsemältä. Tällaista on tämä vuorotteluvapaalaisen elämä. Käyttämässäni ohjeessa possulle laitettiin sipulista peti padan pohjalle ja minä muistin, mitä olin unohtanut lauantaina. Olin tehnyt työporukan kekkereille marinoituja punasipuleita hampurilaisia varten ja unohtanut ne kotiin, en onneksi kynnykselle, vaan jääkaappiin. Nyt ne alkoivat olla jo hyvän sijaan taivaallisia ja lusikoin niin padan pohjalle hyvän kerroksen. Säästin hieman tarjoilua varten, samoin mietin leivän leipomista. 

Nostin vakuumista poistetun porchettarullan sipulipedille, jonne olin pilkkonut myös muutamia nahistumisuhan alla olleita aprikooseja. Laitoin padan ensin high-asetukselle noin tunniksi ja sitten low-asetukselle loppupäiväksi.

Kun ruoka-aika lähestyi ja possurullan lämpötila oli reilut 80 astetta, nostin rullan varovasti tarjottimelle. Käärin rullan moninkertaiseen folioon, annoin sen levätä puolisen tuntia. Kuumensin grillin oikein kuumaksi ja nostin rullan parilalle saamaan rapeaa pintaa, kääntelin sitä niin, että koko pinta rapeutui. Leikkasin rullaa koossapitäneet paistinarut poikki ja leikkasin rullasta viipaleita.Tarjosin rullaa näppituntumalla tehdyn leivän kanssa. Se oli tavallinen vehnäleipätaikina, jonka maustoin marinoidulla sipulilla, mustilla kivettömillä oliiveilla ja raastetulla parmesanilla. Muotoilin pitkulaisen leivän, jota kohotin leipävuoassa ja paistoin kypsäksi. Tästä leivästä leikkasin viipaleita joille nostin porchettasiivun, marinoitua sipulia, aiolia ja ruohosipulia.
Vastaavia possypötköjä on valmistettu ainakin Kananpoikien Bistrossa ja Kamera & Kauha-blogissa. Aterialla nauttimamme oluet meille tarjosi Saimaan Juomatehdas, jolta sain mukavan puuhalaatikon, jossa oli siidereitä ja oluita sekä olutlaseja, kiitos sinnekin!

Giro d'Italian kolmas jakso alkoi tänään lepopäivän jälkeen. Katsomme päivän lähetystä nyt tallenteelta ja matkaa maaliin on vielä noin 60 km. Ei ole muuten nälkä, kun söimme kunnon annokset porchettaa tuoreen leivän kanssa. Tein Kammenpyörittäjälle valmiiksi tee-työkaverisi-kateelliseksi-annoksen huomista varten valmiiksi ja luulen, että muutenkin kyllä pärjäämme pötkylälle ja saamme sen syötyä kokonaan.


12 kommenttia:

 1. Mä en vaan pääse yli tuosta porchettasta. Oli se niin käsittämättömän hyvää!

  VastaaPoista
 2. Minäkin ensin hieman emmin tuon vakuumin ja uunin kanssa, mutta menin sitten sillä kaavalla ja onnistui. Hyvä vaihtoehto myös tämä sinun ohje, täytyy joskus kokeilla. On se porchetta vaan ihan gourmet-herkkua!:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että onnistui sinullakin, minun leipäni onnistui kyllä ihan hyvin uunissa eilen, en oikein tiedä onko uunissa vikaa vai ei.

   Poista
 3. Todella herkullisen näköinen annos!
  Meillä ei juuri possua syödä. Ei siksi että siinä sinänsä mitään vikaa olisi, possu on lempilihani. Mutta täällä Ruotsissa se maistuu ihan kamalalle, en tajua miksi. Voi olla että meillä vain alkuun oli huono tuuri mutta possu jäi tosi vähälle käytölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ihan kauheasti possua tee nykyisin, muutaman kerran vuodessa. Poskia haudutan mielelläni, jos niitä sattuu kaupoista saamaan :)

   Poista
 4. Tutun näköinen possuruoka! Ihan kuin olisin hetki sitten syönyt tuollaista :)

  VastaaPoista
 5. Onpa tosi herkullisen näköistä, tuotahan pitää tehä, kun kaikki sitä noin ylistää.
  Osallistu kastehelmi arvontaan.
  Hyvää keskiviikko päivää sulle.

  VastaaPoista
 6. Minulla ei ollut porchettaa, mutta olipahan loistava lapa mallaspossua. Kiitos ohjeesta ja neuvoista, tein tätä ohjetta mukaellen ihan loistavan ruuan! https://sauvajyvanen.blogspot.fi/2016/05/porsaan-lapa-haudutuspadassa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska, että possunlapa onnistui. Me söimme porchettan loppuun eilen. Mietin, että tekisinkö sellaisen työporukan elokuiseen mökkiviikonloppuun. Luulen, että kelpaisi porukalle :D

   Poista