maanantai 6. kesäkuuta 2016

47-asteista lohtaJääkaapin tyhjäksisyöminen jatkuu, joten kävin ostamassa kalaa. Loogisuus on toinen nimeni. Koska menossa on kesäkuun kiinnostavin pyöräilykisa Critérium du Dauphiné, halusin tehdä ruokaa ranskalaisittain. Muistin, etten ole käyttänyt pitkään aikaan Sansaire-tasalämpölaitettani, jota myös laavalampuksi kutsutaan. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, sous vide-menetelmää pidetään ranskalaisen keittiöön kuuluvana. 

Aikaisemmilla kerroilla olen kypsentänyt lohen tasalämmössä 50 ja 55 asteeseen. Halusin nyt kokeilla 47-asteista lohta, muistelimme syöneemme sellaista Spisissä muutama vuosi sitten. Kuumensin veden kattilassa Sansairella 47 asteeseen. Veden lämmetessä leikkasin pienen lohifileen neljään annospalaan, ripotin niille suolaa ja pippuria ja puristin päälle vähän sitruunamehua ja lopuksi päälle pikkuisen tilliä pihan kulatungasta. Siellä alkaa olla yrttejä jo niin paljon kuin ehtii käyttää. 

Laitoin jokaisen annospalan pieneen tyhjiöpakkauspussiin ja vakumoin ne. Vakumoidessa täytyy pitää huolta, että pussin suu pysyy puhtaana, jolloin pussin sulkeminen tiiviiksi onnistuu. Laitoin annospussit 47 asteiseen veteen. Välillä on ollut hankala saada erilaisia annospusseja pysymään kunnolla veden alla etenkin jos ainekset ovat aika kevyitä. Nyt laitoin pussit yläreunastaan kiinni toisiinsa pyykkipojalla. Yhtenäisenä pakettina ne pysyivät hyvin pinnan alla. Kypsensin lohta non 35 minuuttia. 

Lisäkkeiksi valmistelin ruotsalaiset varhaisperunat runsaan tillin ja voi-sipulikastikkeen kanssa, sekä pienen salaatin, johon tuli fileroitua appelsiinia, tomaatteja ja kurkkua. 

Otin lohipalat pusseistaan ja poistin tillinoksat palojen päältä. Kammenpyörittäjä  hieman kaunisteli annospalojen pintaa tohottimella ennen kun asettelin palat vadille yhdessä perunoiden ja salaatin kanssa. Lusikoin päälle voikastiketta. Lohi olisi voinut olla vielä aavistuksen raaempaakin, mutta rakenne on kyllä hyvä ja maku myös. Nyt olivat perunatkin jo melkein suomalaisten uusien perunoiden veroisia, etenkin runsaan tilli- ja ruohosipulisilpun kanssa.

Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Sous vide-välilehdelle, jonne kerään kaikki tasalämpökypsennystä käsittelevät postauksemme.


Pyöräilyssä mennään taas justiinsa kuten minä haluan, eli Alberto Contador johtaa kilpailua, tosin vain kuudella sekunnilla. Kolmantena on Chris Froome, josta en taas osaa oikein päättää pitäisinkö hänestä vai en. Nairo Quintana ei ole mukana, mutta Tour de Francessa hänet nähtäneen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti